Pentagon'da Deprem!

26 Şubat 2013 Salı

Dünya “jandarmasının” karargâhı “Pentagon’da (beş köşe)” ekonomik ve siyasal boyutlarda büyük depremler yaşanıyor.

\n

Yakın tarihlerde ABD Savunma Bakanlığı’ndaki 487 milyar dolarlık tasarruf yetmediği için yeni önlemlere gidiliyor.
Yeni önlemler şöyle özetlenebilir:
1. 800 bin sivil personele 22 gün ücretsiz izin verilecek.
2. Maaşlarda yüzde 20 oranında indirime gidilecek.
3. Savunma Bakan Yardımcısı
Ashton Carter, 46 bin çalışanın işine son verilmesine başlandığını açıkladı.
4. Savaş uçakları ile gemilerinin bakımları ya yapılmayacak ya da ertelenecek.
5. Eski başkanlardan
Harry Truman’ın adını taşıyan uçak gemisi Basra Körfezi’ne gitmeyecek.
6. 1 Mart’tan itibaren 7 ayda 46 milyar dolarlık kesinti yapılacak.
7. Genelkurmay Başkanı Orgeneral
Martin Dempsey, “Önümüzdeki 10 yılda yarım trilyon dolar kısıntı gündemde...” dedi.
Görevini yeni savunma bakanına devretmeye hazırlanan
Leon Panetta “Bu gidişle savunmamız ciddi darbe yiyecek!” demek zorunda kaldı.
Bu durum ise şu sonuçları yaratacak:
1. İşsizlik artacak, tüketim gerileyecek, konut kredilerinin ödenmesi aksayacak, bazı iflaslar başlayacak.
2. Silah ve uçak fabrikalarının üretimleri gerileyecek. İşsizlik oranı yükselecek.
3. Asker sayısı azaltılınca dünya jandarması bazı sorunlu bölgelerden, örneğin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kuzey Kore çevresinden ya çekilecek ya da daha az asker ve silahla görev yapacak.
4. Pentagon’un deyimiyle
“Bu durumda teröristler ve haydut ülkeler şımaracaklar!”.
5. İsrail’in yanı sıra Türkiye dahil Atlantik Paktı ülkelerinin, örneğin Afganistan ve Libya’da yükleri artacak.

\n

***

\n

Pentagon’a atanacak yeni kaptan” konusunda Amerikan Kongresi’nde büyük sorun yaşanıyor.
Başkan
Barack Husein Obama, Panetta’nın yerine eski senatörlerden Charles (Chuck) Timothy Hagel’i 7 Ocak’ta aday gösterdi. Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi adaylığını onayladı. Ancak kongrede adaylığı engellendi. Bu olay savunma bakanı adaylığında ilk kez yaşandı.
Hagel, açıklamalarında İran’a uygulanan yaptırımlara karşı çıkmış, Hamas ile doğrudan görüşmeler yapılmasını
önermişti. Bir Amerikan üniversitesinde dersler veren Hagel, Atatürk’ten övgüyle söz etmişti.
“Ben İsrail’in değil, ABD’nin senatörüyüm!” diyen Hagel’i, daha önce İsrail’de görev yapmış beş Amerikan büyükelçisi desteklerken, ABD’deki “Yahudi lobisi” karşı çıkıyor!
Bu arada 15 kadar Cumhuriyetçi senatör, Obama’ya gönderdikleri mektupta oylamadan önce Hagel’in adaylığının çekilmesini istediler. Bu hafta içinde yeni bir oylama yapılacak.
Hagel’in 60 oy alması gerekiyor. Demokratların 55 oyunun yanı sıra Cumhuriyetçilerden 3 kişinin desteklediği Hagel, bakalım aradaki iki oyu bulacak mı, yoksa adaylıktan alınacak mı? Durum çarşambaya belli olacak.
Son 4 yıl başkanı olduğu Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde 24 yıl görev yapan yeni Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ahmet Davutoğlu perşembe günü Roma’da dar katılımlı Suriye toplantısında bir araya gelecekler ve ardından cuma günü de Ankara’da görüşecekler.

\n

Güreşe Paydos (2)!

\n

Cuma günü Japonya’dan genç bir bilim insanı konuğumdu. Konu bir ara olimpiyatlara geldi. Konuğum, “Güreşin 2020 Olimpiyatları’ndan çıkarılması konusunda Japonya’da kıyamet kopuyor. Üstelik 2020 oyunlarına Japonya da aday. Japonya’da güreş çok seviliyor” dedi.

\n

Bilindiği üzere 2020 oyunlarına üç adaydan biri İstanbul… İkincisi 1964’te de bu oyunlara ev sahipliği yapan Tokyo, üçüncüsü 1992’de Barselona’dan sonra İspanya’nın bu kez adayı Madrid…
Türkiye dışındaki iki ülke, spor tesisleri ve altyapılarıyla deneyim ve birikime sahip. Türkiye’nin bu oyunlarda en güçlü olduğu dal ise güreş.
Yalnızca Japonya’da değil, ABD’de de kıyamet kopuyor.
“Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK), bu oyunlarda 27 yüzyıl geçmişi olan güreşe “seyirci ilgisinin kaybolması” nedeniyle bu kararın alındığını geçen ay açıklamıştı.
2004 Atina oyunlarına güreşte 344 sporcu katılınca rekor kırıldığını, geçen yıl Londra’da düzenlenen olimpiyatlarda güreş salonunun kapısında izleyicilerin bilet bulmakta zorlandıklarını 15 Şubat’ta bu köşede anımsattık.
ABD’nin ünlü güreşçilerinden ve çalıştırıcılarından
John Irving Nev York Times gazetesinde UOK’nin kararına şu sözlerle tepki gösterdi: “Küresel olarak güreşleri TV’de 23 milyon, pentatlon yarışmalarını ise 12.5 milyon insanın izlemesine ne demeli?”
Bu karara Küba, Finlandiya, İran, Japonya, Güney Kore, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan’dan tepkiler yağıyor. İran, ülkeleri işbirliğine davet etti. Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı
Aleksander Zukov “Bu kararın iptali için bütün gücümüzü kullanacağız” dedi.
Bir zamanlar Çin ile ABD’yi
“pinpon diplomasisi” yakınlaştırmıştı. Şimdi de ABD ile İran arasında yakınlaşmayı “güreş diplomasisi” sağlamaya başladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Tahran’da düzenlenen Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nda 3. olan ABD takımını özel olarak kabul edip kutladı. Birinciliği İran, ikinciliği Rusya aldı.
Türkiye Tahran’da ne mi yaptı? Spor sayfalarımızda değil bu sorunun yanıtını, güreşin olimpiyatlardan çıkarılması konusunda Spor ve Gençlik Bakanlığı’nın, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin en ufak bir tepkisini 10 gündür ben göremedim. Ya siz?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları