Leyla Tavşanoğlu

Kalamış'ta bir lezzet durağı

12 Mart 2012 Pazartesi

Rakı-balık sevenler için ideal bir yer. Bu yazıyı okuyan sizler, “Lipari acep ne ki” diye sorabilir. Hemen anlatayım. Lipari kimi kaynaklara göre çirozun uskumru olmadan yağlanmaya yüz tutmuş evresi. Kimi kaynaklara göre de uskumruya benzer karnı benekli bir balık türü.

Bahçenin önündeki pergoladan geçip içeri giriyorum. Salon ağırlıklı olarak tahta iskemle ve masalarla dekore edilmiş. Sofraya oturur oturmaz tepsi içinde mezeler masaya diziliyor. Neler de neler... Çeşit çeşit Ege otu, küme küme tabağı süslüyor. Enfes bir patlıcan salatası. Tabii ki karides salatası olmazsa olmaz. Çiğden ince kesilmiş soğan ve dereotuyla tatlandırılmış fava... Bir de yemeye doyamadığım turfanda minik iç baklanın süslediği başka bir fava çeşidi. Pembe, yumuşacık lakerda ve zeytinyağlı yaprak dolmasını söylemeden geçmek olmaz. Acı sevenlere de burada bir not düşmek istiyorum. Birlikte yemek yediğim arkadaşımın spesiyalitesi bir meze, ama belki istenirse Lipari’nin şefi sizler için de hazırlayabilir. Tereyağında kızartılmış çok acı minik kırmızı biberler tereyağıyla birlikte yoğurtla karıştırılıp afiyetle yeniyor.
 

Tam bir lokum

Size tavsiye soğuk mezelerden sadece tadımlık alın. Yoksa ara sıcaklar ve balığa yer kalmıyor.

Ara sıcak seçiminde benim favorilerim “lokum” ve ızgara ahtapot oldu. “Lokum” tam bir lokum. Bir çeşit ızgara levrek dolması olduğunu söyleyecek, sürprizin tadını bozmamak için ayrıntı vermeyeceğim. Ama dikkat! İri bir lokum yerseniz gerçekten tıkanıyorsunuz. Çok doyurucu. Onun için ufak tarafından sipariş verin.

Izgara ahtapota gelince... Mmm, enfes. Bir kere yumuşacık. Tam kıvamında pişirilmiş. Üzerine kızgın tereyağı gezdiriyorlar. Kolesterolü yüksek olanlar kızgın yağda yüzen ahtapotu yiyince ne yaparlar bilmem. Ben yağ istemedim. Üzerine limon sıkmakla yetindim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tedavi olsunlar 1 Mart 2015

Günün Köşe Yazıları