Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Özel Yetkili Adliyecilere Seminer
Adalet Bakanlığı’nın özel yetkili hâkim ve savcılarımıza, ülkesindeki derin kontrgerilla örgütünü bitiren İtalyan savcı Felice Casson’u seminer vermek için Ankara’ya çağırmış olmasını nasıl yorumlamalıyız?
\nHükümet demek ki, 2002’den bu yana Ergenekon ve Balyoz adıyla TSK, üniversiteler ve medyada örgütlenmiş olduğunu iddia ettiği oluşumun, hâlâ köküne inilemediğini düşünüyor. Bunun için de, işin yabancı uzmanlarından bizim hâkim ve savcılarımıza birikimlerini aktarmaları isteniyor.
\nKonuk savcıdan alınan en önemli derslerden birisi, ülkesindeki özel yetkili savcıların sorgu için çağırdığı kamu görevlileri, daha açık adıyla söyleyelim, İtalya İstihbarat ve Demokratik Güvenlik Servisi “SISDE”nin başkanının soruşturulması için başbakandan izin alınması gibi bir şartın olmadığıdır.
\nGladyo’nun savcısı, seminerde kendisine, “MİT’i soruşturan savcıya soruşturma açıldığı gibi, size de soruşturma açıldı mı?” diye sorulan soruyu “Bizim sistemimizde savcının bu tip soruşturmalarda kişileri ifadeye çağırması durumunda reddedilmesi söz konusu değildir” diye yanıtlıyor.
\nBu sözleri söyleyebilen uzman konuk, acaba olağanüstü yasal güce sahip olmak amacıyla beş buçuk saat içinde parlamentomuzda görüşmesi tamamlanarak, Cumhurbaşkanı tarafından da onanmış yasayı nasıl değerlendirmektedir?
\nÜlkesindeki Gladyo için açtığı soruşturmada hem eski bir cumhurbaşkanını hem de o dönemde görevde bulunan cumhurbaşkanı ile başbakanı tanık olarak çağırabilen bir savcının, gücünü özerkliğinden aldığını öğrenmek, herhalde bizim cumhuriyet savcılarımızın gıpta ile dinlediği bilgiler olmalıdır.
\nBelki de aralarında, son HSYK oluşumu için bir gece içinde 7000 meslektaşları arasında anketle yapılan oldubitti yapılanmasını dile getirerek, “Bize meheldir” diyenler de vardır.
\nGazetecilerin modern demokrasilerde oynadığı rolün son derecede önemli olduğunu gittiği ülkelerde göğsünü gererek söyleyebilen İtalyan savcı “Özgür basın olması demek mahkemelerin de üzerinde bir denetim olması anlamına gelir” diyor.
\nAcaba kaç Türk savcısı ya da yargıcı, bir başka Batı ülkesine çağrılı olarak gittiği zaman, İtalyan meslektaşları gibi göğüslerini gererek “özgür basın olması demek mahkemelerin de üzerinde bir denetim olması demektir” diye kendi memleketlerindeki medyanın özgürlüğü için övünebilirler?
\nSavcının, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan terör örgütü ile devletin ilişkileri hakkında öğrenmek istediği ayrıntıların akıbetinin ne halde olduğunu soranımız var mı?
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!