Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kavimler Göçü
Bu hafta Libya’dan yola çıkarak İtalya’ya ulaşmayı hedefleyen göçmen teknesi Yunanistan açıklarında battı. Teknede bulunduğu tahmin edilen 700’den fazla göçmenden en az 79’u ölürken yüzlercesi denizde kayboldu.
Afganistan ve Pakistan’dan kaçan çoğu 20’li yaşlarındaki göçmenlerin 100’den fazlasının kurtarıldığı haberlere yansıdı.
Yunanistan’ın kıyılarına ulaşan göçmenleri sert geri itme taktikleri Birleşmiş Milletler (BM) gibi kuruluşlar tarafından eleştiriliyor ve göçmenler için güvenli yolların sağlanması için hükümetlere çağrı yapılıyor.
BM verilerine göre bu yıl Ortadoğu, Asya ve Afrika’dan kaçan 72 bin mülteci ve göçmen İtalya, İspanya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs’a ulaştı.
Avrupa Birliği (AB) ise denizyoluyla sınırlarına ulaşmaya çalışan düzensiz göçü engellemek amacıyla milyarlarca Avroluk göçmen anlaşmaları peşinde.
TUNUS’A TEKLİF
Bu ay AB, sınır güvenliği iyileştirme ve insan kaçakçılığıyla mücadele için Tunus’a 900 milyon Avro önerdi.
AB’nin Türkiye ile 2016’da imzaladığı Mültecilerin Geri Kabulü Anlaşması’na benzeyen bu anlaşmaya göre Tunus, Avrupa’ya göçün önlenmesi ve Tunuslu olmasalar dahi Avrupa’dan geri gönderilen göçmenleri kabul etmekle yükümlü olacak. Bunun karşılığında AB, Tunus’ta büyük finansal yatırımlar yapacak.
AB diğer Kuzey Afrika ülkeleriyle de benzer anlaşmalar yapmaya hazırlanıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin son raporu, göçün hiçbir ülkenin bütünüyle engelleyemeyeceği bir olgu olduğunun açık kanıtı.
Rapora göre Ukrayna savaşı, Afganistan’dan kaçanlar, Suriye ve Sudan’daki çatışmalar, iklim değişikliği, zulüm ve yoksulluk nedeniyle dünya genelinde zorla yerinden edilen insan sayısı 110 milyona ulaşarak rekor düzeye çıktı.
Raporun bizi doğrudan ilgilendiren tarafıysa Türkiye’nin yaklaşık 3.6 milyonla dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olması.
İngiliz Economist dergisinin bu ay yayımlanan makalesine göre dünyada daha önce eşi görülmemiş düzeyde büyük bir göçmen dalgası yolda.
Özellikle gelişmiş ülkelere yönelen bu dalganın sinyallerini bu yılki göç sayılarından görmek mümkün. İngiltere’ye 1.2 milyon, ABD’ye 1.4 milyon ve Almanya’ya 1.2 milyon göçmen sadece bir yılda geldi.
Zengin ülkelere yönelen göçmen akını sayesinde bu ülkelerdeki yabancı nüfus yerli nüfustan çok daha hızlı biçimde artıyor.
Salgın öncesinde İngiltere’nin Brexit projesi, ABD’de Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar örmek gibi sert göç hamleleri, Avrupa’da yükselen sağcı politikacılarla göç meselesi popülist siyasetin oyuncağı olmuştu. Şimdi göç dalgası bu eşiği aşmış görünüyor.
Dikkatli yönetilirse, uzun vadede göçmen akını ekonomik ve demografik anlamda ülkelere fayda sağlayan bir olgu. Üstelik dünya tarihi bize şunu gösteriyor. Ölümü göze alarak yola çıkan kitleleri engelleyemezsiniz.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!