Ergin Yıldızoğlu
Ergin Yıldızoğlu ergin.yildizoglu@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

ABD'nin YeniSavunma Stratejisi (I)

09 Ocak 2012 Pazartesi
\n

\n\n\n

Geçen hafta perşembe günü Başkan Obama ABDnin yeni savunma stratejisini, Pentagonda yanına kuvvet komutanlarını, savunma bakanını alarak yaptığı bir basın toplantısında açıkladı.

\n

Medyada aktarıldığına göre Obama, yeni bir döneme geçiş”, yeni bir yönelim kavramlarını vurgulayarak sunduğu bu savunma stratejisinin hazırlanma sürecine her aşamada doğrudan katılmıştı. İlk kez, bir ABD Başkanı yeni savunma stratejisinibizzat Pentagona gelerek orada açıklıyordu. Tüm bunlar, Bush yönetiminin Afganistan ve Irak savaşlarını başlatmadan önce 2001 Kasım ayında açıkladığı, sonra da üzerine yeni savunma stratejisiniinşa ettiği Dört Yıllık Savunma Gözden Geçirme (QDR 2001) raporundan bu yana en önemli yön değişikliğibeyanıyla karşı karşıya olduğumuzu düşündürüyor.

\n

Küresel güvenlik ortamı

\n

Obama, yeni stratejinin ana hatlarını çizen, ABDnin Küresel Liderliğini Korumak İçin 21. Yüzyılın Savunma Öncelikleribaşlıklı rapora (www.defense.gov/news/Defense_Strategic_Guidance.pdf ) konan sunuş yazısına Ulusumuz bir geçiş anındadır (momentinde) saptamasıyla başlıyor. Ardından, Obama, Irak savaşının tamamlandığını, Afganistanda, yönetimi Afganlara bırakmaya olanak verecek ilerlemelerin gerçekleştiğini, Bin Ladinin öldürüldüğünü, El Kaidenin bir yenilme sürecine sokulduğunu vurgulayarak nereden geldiklerinisöylüyor; nereyegeçmeyebaşladıklarına geçmeden önce. ABDnin ekonomik gücünün yenilenmesinin önemine dikkat çekiyor. Çünkü bu rapor, bir mali kriz içinde, savunma harcamalarından yapılması öngörülen 450 milyar dolarlık kesintinin gölgesinde hazırlandı. ABDnin bu raporda ortaya konan hedeflerini gerçekleştirebilmesi için ekonominin hızla toparlanmaya başlaması gerekiyor.

\n

Obama, raporun amacının ABDnin liderliğinin korunması, askeri üstünlüğünün sürdürülmesinin sağlanması, gelecek 10 yılda bunların başarılması için savunma, harcama önceliklerini belirleyecek stratejik çıkarların saptanmasına yönelik olduğunu vurguluyor.

\n

Obamanın raporun tonunu belirleyen sunuşunda, Asya Pasifik bölgesine, Kuzey Afrika ve Ortadoğuda tarih sahnesine çıkan yeni kuşağın özgürlük, ekonomik, siyasi reform taleplerinin desteklenmesine, yerel ittifakların derinleştirilmesine vurgu yapılıyor; siber uzay ve gerçek uzay da dahil olmak üzere her alanda hâkim olmalarına olanak sağlayacak yatırımları yapmaya kararlı olduklarını belirtiyor.

\n

Savunma Bakanı Panettanın Bu ülke bir stratejik dönüm noktasındadır saptamasını da içeren kısa açıklamasından sonra raporun, Küresel Güvenlik Ortamını ABD açısından betimleyen 1. Bölümü başlıyor. Burada ABDnin güvenlik yöneliminin Asya Pasifik bölgesinin öneminin artmasına bağlı olarak yeniden dengelendiğini öğreniyoruz. Ortadoğu bölgesiyse ikinci sıraya düşmüş. Avrupa ve Latin Amerikanın bu aşamada sözü edilmiyor. Ama Avrupa, küresel güvenliğin sağlanması açısından ABDnin en kararlı, öncelikli ortaklarının evi olarak saptanıyor. Böylece yine bir Batı ve geri kalanlarresmi oluşuyor.

\n

Rapor bu aşamada, Asya Pasifik bölgesinde yükselirken dengeleri değiştirmeye başlayan Çine karşı Hindistan ve Japonyayı dengeleyici unsurlar olarak saptıyor. Raporda, Ortadoğu söz konusu olduğunda, Arap uyanışıolarak nitelenen gelişmenin ve İranın nükleer silahlar edinme olasılığının en önemli güvenlik sorunları olarak öne çıktığı görülüyor. Bu bölgede güvenlik, ABDnin doğrudan müdahalesinden çok Körfez ülkelerine ve diğer ülkelerle işbirliğine dayandırılıyor.

\n

Tüm bu yaklaşımların arkasında küresel ekonominin kaynaklarının, kaynaklara ulaşım yollarının açık kalmasını, erişime engel güçlerin etkisizleştirilmesini amaçlayan bir mantık yatıyor. Bu tür güçlerin kitle imha silahlarına sahip oldukları takdirde manevra kabiliyetlerinin artacağına işaret ediliyor.

\n

ABD Silahlı \tKuvvetlerinin \t\töncelikli görevleri

\n

Raporun ikinci bölümü, ABD Silahlı Kuvvetlerinin bu yeni güvenlik ortamındayeniden düzenlenmesine ilişkin ilkeleri on başlık altında saptıyor.

\n

Özetle, ABD aynı anda iki büyük savaşı birden sürdürme kapasitesine sahip olma ilkesinden bir büyük savaş, bir de yerel çatışmayı sürdürme kapasitesine sahip olma hedefine geçiyor. Bu yeniden düzenlemede, her alanda hız ve bilişim öne çıkıyor; hızlı hareket etmeye, hızlı haberleşmeye, sibernetik ağlara, teknolojik üstünlüğe özellikle vurgu yapılıyor.

\n

Bu yeni dönemde, ABD ordusunun büyük kapsamlı, Irak ve Afganistan benzeri işgallerden daha çok düzensiz savaşların (“IV. Kuşak Savaşlar- gerilla savaşları) gereksinimlerine göre, belli bölgeleri kısa süre için bile olsa hızla ele geçirebilecek, elde tutabilecek ya da erişime kapatabilecek biçimde uzmanlaşması, dolayısıyla özel güçlerin öneminin artması da öngörülüyor. Bu bağlamda, bölgeleri erişime kapatabilecek ülkeler olarak İran ve Çinin isimleri ilk kez ve birlikte anılıyor.

\n

ABDnin bundan sonra geniş çaplı uzun süreli, istikrar sağlama operasyonlarına girişmeyeceği vurgulanırken gerektiğinde bu amaca yönelik kısa süreli operasyonların gerçekleştirilebileceği de vurgulanıyor.

\n

Tüm bu hedeflere yönelik olarak ABD ordusunun kapasitelerinin geliştirilmesi açısından, yeni hayalet bombardıman uçaklarının, denizaltıların, füze savunma sistemlerinin, uzay temelli sistemlerin ve bu sistemlerin dayanıklılıklarının geliştirilmesine özellikle vurgu yapılıyor.

\n

Siber uzayın, dijital ağların da yeni savaş alanları olarak ortaya çıkmaya başlamış, savunma stratejilerinin, ekonomik süreçlerin bunlara bağımlı hale gelmiş olmasıysa raporda kaygı duyulan, özellikle önlem alınması gereken bir alan olarak dikkat çekiyor.

\n

Raporun son bölümünde ABD ordusunun iç örgütlenmesi, güçlerin dağılımıyla ilgili sorunlar ele alınıyor; ordunun yapısınınkorunmasıylaharekete geçme hızı arasındaki ilişkiyi, mali kaynaklardaki daralmanın getirdiği koşullarda dengelemenin ilkeleri ortaya konuyor.

\n

Özetle, raporda ABDnin güvenlik önceliklerinde Avrupadan, Ortadoğudan Asya Pasifik alanına doğru bir kayma görülüyor. Güvenlik teknolojilerindeyse siber uzayve siber güvenlikalanlarına, hava ve uzay güçlerine, denizaltılara, füze savunma sistemlerine, IV Kuşak savaşçılarına ( özel güçler, uzmanlar) doğru bir yönelim öneriliyor.

\n

Tüm bunlar, ABD güvenlik konseptinde nereden” “nereye geçişanlamına geliyor? Bu geçiş ne kadar yenilik, ne kadar süreklilik içeriyor; küresel ve bölgesel düzeyde, diğer ülkeler açısından ne anlama geliyor? Çarşamba günü bu sorulara cevap arayacağım.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları