Turizmde Kara Bulutlar! (4)

21 Temmuz 2015 Salı

Ellerinde taşıdıkları işaretlerle grupları yönlendiren, turizmin bayraktarları olarak düşündüğüm tur rehberlerinden birinden şu iletiyi aldım:
“Sözünü ettiğiniz ucuz alışveriş amaçlı paket tura rehberlik yapan arkadaşın anlattığına göre, bir Alman turist, son dört ay içinde 6 kez Türkiye’ye gelmiş. Arkadaşımız, turiste mesleğini sorduğunda, devletten sosyal yardım aldığını, cumartesi - pazar maçlarından sonra tribünlerde kola ve bira kutuları topladığını, bunları satarak geçindiğini, çok ucuz olduğu için Türkiye’ye geldiğini açıklamış.
Mağazalardan hiç alışveriş yapmadığını, ama oralarda bolca yapılan çay, kahve ve rakı ikramlarını geri çevirmediğini, acentelerin kendilerini 4-5 yıldızlı otellerde konaklattığını anlatmış.
Adam 4-5 yıldızlı otellerde konaklıyor, yiyor içiyor, Antalya’nın, Kapadokya’nın ve Pamukkale’nin keyfini çıkarıyor. ‘Türkiye’ye ne bırakıyor’sorusunun yanıtını Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB vermeli.
1. Turist, inanılmaz fiyata lüks otelde konaklıyor, iyi hizmet alıyor.
2. Bazı şirketler bu yüksek maliyetleri gider kalemine yansıtarak ‘kara para’ bile aklıyor.
Neden kimse çıkıp da, ülkemizin sahip olduğu eşsiz tabiat ve kültür değerlerini bu kadar ucuza pazarlayarak Türkiye’nin adına zarar veriyorsun demiyor?”
Dünkü Aydınlık gazetesinde “Turistler için en ucuz ülkeyiz” başlıklı haberde ise şöyle deniliyordu:
“Turistlerin paket tura yaptıkları ödeme dışında gittikleri ülkede yaptıkları harcamalar açısından da Türkiye, kısa adı OECD olan Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye 37 ülke içinde en ucuz ülkeler arasına girdi.”

Öteki Kötü Haberler!
Son günlerin gazetelerine göz atalım…
5 Temmuz Vatan: “Kayıp 5 milyar dolar. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık: ‘Yılın ilk 6 ayında rakamlar ürkütücü boyutlara ulaştı. Turizm gelirimizde bu yıl 5 milyar dolar kayıp söz konusu’ dedi.”
14 Temmuz Zaman: “Bankalar turizmden 830 milyon dolar krediyi tahsil edemeyince icra yoluna gitti. İlk beş ayda Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının azalması krizin derinleşeceğini haber veriyor.”
16 Temmuz Sözcü gazetesindeki köşesinde Rahmi Turan’ın yazısının başlığı: “Turizmde feci gidiş!”
17 Temmuz Hürriyet gazetesinde Yalçın Bayer’in köşesinin başlığı: “Turizmde sözün bittiği yerdeyiz (1)”
19 Temmuz Sözcü: “Turizmde kriz iktidar kanadını bile vurdu. AKP’li eski vekil 834 yataklı oteli satıyor.”

Turizmde İşsizlik!
Bir başka turist rehberi okurdan gelen ileti ise şöyle:
“Dernekleri olan rehberler zamanla ‘meslek odasına’ geçerek ‘Turist Rehberler Birliği (TUREB)’ çatısı altında birleştiler. Ancak haklarını yeterince savunamıyorlar, yaptırım güçleri yetersiz… 3. yazınızda değindiğiniz koşulları öne süren şirketlere, işlerini kaybetmemek için ‘hayır’ diyemiyorlar.
‘Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’, ‘turisti ben getiriyorsam sektörün patronu benim, bakanlık dahil, ötekiler benim talimatlarıma uymalı’ mantığı ile bakanlığa istediği yasal mevzuatı çıkarttırıyor. Örneğin müze ve ören yerlerinin işletmesini alarak, inanılmaz bir gelire sahip oldu. Şimdi de turlarda rehberlerin azaltılması öngörülüyormuş. Bu gidişle 12 bin rehberin ‘kokartları’ çöpe atılabilir!”
Yasa hazırlıkları hakkında bilgim yok. Ama bu köşede yazdığım bir olayı anımsatacağım. TÜRSAB, Turizm Bakanlığı’na “makam arabası” olarak Mercedes tahsis etmişti!
Rehberlerin işsizlik kaygısı turizmin genelinde şimdiden ortaya çıktı.
1 Temmuz Vatan: “150 bin genç turizmci otel kapısından döndü.”
12 Temmuz Aydınlık: “Turizm sektöründe büyük işsizlik kapıda.”
13 Temmuz Milliyet: “TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ‘Rusya’dan yüzde 28 kaybımız var. Bu 22-23’lere düşer. Almanya’dan ise yüzde 12 -13 artış var, diyor.” Demek ki tribünlerde kapak toplayanların gelişi artıyor!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları