Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Osmanlı’ya göçe Merkez Bankası da katıldı!
Osmanlı’ya gidiş adım adım başladı...
Cumhuriyet’in pazar günü harika bir haber vardı!
Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’in makam odasında Osmanlı Padişahı Abdülhamit’in resmi asılıydı…
***
Dünkü Cumhuriyet’te de “Mitinge Abdülhamit Gölgesi” başlıklı haberde, Saadet Partisi’nce düzenlenen “Kudüs İttifakı” mitinginde, konuşmacıların Abdülhamit afişinin önünde söz aldıkları görüldü.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bile, Abdülhamit afişinin önünde konuştu! Pes…
***
AKP Genel Başkanı, Reis-i Cumhur, Vezir-i Azam Recep Tayyip Erdoğan Eldemir’den de beter! Atatürk’ü çok ender ağzına alıyor, Genellikle Gazi Mustafa Kemal diyor.
Atatürk ve öteki Atatürkçü cumhurbaşkanlarının oturduğu Çankaya’da bu geleneği sürdürmedi… Külliye yaparak, Atatürk Orman Çiftliği’ni tanınmaz hale getirdi…
Şimdilerde nerede boy gösteriyor? Vahdettin Köşkü’nde! Balık baştan kokuyor… Olan Türkiye Cumhuriyeti’ne oluyor!
***
Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti neresi? Ankara değil mi?
Peki, devletin bankası niteliğindeki T.C. Merkez Bankası neden İstanbul’a taşınıyor?
T.C. Merkez Bankası, İstanbul’a taşınma sürecini başlattı! Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) İstanbul Ümraniye’de denetiminde bulunan binayı “kiraladı!” Ankara’dan gelen ilk heyetin bu hafta burada çalışmaya başlayacağı açıklandı
T.C. Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması, 2007’de gündeme geldiğinde çok tartışılmıştı. 2008’de dönemin Vezir-i Azam-ı Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı eylem planında T.C. Merkez Bankası’nın yanı sıra kamu bankaları Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın da İstanbul’a taşınacağını belirtmişti!
Banka, İstanbul Finans Merkezi’ne yeni bina için 2017’de ihale yapmıştı. Ne var ki binanın temeli, bugüne değin atılmamıştı! T.C. Merkez Bankası yetkilileri, bankanın bu koşullarda, kısa sürede taşınmasının olanakdışı olduğu için kiralama yoluna gidildiğini açıkladı. Finans Merkezi’ndeki yeni bina ile ilgili çalışmaların sürdüğü de bildiriliyor!
Öncelikli birimlerin taşınma süreci nisan ayının sonuna kadar tamamlanacak.
Faiz kararlarının alındığı “Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları” ise Ankara ve İstanbul’da yapılacak! “Enflasyon raporu bilgilendirme toplantıları” da 2020’de dönüşümlü olarak Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek.
Anlaşılan Atatürk’ün Ankara’daki başkenti, Osmanlı padişahları Abdülhamit ve Vahdettin’in İstanbul’una doğru yavaş yavaş yol alıyor!
Amerikalılar, kendi merkez bankalarını Vaşington’dan, Nev York’a taşıyorlar mı? Ya da öteki ülkelerde benzeri göçler var mı?
Cak Cuk’çu Damat Paşa yine konuştu!
Bir yıl önce 19 Mart’ta Cak Cukçu Damat Berat Albayrak Paşa şöyle konuşmuştu:
“ ‘Dolar artacak ekonomik kötüye gidiyor!’ diyen 2 kesim var. Birincisi malum siyasi motivasyonla karalama, iletişim ve algıyla kötücül bir söylemle seçime giderken manipüle etmeye çalışan bir kesim, bunu biliyoruz.
İkincisi ise ağustos, eylül, ekim aylarında 6 -7 liradan döviz ve altın alıp, altın ve dolar yükselince pahalıya satarız diyenler. Sonra ne oldu? Dolar düştü 5 liraya. Şimdi bunlar kara kara düşünüyor. Bir kriz çıksa da, füzeler yağsa da, dolar yükselse de, biz satsak da kâr etsek. Çok beklersiniz. Seçimden sonra daha da çok beklersiniz…”
***
Cak Çukçu Damat Paşa, 21 Ocak’ta Sabah gazetesine “2020 ince ayar yılı olacak!” demiş!
Konuşmasında “Hiçbir zaman kur hedefi vermediğini, bundan sonra da vermeyeceğini” söyleyen, Cak Cukçu Damat Paşa, şu açıklamayı da yapmış:
“Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı. Geçmişte birileri hapşırdığında Türkiye’nin zatürree olduğunu söylediği dönemler artık geride kaldı. Dolarizasyonda 18 - 24 aylık bir denge oluştu. Şu anda Döviz Tevdiat Hesaplarının oranı TL mevduata göre gevşedi. Yüzde 49’lar seviyesinde... Bu daha da aşağı gelecek! ‘Bombalar atılıyor, biz de dolar düşüyor, borsası tek yükselen ülkeyiz. Ne oluyor?’ diyorlar. Bu dönüşümü yavaş yavaş anlamamız gerek. Çevrede bombalar atılıyor, biz de dolar düşüyor, borsası tek yükselen ülkeyiz. Ne oluyor?”
***
Biz de dolar düşüyor mu? Damat Paşa’nın demecinden 18 gün sonra, 8 Şubat’ta gazetelerde şu haber vardı:
“Dolar 6 TL düzeyini geçerek son dokuz (9) ayın en yüksek seviyesine yükseldi…”
Aynı gün şu haber de vardı:
“Borsa günü yüzde 1.7 düşüşle kapattı!”
***
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 14.52, yurtiçi üretici fiyatları yüzde 15.71 arttı. Aylık ortalamada tüketici fiyatları yüzde 1.35, yurtiçi üretici fiyatları yüzde 1.84 artış gösterdi. Tüketici fiyatları ocakta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 1.35, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.15 yükseldi.
Tüketici fiyatlarının yıllık kıyaslamasında ise en yüksek artış yüzde 42.21 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda görüldü. Bunu yüzde 15.11 ile eğitim, yüzde 15.01 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi. Bu dönemde ev eşyasında yüzde 7.51, giyim ve ayakkabıda yüzde 6, eğlence ve kültürde yüzde 5.66 artış gerçekleşti.
***
Cak Cukçu Damat Paşa, ne olur lütfen konuşma…
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- Yıkılması gerekiyor!