Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Üç Yazar, Üç Kitap
Sevgili,
\nGeçen pazar sana Oktay Aras’ın “Galatasaray Liseli Yazarlar ve Kitaplar” adlı eserinden söz etmiştim. Bu hafta da, her üçü de bu kitapta yer alan, son eserleri de içinde bulunduğumuz günlerde piyasaya çıkan üç yazardan söz etmek istiyorum.
\nBunlardan birincisi, son eseri “Yazamadığım Romanın Öyküsü” aslında nisan ayında piyasaya çıkmış olan Yiğit Okur, Galatasaray’da öğrenciyken benden birkaç sınıf büyüktü. Kendisini, birçok yeteneğin ramp ışığına çıkmasına tanıklık etmiş olan Galatasaray’ın ünlü Tevfik Fikret Salonu’nun sahnesinde gördüm ilk kez.
\nO yıllarda Yiğit Okur’un gazete ve dergilerde yazıları da çıkardı.
\nOkuldaki idollerimden biri olan Yiğit Okur’un izini bir ara kaybettim. Yetmişli yılların başlarında, kendisiyle resmen tanıştığımızda, o artık parlak bir avukattı. Doğrusu onun büyük bir tiyatrocu ve yazar olmasını beklerken düş kırıklığına uğramıştım.
\nDüş kırıklığı 1999 yılına kadar sürdü. Ve on iki yıl önce Yiğit Okur, delikanlılık uğraşı yazarlığa “Hulki Bey ve Arkadaşları” ile öyle parlak bir dönüş yaptı ki...
\nOn iki yıl içinde, Yiğit Okur, 11 kitap yazdı. Kendisindeki yeteneği genç yaşta keşfetmiş olan Haldun Taner’in adını taşıyan ödül de aralarında olmak üzere bir sürü ödül aldı.
\nYazamadığım Romanın Öyküsü’nde Yiğit Okur’un her zamanki ince mizahını ve akıcı üslubunu buluyor okur.
\nBir Türk işçisinin Bale de hayvanat bahçesindeki dişi eşek Margörit’te tecavüz olayının yazılmamış romanı öyküsünü bitirirken, kahkahadan kırılıyorsun.
\nMutlaka okunmalı!
\n***
\nİkinci kitap yine Galatasaray’dan büyüğüm olan Hıfzı Topuz’un kaleme aldığı “Hava Kurşun Gibi Ağır”.
\nHıfzı Topuz’u 1966 yılında Paris’te UNESCO’da görevli olduğu yıllarda tanımıştım. Dostluğumuz ise yıllar sonrasına rastlar. Hıfzı Bey ile aynı okullarda okumuş, (Galatasaray ve İstanbul Hukuk Fakültesi) gazeteciliğe aynı yerde (Akşam gazetesi) başlamışız. Ama Stasbourg’da doktorasını tamamlayan Hıfzı Topuz, daha sonraki yıllarca Paris’te ve Afrika’da UNESCO’nun görevlisi olarak çalışmış. Paris yıllarından “Parisli Yıllar”, “Hoşça Kal Paris”, “Fikret Mualla”, Afrika yıllarından “Elveda Afrika”, adlı anılarının yanı sıra inceleme ve araştırma kitapları kalmış.
\nKimileri İngilizce ve Fransızca olarak yayımlanmış otuzdan fazla eseri olan Hızı Topuz 1998’de, roman türüne geçmiş. “Meyyale”, “Paris’te Son Osmanlılar”, “Hatice Sultan”, “Gazi ve Fikriye”, “Çamlıca’nın Üç Gülü”, “Devrim Yılları”, “Başın Öne Eğilmesin”, “Taif’te Ölüm”, “Özgürlüğe Kurşun”, “Kara Çığlık”, “Abdülmecit” gibi biyografik romanlar kaleme aldı.
\nTarihi gerçeklere bağlı kalarak, ama didaktik kuruluktan uzak, romanın hası tadındaki bu türün sonuncu örneği ise Hıfzı Topuz’un yaşamının son yıllarında Paris’te tanıdığı Nâzım’ın fırtınalı ve meşakkatli yaşamını konu alıyor. Diğerleri gibi, bu roman da bir nefeste okunuyor.
\nNâzım, hakkında çok kitap yazılmış bir dev. Bunların bir bölümünü okudum. Ama özellikle Nâzım’ın son hapislik yılları Moskova ve Paris anılarını vurgulayan bu roman da son derecede sürükleyici.
\nHıfzı Topuz’un son kitabını, her eserini dikkatle izleyen anneme verdim bitirdikten sonra okuması için.
\nSana da tavsiye ederim. Hıfzı Bey’in yeni eserini beklerken, bunu da mutlaka oku!
\n***
\nBugün sözünü edeceğim son yazar, parlak bir diplomasi geçmişi ve siyasal yaşamı olan kadim dostum, sınıf arkadaşım Onur Öymen. Amca oğulları Altan ve Örsan Öymen gibi, eğitimci, politikacı ve yazar bir aileden gelip, aynı geleneği sürdüren Onur’un son kitabı “Demokrasiden Diktatörlüğe” ta eski Yunan’dan başlayarak tarihte seçimle gelmiş ve işbaşında kalmak uğruna demokrasiyi feda etmiş insanların öyküsünü, bu tersine gidişi, son derecede sürükleyici bir üslupla anlatmakta.
\n“Demokrasiden Diktatörlüğe” Dr. Onur Öymen’in altıncı eseri ve bundan öncekiler gibi, zaman zaman başvurulması gereken bir başucu kitabı.
\n2002’de İstanbul’dan, 2007’de Bursa’dan CHP milletvekili seçilen Onur Öymen’in Türkiye’deki demokrasinin tarihini de anlatan bu kitabını mutlaka okumak gerek. Kırk yıllık diplomasi, on yıllık siyaset deneyimi ile birlikte titiz bir araştırmanın ürünü olan bu kitaptan bu sütunda çeşitli vesilelerle daha çok söz edilecek sanırım. Yine sanırım ki, siyaset sahnesinde de, Onur Öymen daha uzun süre adından söz ettirecektir.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Tarihi geçmiş ürün satan zincir market şubesine mühür
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Kayserispor'dan Fenerbahçe açıklaması!