Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yok Kanun, Yap Kanun...

12 Temmuz 2014 Cumartesi

“Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez” atasözünün en somut örneğini Meclis’te görüşülmekte olan torba tasarı oluşturuyor.
Oy alınması olası görülen kesimlere bol keseden verilen ödünler nedeniyle son torba yasa tasarısı sanırım hem madde sayısıyla hem de değişiklik yapılacak yasa sayısıyla bir rekorun sahibi olacak.
“El kesesinden develer kurban edilir” örneğine benzer bir şekilde yandaşlara çekilen peşkeşin önündeki yargı kararlarını “yok” düzeyine indirgeyecek maddeler ha bire ekleniyor.

***

Hukukun ciddiye alınmaması yalnızca bununla da sınırlı değil. Kamu yönetiminde yapılacak memur sürgünü ya da görevden almanın güvencesi olan idari yargının, kararlarını iki yıl geciktirmek de iktidarın amaçlarından bir başkası.
Anayasada, “yasama ve yürütme organları ile idarenin yargı kararlarının yerine getirilmesini geciktiremez” kuralı varsa da dinleyen kim.
Yargıyı yok sayma sonucu doğuran uygulamalar o kadar çok ki başı da Başbakan Erdoğan çekiyor.
Atatürk Orman Çiftliği yerleşkesinde yapılmakta olan Başbakanlık binaları için bildiğiniz gibi yargı durdurma kararı verdi. Ama Başbakan’ın yasaya aykırı girişimi nedeniyle yapım sürüyor.
İstanbul’da Erdoğan için yapılmakta olan Devlet Konukevi de bir başka âlem. “Vahdettin’in Köşkü” olarak anılan yere komşu olanların “Sultanımızın göz zevki bozulmasın” diye evlerinden kovulan yurttaşların yakınmaları Cumhuriyet’te yayımlandı.
Evleri yıkılanlara gösterilen yol ise yargıya başvurulması. Yargıya başvurulacak da ne olacak! sorusunun yanıtı şimdiden belli.

***

İnşaat işlerinde yargıyı atlatma olanağı o kadar basit ki. Paranız varsa ve ruhsat harcını birkaç kez yatırdınızsa kimse size “dur” diyemiyor. Arsanızdan kaynaklanan sorunu aşmanın bin türlü çaresi var.

***

Bir proje hazırlatıyorsunuz ve belediyeye ya da ortaklığınız varsa TOKİ’ye onaylatıyorsunuz.
Elinizdeki onaylanma belgesinin üzerinde bir tarih ve numara var. Mahkeme inşaatı kurallara aykırı bulursa durdurma ya da yıkma kararı veriyor.
Ama ilk ruhsatı aldığınız planda birkaç ufak değişiklik yaparak yeni bir plan hazırlatmanız mümkün. Onun ruhsatında da değişik bir tarih ve numara var. İnşaatınızı rahatça sürdürebilirsiniz. Çünkü yargı kararı bir önceki ruhsat ve inşaat için verilmiş durumda. Siz yenisini uyguluyor görünüyorsunuz.

***

Türkiye’de kural dışı işleri gerçekleştirmek dünyanın en kolay işi durumunda.
Sıkışırsanız Enver Paşa yöntemi ne güne duruyor: “Yok kanun, yap kanun.”
Cumhuriyet tarihinde bu yöntemi en çok uygulayan da AKP iktidarı. Anayasaya aykırı olması da sorun değil. Anayasa Mahkemesi karar verene kadar uygulanması yetip de artıyor bile...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları