Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Aykal ve BİFO ile unutulmaz Mozart
Gürer Aykal, Mozart için “Benim peygamberim” der. Hatta “Mozart’ı babam kadar severim” dediğini de anımsarım. Bir şey daha söyler: “Mozart insanı hiç şaşırtmaz, oysa aynı dönemin bestecisi Haydn şaşırtabilir. Post Romantikler’de, örneğin Bruckner’de sazların rengi çok önemlidir. Onlar da bütün sazları görkemiyle kullanır. Oysa Mozart’ta sazların rengi hiç o kadar önemli değildir. Örneğin flüt yerine obua çaldırtabilirsin. Sazların kişiliği bugünkü kadar gelişmediği gibi, kompozisyonda da onlardan beklenen renkler çok büyük bir incelik gerektirmez.”
Yine bir başka konuşmamızda: “Mozart, Beethoven ve Saygun. Onların büyük yapıtları filan değil, bilinmeyen yapıtlarını da her zaman yönetmek isterim” demişti. Çaykovski de Gürer Aykal’ın çok çaldırdığı bestecilerden birisidir. Şöyle der: “O nice çağdaşı gibi Wagner ve Brahms etkisinde değil, Mozart hayranlığıyla ve Fransız bestecilerinin etkisinde gelişmiştir. Tarihte onun kadar dinleyicisiyle barışık besteci çok azdır.”
Bu kez de BİFO konserinde Mozart’ın sık çalınmayan yapıtlarını yönetti. Başkemancımız her zaman olduğu gibi Pelin Halkacı Akın’dı.
Güney Koreli piyanist Chloe Ji-Yeong Mun bestecinin K.482, No 22 sayılı piyano konçertosunun solistiydi; bis olarak da Mozart’ın Türk Marşı “Alla Turca”yı çaldı. Kimi piyanistin yaptığı gibi sulandırmadan, tam da notada yazdığı gibi seslendirdi. İlk kez dinlediğimiz bu piyanist yumuşak tuşesiyle, yorumuna hiçbir abartılı hareket eklemeden, tuşların derininden sakince sesleniyordu. 28 Numaralı Senfoni’den önce Mozart’tan iki marş dinledik. Mozart’ın bütün marşları bir serenat veya bir divertimentoya giriş olarak bestelenmiştir.
Bestecinin 28 Numaralı Senfoni’si ile son bulan konser, salondaki dinleyicilerin uzun alkışları kadar orkestra üyelerinin de şeflerine gösterdikleri tezahürat ile son buldu. Bu konser Kore Kültür Merkezi ve Kore Cumhuriyeti’nin desteği ile yapılmıştı.
CEMAL REŞİT REY’DE CEMAL REŞİT REY’E SAYGI
Cemal Reşit Rey Salonu’nda yeni yapılanan beş kişilik yönetici ekip programlara da yeni bir soluk getirdi. Cem Mansur 2021 yılında Cemal Bey’in operetlerini CRR salonuna satın aldırtmıştı. Şimdi en önemlisi, yıllardır kataloglanmayı bekleyen yapıtlarının gün yüzüne çıkması. Geçen hafta izlediğimiz Cemal Reşit Rey’e Saygı konserinde şef Can Okan yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası eşliğinde, Sitare Bilge, Eser Kabaali, Yılmaz Karaman’ın solistliğinde ve Ebru Cansız’ın koreografisiyle sunulan özgün program heyecan vericiydi. Şancıların her birisi Cemal Bey’in stiline uygun söyledi. Bir şeyin altını daha çizmek isterim: Cemal Reşit’in müziğini bestelediği bu revü ve operetlerin diğer kahramanı da ağabeyi Ekrem Reşit Rey’dir. Gerçi Cemal Bey, yalnız operetlere değil, bütün yapıtlarına ağabeyinin onayını almadan son noktayı koymamıştır.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
-
İmamoğlu ve İBB’yle ilgili 560 milyar iddiasına yanıt
-
Mustafa Balbay sert eleştirdi
-
Mezhep çatışması değil insanlık suçu
-
Emekliye bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
-
Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli: Junior Elettrica
-
'Kayyum atamaları, hukuksuzluk ve kontrollü kaos'
-
AKP’de kongre öncesi hazırlığı devam ediyor: Prof. Kalay
-
Emeklilerin Gözü Bayram İkramiyesinde: Beklentiler Karşı
-
Hutbelerde Bunlara Dikkat Edin!
-
Ekonomist Atilla Özkan'dan Şok Eden Enflasyon Yorumu!
En Çok Okunan Haberler
-
ORC'nin yeni anketinde çarpıcı sonuç!
-
Ankara'da sosyal medyada gündem olan düğün
-
Erdoğan'a yapılan sunumunun ayrıntıları ortaya çıktı
-
Bülent Arınç'tan 'İmamoğlu' çıkışı
-
Türkiye'nin konuştuğu o çiftçiden yeni açıklama
-
Kütahyalı'dan AKP'li Gökçek'e övgülerle veda
-
Hukukçu Kezban Hatemi, gençleri hedef aldı
-
İlk ve son cumhurbaşkanları Yozgat’ta!
-
AFAD duyurdu: Datça'da deprem
-
Faturalarda 'rant oyunu'