Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ey vatan gözyaşların dinsin - Mustafa ÖZYÜREK
4 Aralık 1859’da kurulan Mülkiye’nin (Siyasal Bilgiler Fakültesi) bugün 162. yılı kutlanıyor.
Sultan Abdülhamit tarafından devlete yönetici yetiştirmek
için kurulan Mülkiye’ye, Sultan Abdulhamit tarafından “Mekteb-i Mülkiye-i Şahane” adı verilmiş, masrafları sultanca karşılanmıştır.
Osmanlı Devleti’nin Batılılaşma ve çağdaşlaşma döneminin önemli bir eğitim kurumu olan Mülkiye, toplumda yaşanan gelişmelerden, çalkantılardan etkilenmiştir. Yönetime ters düştüğü dönemlerde, öğrenciler mağdur edilmiş, Mülkiye’ye giriş sınavları kaldırılmış, ödenek kesilmiştir. Hatta bir dönem kapatılmış sonra Talat Paşa’nın gayretleri ile tekrar açılmıştır.
Bazı yöneticilerin çökertme çabalarına rağmen Mülkiye, Paris Siyasal Bilgiler Okulu gibi gelişmiştir. 1913 yılında idari, mali ve siyasi şubeler şeklinde örgütlenmiştir.
MİLLİ MÜCADELE COŞKU İLE KARŞILANDI
Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’daki Milli Mücadele’yi yakından izleyen öğrenciler, büyük baskılara rağmen Mustafa Kemal’in zaferlerini sevinçle kutlamışlardır. Mülkiyelilerin Milli Mücadele’yi desteklemeleri, İstanbul’daki işgalcilerin baskılarını artırmıştır.
İstanbul’un işgal edilişi sırasında 19 yaşındaki bir Mülkiye öğrencisi Cemal, Mülkiye Marşı veya Vatan Marşı olarak bilinen marşı yazmış, Mülkiye müzik öğretmeni Musa Süreyya tarafından bestelenen marş çok etkili olmuştur.
“Başka bir aşk istemez aşkınla çarpar kalbimiz, ey vatan gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz...” diyen satırlar, Mülkiyelilerin geleneksel düşünce ve inançlarını yansıtmaktadır. Her yıl 4 Aralık kutlamalarında her tarafa yayılmış Mülkiyeliler, aşkla, şevkle bu marşı söylerler.
MÜLKİYE ANKARA’DA
4 Kasım 1922’de, TBMM İstanbul yönetimine el koyunca Mülkiye, Maarif Vekâleti’ne bağlanmıştır. Yeni Cumhuriyet, Mülkiye’nin çağdaş ve Batılı yapıda gelişerek devamı için her türlü katkıyı yapmıştır. Çıkarılan bir kanunla Mülkiye’nin Ankara’ya getirilmesi karara bağlanmış, 15 Kasım 1936’da Cebeci’deki yeni binasında eğitime başlamıştır.
Mülkiye’de her dönemde öğrencilerin istekleri ve örgütlenmesine önem verilmiştir.
İLK ÖĞRENCİ DERNEĞİ
14 Aralık 1908’de öğrenci derneği kurulmuştur. O tarihten beri Mülkiye’de öğrenciler cemiyet ve dernek olarak faaliyette bulunmuşlardır. Fikir Kulübü bir dönem çok etkili olmuştu. Mülkiyeliler ve örgütleri hep Atatürk ilkelerine sahip çıkmışlardır. Toplumdaki gelişmelerle yakından ilgilenen Mülkiyeliler gerektiğinde her türlü mücadeleyi vermişlerdir. Osmanlı döneminde kurulmasından kaynaklanan geleneksel ekseni muhafaza eden öğrenciler, devrimci eksenden ayrılmamışlardır.
DARBELER VE MÜLKİYE
12 Mart cuntacıları, 12 Eylül darbecileri Mülkiye’nin ilerici hocaları ve öğrencilerinin tasfiyesi için her türlü baskıyı yapmışlardır.
Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı gibi hocalar katledilmiş, Mümtaz Soysal, Sadun Aren gibi hocalar hapislerde yatmıştır.
1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu ile Mülkiyeli çok sayıda hoca Mülkiye’den atılmıştır.
Son zamanlarda yaşadığımız tek adam yönetiminde tasfiyeler devam etmiş, çağdaş, ilerici Mülkiyelilerin sesi kısılmıştır.
Benim gibi yatılı okuyanlarda daha fazla olmak üzere Mülkiyelilerin birbirine bağlılığı diğer üniversitelileri kıskandıracak derecede ileridir. Mezuniyetten sonra bu birliktelik Mülkiyeliler Birliği’nde devam etmektedir.
4 ARALIK KUTLAMALARI
Mülkiye’nin esas kuruluş amacı devlete yönetici yetiştirmek olduğu için kaymakamlar, valiler, diplomatlar, maliyenin üst düzey yöneticileri son zamanlara kadar hep Mülkiye mezunlarından oluşmuştur.
Üst düzey yöneticiler 4 Aralık kutlamalarına hep katılırlardı. Başbakanlar, bakanlar kutlama törenlerinde konuşmalar yaparlardı. Kutlamalar medyada haber olurdu.
1934 yılının Ankara Palas’taki “Dört Aralık Mülkiye Töreni”ne TBMM Başkanı Kâzım Özalp, Başbakan İsmet İnönü ve çok sayıda bakan katılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk de telgraf göndermiştir.
Son zamanlarda Mülkiye mezunu yöneticiler 4 Aralık kutlamalarına katılmaktan çekinir hale gelmişlerdir.
MÜLKİYELİLERİN ETKİSİZLEŞMESİ
Kamuda kurallardan uzaklaşma, bütçe harcamalarında şeffaflık ve denetimden uzaklaşma arttıkça Mülkiyeliler dışlanmaktadır. Başka bir deyimle Mülkiyeliler dışlandıkça kamuda kuralsızlık, savurganlık, denetimsizlik artmıştır. Mülkiyeliler, kuralların egemen olduğu, yolsuzluklarla, savurganlıklarla mücadele anlayışına sahip yöneticilerdir. Türkiye’yi derleyip toplamak, şeffaf, hakla hizmet etmek isteyen bir yönetim oluşturmak isteyenler, mutlaka Mülkiye’ye eski ağırlığını vereceklerdir.
Mülkiye’nin 162. kuruluş yılının, fakültemizin hak ettiği yerde olmayışının, mezunlarımızın kamuda dışlanmasının verdiği hüzünle kutluyoruz. Ancak Atatürk ilkelerine, çağdaş Türkiye idealine bağlılığımız artarak devam ediyor.
MUSTAFA ÖZYÜREK
22, 23. DÖNEM MİLLETVEKİLİ
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- CHP'den 'İmamoğlu' çağrısı
- İhraç talebi ile disipline sevk iddiası!
- 2 çocuk vurulmuş halde ölü bulundu!
- AKP'li başkandan 'torpil' savunması
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- 'Erdoğan' zirvesi sonrası MHP'den bir paylaşım daha!
- Çok konuşulacak 'Kabine değişikliği' kulisi
- Biberonla tiner içirilen bebek öldü
- 'İsrail'e petrol sevkıyatı' gerilimi!
- Ahu Tuğba'nın ölüm nedeni belli oldu!