Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Herkes şikâyetçi ama...

13 Kasım 2011 Pazar

Ankara’da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyeleri, Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve uzun tutukluluk süreleri konusunda kaygı duyduklarını belirtti.

Hafta içinde Adalet Bakanı, HSYK yöneticileri, siyasi parti yetkilileri ve sivil toplum yöneticileriyle görüşen heyetin temaslarının ardından Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt, “Görüşmelerimizde ağırlıklı olarak üç mesele üzerinde durduk. Birincisi basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması ki bu meseleyi çok yakından izliyoruz. Hatta özel bir grubumuz da var bu mesele ile yakından ilgilenen. İkincisi uzun tutukluluk süreleri. Ve son olarak Terörle Mücadele ve Türk Ceza yasaları. Türk makamlarıyla görüşmelerimizde bize en ilginç gelen unsur şu oldu: Yetkililerin çoğu bizimle aynı düşüncede. Onlar da tutukluluk sürelerini uzun buluyor. Hapiste çok fazla insan olduğunu düşünüyor. Ama gereğini yapmıyorlar. ‘Nasıl çözülecek’ sorusuna yanıtları yok. Bu konuda Avrupa net bir çözüm bekliyor. Ancak görüşmelerde somut adım yerine sıklıkla ‘yeni anayasa’ sürecinden bahsedildi” diye konuştu.

Heyetin temasları sırasında basın ve ifade özgürlüğü görüşülürken tutuklu gazetecilerden Ahmet Şık’ın basılmamış kitabının neden imha edildiğini de yetkililere sorduklarını belirten Bozkurt, “Maalesef bize tatmin edici yanıtlar veremiyorlar. Sadece yargının bağımsız olduğunu ve yargıya müdahale etmelerinin mümkün olmadığına dikkat çekiyorlar” dedi.

AB’nin Türkiye’ye yönelik tutumunun da soruların çözümüne yardımcı olmadığını belirten Bozkurt, “Türkiye’den özellikle yargı, temel haklar ve özgürlükler alanında birçok talepte bulunuyoruz ama bunlarla ilgili olan bir müzakere faslının açılmasını sağlayabilmiş değiliz. Hatta ‘adalet’ faslıyla ilgili tarama raporu bile Türk tarafına ulaştırılmış değil. Komisyonun da bu konuda tutumunu değiştirmesi lazım” dedi.
 

‘Strasbourg’a heyet gönderdik’

Heyette yer alan ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir başka Avrupalı yetkili de Cumhuriyet’e, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptıkları görüşme hakkında bilgi vererek Ergin’in “ifade özgürlüğünün önündeki engellerin analiz edilmesi ve kaldırılması için bir çalışma yürüttükleri” bilgisini verdiğini söyledi. Ergin’in, AİHM’in Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına ilişkin kararlarını incelemek ve kanunlarda gerekli değişklikleri belirlemek için bir grup hâkimi Strasbourg’a, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderdiği bilgisini heyet ile paylaştığı bildirildi.

AP heyetinin görüşmelerinde Fethullah Gülen cemaatinin polis teşkilatı içindeki yapılanmasına ilişkin de sorular yönelttiği belirtildi. Özellikle Ahmet Şık’ın tutuklanması ile ilgili konuşmalar sırasında gündeme gelen bu soruya “Bu insanlar aldıkları iyi eğitim sayesinde başarılı oluyorlar. Cemaat üyesi oldukları için değil, liyakatlarıyla belli noktalara geliyorlar” şeklinde yanıtlar verildiği öğrenildi. Emine Bozkurt da konunun gündeme geldiğini teyit ederek “Çok ayrıntılı olmasa da o konuyu da görüştük” dedi.

 
Ergenekon’a gözlemci gönderecekler

Avrupa kamuoyunun özellikle Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmasından sonra Ergenekon, Balyoz, Odatv soruşturmalarına farklı gözle bakmakta olduğunu belirten AP kaynakları, bir grup Avrupalı parlamenterin Ergenekon duruşmalarını izlemek üzere kasım ayının üçüncü haftasında İstanbul’a geleceğini de bildirdi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları