Arif Kızılyalın

Taksim Stadı'nda 100 bin Kişiyiz

09 Haziran 2013 Pazar

Evet, iki haftadır sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye ile dünyanın ilgi alanı olan Taksim, dün futbol takımlarının gövde gösterisine ev sahipliği yaptı.

Öğle saatlerinde ‘bildik’ görüntülerin yaşandığı meydan, akşam saatlerinde önce Fenerbahçe, ardından da Beşiktaş taraftarının sloganlarıyla inlerken, Galatasaray, Göztepe, Trabzonspor, Karşıyaka, Eskişehirspor ve Bursaspor yandaşları da Gezi’nin futbol güncesindeki yerlerini aldılar. Sayısal tahmin güç, ama galiba 100 bini deviriyordu futbol tutkunlarının ‘Taksim’ çıkarması.

Fenerbahçeli taraftar ve resmen olmasa da yöneticilerin “Bizsiz biber gazı yiyeceğinizi mi sandınız” söylemi ile Kadıköy’de başlayan Fenerbahçe yürüyüşü motor ve vapurların da yardımıyla saat 19.07’de Taksim’de son bulurken, özel izinle Atatürk Kültür Merkezi’nin tepesine çıkan taraftarlar, meydandaki futbol tutkunları ile beraber slogan attı. AKM’nin çatı katındaki grubun ‘lacivert’ diye bağırışına meydandaki binlerce kişi ‘sarı’ diye yanıt verirken, birçok Galatasaraylı ve Beşiktaşlının da bu slogana eşlik ettiği dikkatlerden kaçmadı. Fenerbahçelilerin “3 Temmuz’u unutmadık” pankartı da gözlerden kaçmadı.
Gezi’nin ikinci büyük futbol yürüyüşü ise saat 19.30’da Beşiktaş’ta başladı. Galatasaraylı ve ilk gruba yetişemeyen Fenerbahçelilerin de destek verdiği Çarşı,
“Beşiktaş Çarşı gaza karşı, provokasyona karşı” sloganları ile Taksim’e girerken, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da Siyah - Beyazlı atkı ile grup arasında yer aldığı görüldü.

AKM’ye çıkma sırası onlardaydı, “Siyah-Beyaz” sesleri hâkimdi bu kez. Hava kararırken Sarı-Lacivert bayraklarla, Siyah-Beyaz flamalar yan yanaydı Galatasaray atkıları eşliğinde. Ve havai fişekler, meşaleler; galiba ilk kez bu kadar Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı Taksim’deydi, 1940’lardan beri. Futbol Taksim Stadı’nı mı özlemişti ne?

Evet, öyle ya da böyle, futbol toplumun en önemli unsuru olduğunu kanıtladı dün; sezonun son haftasında neredeyse ‘kanlı-bıçaklı’ hale getirilen futbol dünyasının böylesine bir sosyal dayanışma içinde olması sevindirici. Daha önemlisi, taraftar gruplarının sitelerinden, “Rakip takım bayrakları da konvoyumuzda sallanacaktır” uyarılarının yapılması, Fenerbahçe ve Galatasaray formalı yurttaşların omuz omuza yürümesi, Beşiktaşlıların “Fenerbahçe oley” diye bağırması sanırım hiç ama hiç unutulmayacak.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kavga mı zafer mi? 1 Haziran 2024
Çalışan emekliler! 29 Mayıs 2024
AİHM rekoru! 22 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları