Gazetecilere bayram müjdesi

09 Ekim 2010 Cumartesi

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, geçmişte bayram günleri için önceden hazırlanan ve gazetecilere bayramda tatil yapma olanağı veren, ancak artan rekabetle birlikte unutulan “bayram gazeteleri”ni yeniden çıkarmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. Atalay, insanlara ilkokuldan itibaren gazete okuma alışkanlığı kazandırmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapacaklarını söyledi. Atalay’a sorularımız ve yanıtları şöyle:

Basın İlan Kurumunun gazetecilerle ilgili projeleri nelerdir?

Hepimizin onurla taşıdığı sarı basın kartı eskiden çok etkindi. Uçaklar, telefon paraları yarı fiyatınaydı bir gazeteci için. Neden? Çünkü gazeteci çok seyahat eder, haber için telefonla konuşurdu. Ancak yıllar sonra, özelleşmeler ve özerkleşmelerden sonra, özelleşen kurumların yabancı ve yerli ortakları derken, gazetecilerin pek çok hakkı ellerinden alındı. Eskiden bayram gazeteleri çıkardı, gazeteciler tatil yapardı. Ne yazık ki yıllardır bayram gazeteleri çıkamaz oldu. Bu durumu çözmeye çalışacağız. Ama Kurban Bayramına ne yazık ki yetişmez.

‘Meslektaşlarımız limon satıyor’

Basında çalışanların başka ne tür sorunları var ve siz bu sorunları nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?

İletişim fakültesi mezunu olup da iş bulamayan binlerce gazeteci var. Genç meslektaşlarımız limon satmakla meşguller. İş sahibi olan gazeteciler de çok düşük maaşla çalışıyorlar, geçinemeyecek durumdalar. Genç yaşta emekli olup da, kenarda unutulan gazeteciler var. Gazetecilerin, özellikle yerel medyada, matbaa ve diğer sorunlarına çözüm bulmak, onları teşvik kapsamına almak, daha çok personel ile çalışmasını sağlamak gibi düzenlemeler yapmak lazım.

Bayramoğlu Tatil Köyü ile ilgili de projeleriniz vardı...

Bu tatil köyümüzü tam bir gazetecilik üssü haline getirmeyi planlıyorum. 5 yıldızlı otel, kongre merkezi, konferans salonu, iletişim lisesi ve yüksekokul da kuracağız belki orada.

İnternet medyası ile ilgili çalışmalarınız nelerdir?

İnternet medyasının şu anda hukuki bir dayanağı yok, onu da çözmeye çalışıyoruz. 5-6 yüz yıl süreyle yargılanan gazeteci meslektaşlarımız var internet medyasında. Bir maddeyle de olsa bunu hukuki bir zemine oturtmak lazım. Bunun için çalışıyoruz. Sarı basın kartının taşıdığı avantajların çok daha ötesinde avantajlar sağlayan bir büyük aile projesi var. Onlara bir kart vereceğiz. Mağazalarla, alışveriş merkezleri ve seyahat acentaları ile anlaşıp, onların, bu kartı taşıyanların alışveriş ve seyahatlerini yapacağı bir kart haline getireceğiz. Gazetecilerimizin, başbakanımızla ve cumhurbaşkanımızla yurtdışına gidip gelirken vize sıkıntısı yaşadıklarını biliyoruz. Vize sorununu köklü bir şekilde çözecek olan gri pasaportu meslektaşlarımıza vereceğiz.

Gazetelerin mevcut tirajları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiyenin potansiyelini düşünürsek, gazete tirajlarının mevcut rakamları 20 - 40 milyonlara çıkabilir. Amacımız ilkokullardan itibaren gazete okuma alışkanlığını geliştirmek. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapacağız. Çocukların seveceği bir gazete hazırlayacağız.

Kamu ilanları 1 milyar dolar

Peki, gazetelerin reklam ve ilan bağlantısı nasıl arttırılabilir?

Biz reklam verenlerle reklam alanları buluşturacağız. Gazetelere reklam vermenin önemini anlasınlar. Bir gazeteye reklam verildiğinde getirisinin de olduğunu görsünler.

Şu anda ilan pastası ne kadar?

Kamu ilan reklam pastasının 1 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Basın işçisi olarak 100 bin kişi ekmek yiyorsa, bunun 500 bin olmaması için hiçbir sebep yok. Ben Türk basınının mali açıdan çok daha refah düzeyini yakalayacağını düşünüyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İdare ettiler 30 Ekim 2015

Günün Köşe Yazıları