Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çocukları Sevmek Demek...
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 4+4+4 yasasıyla ilgili iptal başvurusunu reddetti. Mahkemenin yapısı nedeniyle şaşırtıcı olmadığını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan: “Şiddeti teşvik eden bir karar. Bu kez yasanın iptali için esasa ilişkin başvurumuzu yapacağız” dedi ve bu yolda hukuksal yolların tükenmediğini vurguladı. Umut verdi. Umarız ikinci başvuruda adalet yerini bulur. Değilse, çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimize yazık olur!
Geçen günlerde internette nefis bir TED (Technology, Entertainment and Design) konuşması izledim. (TED, para amacı gütmeyen küresel konferanslar dizisi düzenleyen bir kuruluş.) Belki izleyen okurlarımız da çoktur. Bu konuşmalar ‘ideas worth spreading’ (paylaşılmaya değer düşünceler) sloganıyla, video olarak da internette yayımlanıyor. Gönüllüler ordusu 40 dilde altyazı ile katkıda bulunuyorlar. Ben de Türkçe altyazılı olanlardan izledim. Birçoğu eğitimle, yönetimle, kalkınmayla ilgili. Yani bir anlamda küresel gerçek bir beyin fırtınası. Hayata dair her şey bu TED konuşmalarında var.
İlgiyle yararlanarak, eğlenerek izlediğim bu 18 dakikalık konuşmalardan biri eğitimci Sir Ken Robinson’un (1950) konuşması oldu. Yaratıcılık uzmanı Robinson, neredeyse Cem Yılmaz performansıyla eğitimde yaratıcılığı ele alan konuşmasında kendi çocuklarından da örnekler vererek eğlenilerek izlenebilen bir konuşma yapmış. Bilimsel konuşmasını esprilerle süslemiş. Sözlerinin bir yerinde Picasso’dan ‘Çocuklar doğuştan sanatçıdır’ sözünü aktardıktan sonra da diyor ki ‘okullar bu sanatçılığı/yaratıcılığı öldürüyor’.
Haksız mı? Hayır! Hele de bizim eğitim sistemimizi düşünerek söylersek, hele de 4+4+4 gibi garip bir mantıkla ve dayatmayla çıkarılan bu yasaya gelirsek, hele de içine sıkıştırılan 50 milyar doların ihale yasasız yandaş alışverişine ayrıldığını düşünürsek, yerden göğe kadar hak veririz.
Toplumun yarısının istemediği bir yasayı zorla çıkarmayı beceri sayan anlayış, acaba şapkasını eline alıp hiç düşündü mü? Çocuklarımız, gençlerimiz, geleceğimiz bu yasayla 10 yıl sonra, 20 yıl sonra nerede olacak? Eğitim gibi, toplumun tüm bireylerini kapsayan bir konuda ideolojik dayatmayla toplumu olması gereken yere değil de ters yöne gideceği öngörülebilen bir eğitimi neden ister?
Eğitim hakkı anayasal bir haktır. Bu hak toplumu geriye götürecek biçimde asla kullanılamaz. Eğitimi çağdaş ilerici ölçütler içinde sürdürmek devletin vatandaşa karşı görevidir. Devlet bunun için vardır. Değilse çocuklarımıza, geleceğimize yazık olur! Zaten çocukları sevenler bunu yapar mı?
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi