Dolmabahçe Buluşması!

30 Kasım 2012 Cuma

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığına yeniden seçilmesinden sonra Vladimir Putin pazartesi günü Ankaraya değil, İstanbula geliyor.

\n

Ankarada Türk ve yabancı diplomatik çevrelerde bu konu şöyle değerlendiriliyor: Türkiye Cumhurbaşkanı ya da Başbakanının Moskovada Kremline değil de Rus Çarlığının başkenti St. Petersburg Sarayına gitmesi gibi bir durum var. Tayyip, TCnin başkenti Ankara yerine, muhteşemliğini Putine Osmanlının Dolmabahçe Sarayında gösterecek!

\n

Anımsanacağı üzere Putin 14 Ekimde günübirliğine Ankaraya gelecekti. Ancak Suriyeye giden Rus uçağında silah aranması olayından sonra ziyareti 3 Aralıka ertelenmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın ısrarı üzerine Putin günübirliği yerine, geceleme de yapmak üzere İstanbula gelecek.

\n

Kuşkusuz kısa süreli ziyaretin, yoğun programının siyasal gündeminin başında Suriye-uçağın aranması-füze ihalesi geliyor. Kısa bir süre önce Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskovanın Suriye siyasasını şöyle açıklamıştı:

\n

Suriyeye gönderdiğimiz silahlar, bu ülkedeki hiçbir silahlı gücü desteklemeye yönelik değildir. Bölgedeki siyasal istikrarı ve Suriyenin güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Suriyenin Tartustaki Rus lojistik üssü işlevini sürdürecektir.

\n

Bir süre önce Erdoğan-Putin telefon görüşmesinde Türk Başbakanı 100 bin sığınmacıdan yakınmış, Rus Devlet Başkanı da başkalarının Suriyenin içişlerine burunlarını sokmaması gerektiğini söylemişti.

\n

Moskova, Türkiyenin Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütünün (KAAÖ) Patriot (vatansever) füzelerini Suriyeye yönelik yerleştirmesinin bölgede istikrarı bozacağını öne sürüyor.

\n

Bu konuda ilginç bir durum var. Türkiye Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi için açtığı ihaleye ABD Patriot sistemi ile Çin ve Fransa-İtalya kendi füzeleri ile katılırken Rusya S-300lerini öneriyor. Ankara, Rusların daha geliştirilmiş S-400lerinin ihaleye katılması eğiliminde

\n

İstanbul görüşmelerinde siyasal olaylardan daha çok, ekonomik ilişkiler ağırlığını hissettirecek. İlk kez 2010da toplanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Kurulu (ÜDİK) toplantısı ekonomik ilişkileri yönlendirecek.

\n

Bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye, Rusyaya 5 milyar dolarlık dışsatım yaparken 20 milyar dolarlık alımda bulundu. Toplam ticaretin yıl sonunda 35 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

\n

Türkiye aleyhine doğan büyük fark enerji alımından kaynaklanıyor. BOTAŞın yanı sıra 4 Türk özel şirketine de Rusyadan doğalgaz alım ruhsatı verilmesinden sonra bu alanda önemli yapısal değişimler bekleniyor.

\n

Türk şirketlerinin Rusyadaki yatırımı 8 milyarı, Rusların Türkiyedeki yatırımları ise 9 milyar doları buluyor. Rus Sberbankın bir kalemde Denizbankı 3.5 milyar dolara satın aldığını da anımsayalım.

\n

Şimdi Rusların petro-kimya alanında yeni yatırımlara başlayacağı bildiriliyor. Kuşkusuz Rusyanın ülke dışında en büyük yatırımı 20 milyar dolarla Mersin Akkuyu nükleer santralına olacak.

\n

Tam 50 yıl önce Ruslar Aliağa petrol rafinerisi, Seydişehir alüminyum fabrikası, İskenderun demir çelik tesislerini yaparken; Türkiye bunların bedelini Karadenizden gemilerle gönderdiği narenciye gibi tarım ürünleri ile ödeyerek soğuk savaşın gerginliğini takas yöntemi ile ortadan kaldırmışlardı.

\n

Türkiyenin dış ticaretteki açığını bir ölçüde Rusyadan gelen 4 milyon turist azaltıyor.

\n

Zeugmaya ödül

\n

Bu satırlar yazılırken Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Zeugma Antik Kenti ve Müzesine bu yılın Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü veriyordu.

\n

Salı günü bu köşede yazım şöyle başlıyordu. UNESCOnun Venedik Bölümünün; tarih yağması konusunda Güneydoğu Avrupa ülkeleri yetkilileri için Gaziantepte düzenlediği üç günlük çalıştayda yeni Zeugma Müzesi yabancı konukları büyüledi.

\n

Gerçekten görkemli bir müze olmuş, dünyanın en önemli mozaik müzesinin bulunduğu Tunustaki Bardonun çok önüne geçerek ilk sıraya oturmuştu. Şu anda Hataydaki mozaik müzesi çalışmasının da Bardoya fark atmasını dileriz.

\n

Yazımız üzerine değerli bir okurumdan şu iletiyi aldım:

\n

Bugünkü yazınızda adı geçen Zeugma Müzesi, dediğiniz gibi yerli yabancı herkesi büyülüyor amma Gaziantep Valisi ile Büyükşehir ve Şehitkâmil belediye başkanlarını hiç büyülemiyor. Niye mi? Girin veb sayfalarına, Zeugma Müzesi diye en ufak bir bilgi kırıntısı yok. Onlar halen eski Arkeoloji Müzesinde takılı kalmışlar. Ben vali ya da belediye başkanı olsaydım bu Müzenin Türkçe, İngilizce, Rusça, Japonca, Çince pek çok dilde veb sayfasını yaptırırdım.

\n

Okurumun dediğini yaptım. Yeni müze hiçbirinde yoktu! Büyükşehir sitesinde Zeugmadan söz ediliyordu, ama eski müze tanıtılıyordu. Bu kadar ilgisizlik bağışlanamazdı

\n

***

\n

Görkemli müzede savaş tanrısı Mars-Aresin tunç heykeli karanlık içinde kaybolmuştu.

\n

Zeugmadan kaçırılıp İngiltere-İsviçre bağlantısı ile 2002de Türkiyeye dönen şarap tanrısı Dionysos-Baküsün tunç heykeli Ankarada Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileniyor.

\n

27 Ocakta Cumhuriyet Bilim Teknoloji’de iki heykelin ortak özelliklerini saptayan yazımda Dionysosun da Zeugma Müzesine gönderilmesini önermiştim. Bugüne değin gerçekleşmedi. Şimdi yapılacak iş, her iki heykeli de ortak ancak daha iyi bir ortamda sergilenmesinin sağlanmasıdır.

\n

***

\n

Birkaç yıl önce Nizipte yıkılmış, İ.S. 4. yy’daki bir kilisenin büyük boyda taban mozaiği bulundu. Gaziantep Müzesi arkeologları mozaiği kazıp çıkardılar. 337 metrekare olan mozaik parçalar halinde Zeugma Müzesine taşındı.

\n

Nizip Mozaiği birleştirildikten sonra yer bulunabilmesi durumunda Zeugma Müzesinde sergilenebilecek. Keşke Nizipliler bu mozaiğe yerinde sahip çıkabilselerdi

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları