Adnan Dinçer

Bu doğru sürmeli, mücadele gerekli

12 Eylül 2024 Perşembe

Üç tarafı denizlerle çevrili, Anadolu medeniyetini kabullenen ve çağdaş gelişimi dünyaya yaymaya çalışan bir ülke olarak biz, doğru futbolu, doğru oynayanlardan almak zorundayız. 

Geçen hafta, futbolun beşiği Ada ekolü karşısında milli takımlarımız önemli sınav verdi. Genç Milli Takımımız (U20) İngiltere ile berabere kalırken, A Millilerimizin Galler karşısında oynadığı futbol ve Ümit Milli Takımımızın (U21), İrlanda önünde verdiği mücadele küçümsenemez. Bu bir futbol ekolü meselesidir. Yeni federasyonu ve Montella’yı tebrik etmek gerekir. Türk milletinin agresif ve zor şartlarda mücadele etme yapısını iyi inceleyen, sahada sert oyunu seven, dünyaya futbolu kabul ettirmede Ada futbolunu oynayan Galler karşısında deplasmanda 10 kişi kalmasına rağmen yılmayan kadromuzu kutlarım. Kaleci Mert ile başlayan güçlü savunma Kaan, Çağlar ve Abdülkerim üçlüsü doğru oynarken önlerindeki beşli çok çalışkan, agresif göründü. Barış’ın aşırı hırsı ve kendini kontrol edememesi kırmızı karta sebep oldu. Montella, Galler maçında Hakan Çalhanoğlu’nu kenarda tutarak mücadele gücü düşük fakat yaratıcılığı yüksek Arda’dan faydalanmak istedi ve düşüncesinde başarılıydı.

Aynı gün Ümit Millilerin başarılı mücadelelerine rağmen İrlanda’ya tek golle yenilmesi, Genç Millilerin son dakikada yediği golle İngiltere’yle berabere kalması, A Millilerin de Galler’le deplasmanda sertliğe sertlikle cevap vermesi, skor olarak olmasa da gayet başarılıydı. Şimdi, bu olayı ileriye taşımak ve geliştirmek gerekli. Doğru futbol, mücadele ve hırslı oyunla taktiğin bütünleşmesiyle oynanır. Bunu yeni hocada gördük. Bu açıdan değişen federasyon da Montella ile ve oynattığı futbolla güç kazanmıştır. Bu doğruyu devam ettirerek sonuna kadar mücadeleyi vermekte yarar var. Yıllardır yerinde sayan futbolumuz bu kıpırdanmayla kendi gerçeğini yaratacaktır. Futbolda isimler değil sahada görev bütünlüğünü uygulayan oyuncuların bütünü önemlidir. Son zamanlarda ekonomik nedenlerle çok para kazanmayı öne alan futbolcular ve onların üzerinden kazanan yöneticiler, futbol gerçeğini iyi düşünmeli, ülkelerini daha iyi temsil etme şanslarını ellerinden kaçırmamalı. 

A Milli Takım, İzmir’de İzlanda’yı 3-1 yenerek yukarıda bahsettiğim adımların doğru atıldığını gösterdi. Galatasaray’da başarılı olmasına rağmen hep eleştirilen Kerem Aktürkoğlu, İzlanda’ya attığı 3 golle yıldızlaştı. Belli ki Benfica’ya transferi onu psikolojik olarak çok rahatlatmış. Kerem’in gidişi Galatasaray için büyük kayıptır! Okan Buruk, böylesine üretken bir oyuncusunun gitmesine nasıl izin verdi anlamadım!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Güneş mücadele getirdi 16 Eylül 2024
Avrupa bir şans 3 Eylül 2024

Günün Köşe Yazıları