AKP: Zor Dönem

14 Haziran 2011 Salı
\n

AKP yazarları çevresinde, AKPnin en önemli başarısının yeni bir sivil anayasa yapmak olacağı düşüncesi yaygın. Hatta bazılarında AKP, BDP ile uzlaşarak bile bu anayasayı yapabilir ve yapacaktır..gibi müthiş iyimser ve siyasal gerçeklerden kopuk yorumlar uçuşuyor!

\n

Bu bakış ne kadar doğrudur?

\n

Bunun için AKPnin yaşadığımız seçim stratejisine bakmak gerekir. Bu strateji, MHPyi baraj dışına iterek, milliyetçi oyları AKPde toplamayı ve 367 ve üzeri milletvekili çıkarmayı öngörüyordu... Erdoğanın en son olarak Öcalan için yağlı urganı sepetinden çıkarıp milliyetçi seçmene göstermesinin amacı da buydu. Strateji veya bir politik uygulama, bir bütünlük, bir fikir tutarlılığı arz eder... Erdoğan bu süreci sonuna kadar sebatla izledi ama MHP üzerine kurduğu seçim stratejisi çöktü!(*)

\n

AKP, BDP ile bir anayasa yapabilir mi? Bana bu, zorun da ötesinde olanaksız gözüküyor!

\n

AKP bir yılı aşkın zamandır Kürt meselesinde politika değişikliği yaptı ve milliyetçi bir dil edindi! Öncelikle bunu görelim. Bu süreç KCK operasyonu ile başladı! MHPlilere yönelik benden iyi milliyetçi bulamazsın politikası ile sürdü...

\n

Şimdi bu süreç bitti mi? Hiç sanmıyorum.. AKP Kürtlerden alabileceğinin sınırlarına varalı çok oldu, bu nedenle MHPyi yemeye yönelmişti! Bence önümüzdeki dört yıl boyunca, AKP, MHPyi yiyip bitirme politikasını sürdürecektir! Bu demektir ki, sadece BDP ile uzlaşmalı bir anayasa yapması zordur! 4 yıl sonra yeniden seçimler var. Bu süreç içinde izleyeceği politika, ya MHPyi baraj altında bırakacaktır ya da MHPyi güçlendirecektir!(**)

\n

Yeni anayasa vb. büyük seçmen kitlesinin umurunda değildir! Yeni anayasayı gerçekleştirmemesi, AKPye oy yitirtmez. Ama seçmeninin tepkisini çekmeyecek, uzlaşmayla yapılacak ve kendisine karşı kullanılmayacak bir anayasa isteyebilir AKP... Bu nedenle de mutlaka yeni bir anayasa için dayatmayabilir. Kayıp kazanç hanelerine bakacak ve öyle yürüyecektir!

\n

***

\n

AKPnin ordu ile ilişkisine gelince... AKPnin milliyetçi aksanlı ve MHPyi bitirmeye yönelik bu politikası ve Ortadoğuda sıcak durum, iktidarın ordu ile daha sıcak bir birlikteliğini zorunlu kılabilir. Bir ay önce burada yazdım ki, Balyoz davası bir şekilde bitirilebilir... Çünkü bu davalar AKP ile ordu arasında büyük bir gerilim kaynağıdır. AKP bu gerilimle yaşayamaz.. Ya davayı hızla bitirecektir, ya da şüphesiz bir affın içine de sokulabilir Silivri! AKP hapishaneleri doldurup taşırmış durumdadır! İnşa edeceği onlarca hapishane bile, suç işlemeve tutuklama süratine yaklaşamıyordur! Yani bir af gündeme gelebilir ileride...

\n

Ama esas olarak AKP ordudan, AKPnin bir yan kurumu oluşturma gayretindedir! Subaylar da insandır, aralarında AKPye biat edecekler çıkacaktır... Onlar yükseltilecekler ve amaç ordu içinde eğitimde artık Fetocu-AKPci subay eğitimi dönemini başlatmaktır. Belki de başladı bile! O zaman, tıpkı iktidara bağlı HSYK ile adaletin işinin önemli ölçüde bitirilmesi gibi, ordunun da işi bitirilmiş olacaktır!

\n

Kocatepe Camiinde cuma namazları kılan Genelkurmay mensupları ve ordu komutanlarını, her kademeden subayı göreceğiz!

\n

Şimdilik hedef budur, iktidar gücüyle boyun eğdirmek... Balyoz davasında uyduruk CDlerle yeni tutuklamalar, bu kararın sürdüğünün göstergesidir! İktidar ortakları arasında bu konuda bir karar birliği var gibi!

\n

***

\n

Peki AKP bu dönemi istikrarlı geçirebilir mi, çünkü bütün bunların gerçekleşmesinin sihirli kilidi, istikrardır!

\n

İstikrar ise büyük bir olasılıkla önümüzdeki 4 yılın adı olmayacak gibi gözüküyor! Görünen nedeni, Kürt Meselesi ve Ekonomidir.

\n

Bunlara Ortadoğuyu da katabiliriz...

\n

Çünkü AKP Ortadoğuda oyun kurucukonumunu yitirdi... Ağabeyleri bu rolü devraldı! AKPnin sıfır sorun politikası çökmüştür ve artık kendileri ABD ve Batının Ortadoğuda sıfır sorunpoliitikalarının bir aleti, uygulayıcısı pozisyonuna hızla gelmektedir!

\n

Bu konularla devam, seçim sonrası analizlerine!

\n

\n

(*) Nazlı Ilıcak, Mithat Sancar, Avni Özgürel gibi iktidar çevresindeki yazarların, önceki gece Can Dündarın programında Biz de Öcalanı idam etme sözlerine bir anlam veremediksözlerini anlamak zordu!

\n

(**) MHPnin de en büyük kozu Türk milliyetçiliğidir. Bazıları sanıyor ki, MHP büyük ve yeni politikalar geliştirmezse yok olur.. Hayır, Türkiye gibi ülkelerde bu tür misyonların yeri her zaman vardır. MHPTürk milliyetçiliğinden ve anayasadan taviz vermeyerek, gücünü koruyabilir. Ayrıca PKKnin teröre başvurması ve ayrılığı körüklemesi de MHPyi diri tutar...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları