Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

‘Tarihin Tekerrürü...’ (8)

07 Kasım 2014 Cuma

İlk yedi yazımız şöyle başlıyordu:
“Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)terörü olayı ile tarih üç aşamalı tekrarlanıyor. Bu aşamaların çıkış noktasını, İngiliz casus, arkeolog, Yarbay Thomas Edvard Lavrence (1888-1935) şöyle tanımlamıştı:
“Osmanlı İmparatorluğu’nu Ortadoğu’da parçalama başarısını yöredeki etnik mozaiği birbirine karşı kullanarak elde ettim!”

***

Lavrence, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ortadoğu’da parçalanmasında rol alan arkeolog-kadın casus Gertrude Margaret Lovthin Bell ile birlikte, İngiltere Koloniler Bakanı Vinston Churchill’in 1921’de Kahire’de düzenlediği toplantıya katıldı.
İngilizler, Osmanlı sonrasının Ortadoğu haritasını çizdiler. Sonraları Arap dünyasında krallar devrildi, diktatörler başa geçti. Lavrence-Bell ikilisinin yerini günümüzde alan ABD ajanları “Troya’nın tahta atı” rolü ile “Arap Baharı”nı yarattılar.
ABD, bu bahara “Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) adını taktı, Sultan’ımızı da pohpohlayıp “başa” oturttu. Sonra ne mi oldu ya da oluyor?

***

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli: “1. Dünya Savaşı sonrası bölgeyi şekillendirenler ile, bugün birileri aynı mahiyette o rolü devraldı. Haritalar yeniden çizilmek üzere, kendi amaçları doğrultusunda araç olarak gördükleri PKK’yi hareketlendirerek, destekleyerek, belki sözler vererek, kendi uzun vadeli amaçları için, terörü harekete geçirdiler. 1914 dizaynına, yeni şekil verilmesi gerekiyor. Buna çalışılıyor, gayret gösteriliyor. Suriye, Irak ve Türkiye’den parçalarla Büyük Kürdistan projesi olabilir, gibi duruyor.”

***

Rusya’nın resmi televizyonuna Kandil’de konuşan “Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eşbaşkanı Cemil Bayık şu yorumu yaptı: “Bize göre bölgede 3. Dünya Savaşı oyunu oynanıyor. Çağdaş kapitalizm sistemini temsil eden Batılı güçler, Ortadoğu’yu yeniden yapılandırmaya çalışıyor. Çünkü bu bölge onların çıkarlarını memnun etmiyor artık. Eğer Ortadoğu’yu insan organizmasına benzetirsek, bu durumda da omurga Kürdistan olacak!”
Rus televizyonu ise şu değerlendirmede bulundu:
“BOP’ta iki husus değişmez olarak kaldı. Öncelikle, dünya siyasal haritasında Kürdistan’ın ortaya çıkması, Suriye ve Irak’ın ortadan kalkması... İkincisi ise 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın yıkılması sonucunda ortaya çıkan sınırların yeniden çizilmesi fikrinin ta kendisi... Eğer 1990’lı yıllarda Balkanlar’da sınırlar serbest biçimde çizildiyse, 2000’li yıllarda sıra Ortadoğu’ya geldi.”
Rusya aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski: “40 milyonluk Büyük Kürdistan kurulacak. Kürtler, nihayet kendi bağımsız devletine kavuşunca Ortadoğu’da nüfus bakımından kalabalık olacaklar. Böylece Kürtler bölgede Amerikan siyasasının taşeronu haline gelecek. Dolayısıyla tüm gelişmeler plana göre ilerliyor.”

***

PKK ile mücadele için ABD’yle “özel temsilci” olarak görüşmeleri yürüten Emekli Org. Edip Başer’in bir Türk televizyonuna “Büyük Kürdistan” yorumu ise şöyleydi:
“Artık Amerika için Boğazların eskisi kadar önemi kalmadı. Amerika artık Boğazları elinde tutan bir Türkiye’ye, petrol bölgelerine hâkim ve İsrail’in güvenliği açısından hayati olan bir Kürdistan’ı mutlaka tercih eder. Kuzey Kürdistan’ı yani Türkiye ile ilgili olan bölümünü oluşturmak için PKK’ye çok önemli görevler verildiği kanısındayım. Mesud Barzani’nin ve diğerlerinin bu görevi verdiği, Amerika’nın da bunu desteklediği kanaatindeyim.”
Hafta başında Avrupa Parlamentosu’nda, “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)” Ulusal Güvenlik Kurulu Başkanı Mesrur Barzani ile “Kürdistan’ın Avrupalı Dostları” grubu kuruldu. AKP’nin de üyesi olduğu “Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı” grubu üyesi İngiliz milletvekili Charles Tanock oluşumun başkanlığını yüklendi.
Toplantı sonrasında Barzani’nin şu sözleri ilginçti: “Biz PKK’yi hiçbir zaman terör örgütü görmedik. PKK’nin AB’nin terör listesinde bulunmasını desteklemiyoruz!”
İngiliz Times gazetesinin “Kürtler Yeni Bir Devlet Kurmak İçin Uzlaşıyor” başlıklı haberi: “Suriyeli Kürt liderler bir araya gelerek, özerk bir bölge ilan etme konusunda görüştü. Liderler, Suriye’deki üç bölgede kurulacak yeni bir siyasal varlık konusunda uzlaşmak üzere Irak’ın Duhok kentinde bir araya geldi. Üç kantonu kapsayan yarı özerk Rojava’da daha sonra seçimlerin yapılacağı belirtildi.”
“Kürtlerin Tarihi” adlı kitabın yazarı Stephen Mansfield, CNN televizyonundaki konuşmasında “Büyük Kürdistan geliyor!” dedi.

***

“International Crisis Group (Uluslararası Bunalım Grubu) adına, Türkiye’yi çok iyi bilen Hugh Pope’dan şu öneri geldi: “Hükümet bir barış anlaşması için yasal ve siyasal çerçeve oluşturmaya devam etmelidir. PKK’nin tutuklu lideri Abdullah Öcalan altında bir müzakere heyeti kurmasına izin vermelidir. Devlet geçmiş hataları için tazminat ödemeyi kabul etmelidir. Şiddet sona erdikten sonra PKK’lilerin yasal Kürt partilerine katılabileceği ve Öcalan’ın bile özgürlük umudu taşıyabileceği senaryoları yasallaştırmayı sürdürmelidir.”
Artık “katil Apo” yerine “Sayın Öcalan” denmesinin nedeni anlaşılıyor! BOP’un yerine “Büyük Kürdistan’ın” gelişi hakkında Rus TV kanalına konuşan yorumcu Stanislav Tarasov’un kehanetten de öte, “Bölgede bazı ülkeler fiiliyatta parçalandı. Türkiye’de ciddi gelişmeler yaşandı. Bölgede Kürdistan isimli bebek doğmaya başladı bile!” demesi de boşuna olmasa gerek...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları