Leyla Tavşanoğlu

Cemaat İspanya'ya da çengel attı

29 Mart 2010 Pazartesi

Madrid’in Arap mahallesinde üç katlı bir bina. Burası İspanya Müslümanları Federasyonu’nun (FEME) merkezi. FEME İspanya’daki üç Müslüman örgütten birisi. Diğerleri UCME ve FEERİ. FEME, aslı Bangladeşli, Pakistanlı ve daha sonra Müslüman olan İspanyolların kurduğu bir örgüt. Başkanı Faslı Ayad Tachfine Elharchi, genel sekreteri Yusuf Fernandez ve İspanyol Müslüman Kadınlar Ulusal Birliği Başkanı Laura Rodriguez’le toplantımız var.

Sözü alan Fernandez, İspanya’da 1.2 ile 1.5 milyon arası Müslüman olduğunu, Müslümanların sayısının 1990’dan beri 15 kat arttığını, bunları daha çok Cezayirli, Faslı, Suriyeli, İranlı, Iraklı, Pakistanlı ve Bangladeşli göçmenlerin oluşturduğunu, Türklerin sayısının ise az olduğunu anlatıyor. “Yirmi yıldır Müslümanım. Bugüne kadar bir tane Türk tanıdım” diyor.

Türkiye’yle ilişkileri olup olmadığını soruyoruz. “Bizim için çok önemli olan ilk Müslüman Fuarı’nı düzenlerken Türkiye Büyükelçiliği’yle ilişki kurmaya çalıştık. Ancak hiçbir yanıt alamadık. Herhalde Türkiye’deki katı laik sistem yüzünden bize böyle davrandılar” yanıtını veriyor.

Fernandez Türkiye’yle ilişkileri konusunda anlatımını sürdürürken çok da ilginç bilgiler veriyor: “Benim Türkiye’yle iyi ilişkilerim var. Türkiye’de bulunan La Fuente Yayınevi’nde kitaplar bastırdım. Fethullah Gülen ve Nur cemaatiyle de ilişkilerim çok iyi. Tayyip Erdoğan’a hayranım. Çünkü Türkiye’yi demokratikleştirdi. Türkiye’nin Müslüman dünyada ağırlık kazanmasını sağladı. Eskiden Müslümanların Türkiye’de dernek kurmaları mümkün değildi. Şimdi mümkün.”

‘Gülen’in kitabını İspanyolcaya çevirdik’

Fethullah Gülen’le nasıl tanıştığı sorumuza Fernandez şu yanıtı veriyor: “Fethullah Gülen bir kitabı İspanyolcaya çevirtmek istiyordu. Bize web sayfamızdan bir metin gönderdiler. Çevirilerin Müslümanlar tarafından yapılmasını istiyorlardı. Biz de kabul ederek çevirileri yaptık. Gülen Madrid’e bir kez geldi. Kendisiyle temas kurduk. Gülen’in Şili’de de bir kitap fuarına katıldığını biliyorum. Böylece Türkiye dünyada daha aktif konuma geliyor.”

‘Türk hükümetiyle iyi ilişki içindeyiz’

Fernandez daha ayrıntılı bilgileri de şöyle veriyor: “Granada’da Nur cemaati bir merkez açmak istiyordu. Cemaatten kişiler buraya geldi. Ancak bildiğim kadarıyla bu mümkün olmadı. Yine Nur cemaati üyesi İzmirli bir bey geldi. Onunla da görüşmüştüm. Ama bu insanlarla ilişkilerimizin çok sıkı olmadığını söyleyebilirim. İlişkimiz daha çok profesyonel bazda oldu. Yaptığımız çevirilerin para karşılığını aldık. Benim ilişkim daha çok Türk hükümetiyle. İki yıl önce Cordoba’yı ziyaret eden Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanınızla (Mehmet Aydın) görüşmüştüm. Türk hükümetiyle ilişkilerimizi ileride daha sıkılaştırmayı isteriz. Geçmiş yıllarda Türk hükümeti bu konularla fazla ilgili değildi. Ben Türkiye’ye şöyle bir proje sunmak istiyorum: 2008’de Avrupa’daki Müslüman ağlarıyla bir toplantı yapmıştık. Toplantıya 12 ülkeden katılımcı olmuştu. Ben bu konuyla ilgili Türkiye’den de işbirliği istiyorum. Hedefimiz Türkiye’nin bu projeye dahil olmasıdır.”

Fernandez kendilerine sadece Madrid’deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin yardımcı olduğunu, hatta Müslüman Fuarı’nı da onun desteğiyle gerçekleştirebildiklerini sözlerine ekliyor. Fernandez’in bir de şikâyeti var. “Zapatero hükümeti Müslüman topluma destek veriyor. Yine de burada, halk arasında Müslümanlara pek de sıcak gözle bakılmıyor. Kısa zaman önce Toledo kentinde bir arazi kiralayıp oraya mescit yapacaktık. Ev sahibi bir banka müdürüydü. Son anda geri adım attı. Meğer bankada hesabı olan Hıristiyanlar paralarını geri çekmekle tehdit etmişler.”

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tedavi olsunlar 1 Mart 2015

Günün Köşe Yazıları