Arif Kızılyalın

Dopingin iki farklı yüzü

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Atletizm, halter ve güreş başta olmak üzere birçok branşta ‘doping’ skandallarıyla boğuşan Türkiye’ye Uluslararası Futbol Federasyonları FIFA’dan ‘teşekkür’ mektubu geldi. Türkiye’nin olimpik spor dallarında yaşadığı doping olayları nedeniyle FIFA, ‘sabıkalı’ ülke olarak gördüğü Türkiye’deki futbolculardan geçmişte alınan numunelerin, ‘akıllı’ teste tabi tutulmasını istedi. Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Federasyon Genel Sekreteri Prof. Emre Alkin ve doktor Ömer Taşer de 1200 kan ve idrar örneğinin (B) numunelerini yurtdışında Anti Doping Ajansı WADA’nın önerdiği bir kliğine yolladı. İleri doping kontrol yöntemleri ile 1200 numune yeniden gözden geçti ve Türk ve Türkiye’de forma giyen yabancı oyuncuların örneklerinde ‘yasaklı madde’ bulgusuna rastlanamadı. Eğer, bu numunelerde doping maddesi bulunsa Türkiye, ‘sistematik doping’ yapmakla suçlanacaktı. Bu gelişmelerin hemen ardından FIFA, Türkiye Futbol Federasyonu ile birlikte, Başkan Demirören, Prof Alkin ve Dr. Taşer’e birer ‘teşekkür’ mektubu gönderdi.
’25 yılın emeği’

Haberi doğrulayan TFF eski sağlık Kurulu Başkanı ve eski yöneticilerden Prof. Dr. Turgay Atasü, “25 yılın emeğini aldık” dedi. 1980’li yılların başında şu an UEFA Asbaşkanı olan Şenes Erzik’le birlikte dopinge karşı büyük bir savaş başlattıklarını vurgulayan Atasü, “2000’li yıllarda da Türkiye olarak FIFA bize teşekkür etmişti. Tüm dünyada dopingli futbolcu sayısı artarken Türkiye’de bu rakam çok aşağılarda. Niçin? Çünkü biz futbolcuları senede 2 kez eğitiyoruz. Teknik direktörler, antrenörler, masörler ve ilaç kullandırma yetkisine sahip kişilerle seminerler düzenliyoruz. İşin başı eğitim. Sporcu durup dururken doping yapmaz, bu işler bireysel de değildir çoğu kez. Ama siz sporcuyu, antrenörü, masörü karşınıza alır konuşursanız ikna edersiniz. Kimine, dopingin günah olduğunu anlatmak gerek, kimine emek hırsızlığı olduğunu, kimine ise bu işi yaptığı taktirde rezil olacağını söyleyerek sorunu çözdük. Geçen yıl 1200 küsür numunede 5 yasaklı madde bulundu. Bunlardan biri de ağrı kesici kullanımı (bir tür baş ağrısı ilacı içmiş), ayrıca esrar kullanıcılarını da yakaladık ve Türk futbolunun doping konusundaki ‘temizliği’ni devam ettirdik” diye konuştu.

‘sporcular ilaç cahili’

Doping ve yasaklı madde konusunun uzmanı, yazar Prof. Dr. Turgay Atasü, atletizm, halter, güreş ve yüzme gibi branşlardaki sporcuların ‘yasaklı madde’ konusunda ‘eğitimsiz-bilgisiz’ olduğunu söyledi. Türkiye’nin atletizm, halter, güreş, yüzme, tekvando gibi branşlarda peşi sıra yaşadığı skandallar nedeniyle uluslararası arenada da itibar kaybettiğine vurgu yapan Prof Atasü, “Doping, aslında son yıllarda tüm dünyada sporun bir numaralı düşmanı. ‘Yanlışlıkla içtim’, ‘Gazozuma biri koymuş’ gibi bahanelerin arkasına sığınmayalım. Ödül yönetmelikleri bu noktada iken ve yakalanma riski olmadığı inancı sporcularımızı kötü yola düşürüyor. Spor Genel Müdürlüğü’nün ve ilgili federasyonların doping konusunda ‘uzman’ kadrolara ihtiyacı var. Hele şampiyon sporcuların bu uzmanlardan ayrı adım bile atmaması gerekir. Üst düzey sporculara dopingin zararları anlatılmıyor. Kaldı ki bu işin içine ‘tüccar’ zihniyetliler girmişse, ilaç tedarikçileri girmişse işiniz çok zor” dedi.

RIZA’NIN CEZASI ASKIDA

FILA Disiplin Kurulu, ulusal güreşçi Rıza Kayaalp’in 6 aylık men cezasını, davayla ilgili karar verilene kadar askıya aldı. Taksim Gezi Parkı’nda yaşananlar sırasında sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından attığı mesajlar sonrası ‘ırkçılık’ yaptığı gerekçesiyle 6 ay ceza alan Kayaalp, 16 - 22 Eylül’de Macaristan’da düzenlenecek Dünya Güreş Şampiyonası’nda mücadele edebilecek.

Çocuklara kadar indi

lTürkiye’nin başına büyük işler açan doping, 18 yaş altı sporcularda da görülmeye başlandı. Kırkpınar başpehlivanı Ali Gürbüz’ün dopingli çıkmasının ardından Kırkpınar’da gençlerin mücadele ettiği boylarda da yasaklı madde kullanan pehlivanlara rastlandı. Tekvandoda 12, boksta 16 ve yüzmede 14 ve 17 yaşlarındaki sporcularda dopinge rastlanması ‘Türk sporunun geleceği kararıyor’ yorumlarını beraberinde getirdi. 652. tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinde küçük orta büyük boy birincisi Kazım San ve Mustafa Seçim, küçük orta küçük boy birincisi Kürşat Korkmaz dopingli çıkan genç güreşçiler oldular. Ayrıca Büyükler Ferdi Boks Türkiye Şampiyonası’nda gümüş madalya alan 17 yaşındaki Kerem Gürgen ve Erkan Efe de doping kurbanları listesine girdi. Dünya Yıldızlar Boks Şampiyonası hazırlık kampında 16 yaşındaki E.K ve F.K’de yasak madde tespit edilmiş, onlar da iki yıl men cezası almıştı. Geçen yıl tekvandoda 12 yaşındaki A.S. de dopingli çıkmıştı.

 

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Prag’da kasım ayı! 27 Kasım 2024
Trump, TFF, UEFA 22 Kasım 2024
Sorunları Atatürk’le! 20 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları