Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Özel okullara devlet desteğine vatandaş tepkili

17 Eylül 2016 Cumartesi

Özel okul öğrencilerine verilecek olan devlet desteği bu yıl; 75 bini yeni öğrenci olmak üzere toplamda 340 bin öğrenci olarak açıklandı. Başvurular yaklaşık 15 gün önce tamamlandı. Yerleştirme sonuçları ise üç gün sonra ilan ediliyor. Teşvik verilecek öğrenci sayısı geçen yıl 230bin iken bugün 75bine düşmüş olmasına rağmen özel okul öğrencilerine verilen devlet teşviği her yıl olduğu gibi bu yıl da yine çok tartışılıyor.

Vatandaşlar; ülkede imkansızlıklar yüzünden okuyamayan milyonlarca öğrenci varken ve devlet bir yere kadar yetebiliyorken imkanı olduğu farzedilen yüzbinlerce özel okul öğrencisine sunduğu bu desteğe şiddetle karşı çıkıyor. Diğer yandan uygulamada boşluklar olduğu ve bu boşlukların, hak etmediği halde eğitim desteği talep eden ailelere zemin hazırladığı da iddialar arasında.

YOKSULLUĞUN KRİTERLERİ NET OLARAK BELİRLENMELİ

Eğitim desteği verilecek öğrencilerin seçiminde her ne kadar öğrencinin yaşadığı çevrenin sosyo-ekonomik durumu, ailesinin maddi durumu, ailede okuyan öğrenci sayısı titizlikle değerlendiriliyor olsa da yoksulluğun kriterlerinin ve ölçülerinin daha net belirlenmesi kesinlikle şart. Üstelik kayıt dışı ekonominin yüksek olduğu ve bu sebeple pek çok imkan ve imtiyazdan yararlanma konusunda insanların gerçek dışı beyanlarda rahatça bulunabildiği bir ülkede yaşıyorken.

ANAOKULLARINDA TEŞVİK KONTENJANLARI DAHA FAZLA OLMALI

Çalışan ve çocuklarını emanet edecek kimseleri olmayan anne babaların tek çaresi olan devlet anaokullarının çoğunun erken saatte bitiyor olması çalışan velileri yıllardır özel anaokullarına muhtaç kılıyor. Velilerin bu konuda yıllar süren isyanları ise maalesef hala sonuçsuz. Çoğu devlet anaokulları halen tam gün değil. Olanlar ise ek ücret talep edebiliyor. Bu da maddi güçlükler yaşayan velilerin özel anaokullarında yığılmasına sebep oluyor. Teşvik oranları ve kontenjanları anaokullarında daha fazla olması gerekirken anaokulu velilerinin mağduriyeti maalesef burada da devam ediyor.

TEŞVİK SADECE VELİYE DEĞİL

Sözün özü; Devletin özel okulları teşviğe dair kurguladığı uygulamaların krediler ve vergiler açısından yeni sorunlar doğuracağı söylense de özel okulların devletin üzerindeki yükü hafiflettiği de bir gerçek. Bu pencereden bakıldığında; devletin özel okul öğrencisine verdiği teşvik sadece veliyi değil, özel okul yatırımcılarını ve özel okul işletmecilerini de rahatlatıyor, cesaretlendiriyor.

Özetle; üzerinde eğitime dair bunca yük olan bir devletin özel okul velilerine ve dolaylı olarak da yatırımcılarına destek çıkan, yol açan, teşvik eden bu yaklaşımda ve planlamada olması son derece mantıklı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları