Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çarpık eğitimden olimpiyat madalyası çıkar mı?
Hilal Zeynep Saraç 21 yaşında... TED Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde yüzde 100 burslu okuyor. 2 yıl önce ÖSYM birincilerinden olmuş. Aynı zamanda ikinci ana dal olarak hukuk okuyor. Hilal’i niye anlatıyorum? Çünkü Hilal, akademik başarısının yanı sıra başarılı bir sporcu. 5 yaşından beri yüzüyor. 139 madalyanın, 9 kupanın sahibi...
Hilal ile bu hafta sonu İstanbul’da “Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı” dolayısı ile düzenlenen toplantıda tanıştık.
Türkiye’nin en önemli yapısal sorunlarından biri olan bu çarpık eğitim sistemimizde bile bir insanın eğer isterse neler başarabileceğinin güzel bir örneği.
Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke… 22 kentin denize kıyısı var, nüfusunun yüzde 70’i kıyı şeridinde yaşıyor. Ama 100 kişiden sadece 6’sı yüzme biliyor.
Türkiye’de kayıtlı 1.5 milyon yüzücü var, hiç suya girmeyenlerin sayısı ise 18 milyona yakın. 55 milyondan fazla kişi yüzme bilmiyor, 23 milyona yakın kişi ise yüzde 74’lük oranla kıyılarda ve sığ sularda yüzebiliyor. Olimpiyatlarda yüzme dalında tek bir derecemiz bile yok... Neden?
Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, Türkiye’de bu konuda farkındalık yaratmak, başta gençler olmak üzere topluma ilham vererek yüzme sporunun yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından 1989 yılında, o günkü adıyla “Herkes İçin Spor - Boğazda Yüzme Yarışı” ismiyle başlatılmış. 27 yıldır uluslararası katılıma açık. 1200 olan yurtdışı kontenjan kotası 59 ülkeden başvurularla sadece 28 dakika içinde doluyormuş. TMOK’nin yaptıkları önemli, ama futbol dışındaki diğer sporların gelişmemesinde, uluslararası arenada başarılı sporcular yetişmemesinde eğitim sisteminin payı çok büyük. Hilal, sadece kendi azmi ile başaran bir sporcu. Tıpkı bir avuç diğerleri gibi. Sorunlar ise devasa:
Olimpiyatlarda yarışacak düzeyde yetenekli çocukların erken yaşta keşfedilmesini sağlayacak bir devlet politikasının olmaması örneğin... Çinlilerin, Rusların ta çocukluktan yakaladığı olimpiyat sporcusu olma şansını Türkiye asla değerlendirmiyor.
Okullarda spor kulüplerinin ya hiç olmaması ya da yetersiz oluşları bir diğer neden... Kuran kursları ile doldurulan boşluklarla nasıl spor kulüpleri olsun ki diyeceksiniz. Ama Türkiye’de özellikle gençlerde uyuşturucu kullanımının artmasının önemli bir nedeni de onlara yön verecek bir uğraşlarının olmaması... Spor disiplin ister, azim ister, zamanı doğru kullanabilme becerisi ister. Türkiye’de ise çocuklar günde 12 saatini bilgisayar ya da akıllı telefon başında, oyunda ya da sosyal medyada geçirerek teknoloji bağımlıları haline geldi.
Önceki gün üniversite sınav sonuçları açıklandı. Genç işsizlikte özellikle de üniversite mezunu işsiz oranında doludizgin öndeyiz.
Yazık değil mi? Nesiller gelip geçiyor...
Kaftancıoğlu, Kavala ve diğerleri
Dün 3 önemli davanın duruşması vardı. 17 yıl hapis istemi ile yargılanan Canan Kaftancıoğlu’nun davası tam da kendinin dile getirdiği gibi “İstanbul’u yeniden halka vermek üzere yola çıkmış bir il başkanını cezalandırma davası”.
627 gündür tutuklu olan işadamı Osman Kavala, Gezi eylemlerinin 1 numaraları sanığı olarak yargılanıyor.
Selahattin Demirtaş, “Üç yıla yakındır ben ve milletvekili arkadaşlarım benzer kumpaslarla hücrelerde tutuluyoruz. Adaleti bir gün mutlaka bulacağımıza inanıyoruz. Bunu siyasallaşmış yargıya değil, halkımıza güvenerek, inanarak söylüyorum” diyor.
Cumhuriyet gazetesi davasında Başsavcının “Beraat kararının verilmesi gerekir” tebliği son derece önemli bir adım. Umarız, hapisteki arkadaşlarımız bir an önce tahliye edilirler. Emre İper’in neden ayrı tutulduğunu anlamak hiç mümkün değil.
Kurgu olduğu ortaya çıkan Ergenekon ve Balyoz ve diğerleri...
Siyasetten arındırılmış bir yargı olmadıkça bu ülke asla düze çıkamayacak. Daha anlamadınız mı?
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
-
İmamoğlu ve İBB’yle ilgili 560 milyar iddiasına yanıt
-
Mustafa Balbay sert eleştirdi
-
Mezhep çatışması değil insanlık suçu
-
Emekliye bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
-
Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli: Junior Elettrica
-
'Kayyum atamaları, hukuksuzluk ve kontrollü kaos'
-
AKP’de kongre öncesi hazırlığı devam ediyor: Prof. Kalay
-
Emeklilerin Gözü Bayram İkramiyesinde: Beklentiler Karşı
-
Hutbelerde Bunlara Dikkat Edin!
-
Ekonomist Atilla Özkan'dan Şok Eden Enflasyon Yorumu!
En Çok Okunan Haberler
-
CHP'li belediye başkanı partisinden istifa etti
-
İmamoğlu'nun babasının evinde arama!
-
Netanyahu'ya 'Sorununu çözeriz' mesajı
-
Bağımsız milletvekilinin parti kararı belli oldu
-
Çatalca Belediyesi'nden 'Volkan Konak' hamlesi
-
AKP dönemi fark edilince yeni yazı yazdılar!
-
Kızıl Goncalar'ın yeni bölümü iptal edildi!
-
Metin Yıldız'dan tepki çeken 'İmamoğlu' paylaşımı
-
Özel, Bahçeli'ye kendi sözlerini hatırlattı
-
Belediye meclisinde 'Atatürk'e hakaret' kavgası!