Deniz Kavukçuoğlu
Deniz Kavukçuoğlu den_kav43@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Çoruh Vadisi Sırtlarından

24 Haziran 2012 Pazar
\n

İçinde hukuk, şiddet, bomba, ölüm, din, iman gibi sözcüklerin geçmediği bu yazıyı Çoruh Vadisi sırtlarında yazıyorum. Karşımda tepelerinden kar kalkmamış dağlar sıralanıyor, aşağıda Çoruh Irmağı upuzun bir yılan kıvraklığıyla akıyor. Sessizliğin sesini dinlemek derler ya, burası işte o sesin dinlendiği yer.

\n

Orada ne işin vardiye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ressam Prof. Hüsamettin Koçanın öncülüğüyle kurulan, Bayburta 45 km uzaklıktaki Baksı Kültür Sanat Vakfı Baksı Müzesindeyim. Vakıf da, müze de adını yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindeki Baksı (yeni adıyla Bayraktar) köyünden alıyor. Orası Hüsamettin Hocanın köyü; çok çocuklu, yoksul bir ailenin evladı olarak orada doğmuş, çocukluğunu da orada geçirmiş. Sonra ver elini İstanbul. Öğrencilik yıllarından başlayarak uğraş didin, çalış çabala, ülkemizin en önde gelen sanatçıları arasına girmiş.

\n

Hüsamettin Koçan hocalığının yanı sıra bir dönem Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinin başkanlığını yaptı; çeşitli sosyal sorumluluk projelerine omuz verdi; TÜYAPın düzenlediği İstanbul Sanat Fuarının (Artİst) hayata geçmesinde de büyük emekleri vardır.

\n

Baksı Müzesinde, önde gelen sanatçıların yapıtlarından oluşan bir çağdaş sanat koleksiyonu ile geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler yer alıyor. Müze, sanatçı ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle Bayburtun parçalanmış kültürel ortamına yeniden hayat verebilmeyi, kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

\n

***

\n

Burada bulunuşumun nedeni ise bugün (cumartesi) açılacak olan, tasarımını Faruk Malhanın yaptığı, moda bölümünü Arzu Kaprolun, yemek kültürü bölümünü Engin Akının, sanat bölümünü ise Fırat Arapoğlu, Mürteza Fidan ve Kurucu Koçanoğlu üçlüsünün hazırladığı Mesafe ve Temas sergisi.

\n

Baksı Müzesinin ve Mesafe ve Temasın, tasarım odaklı yeni bir üretim anlayışını yaygınlaştırmada önemli rol oynayacağını düşündüğünü belirten Hüsamettin Koçan, bu tür etkinliklerin çoğalmasıyla doğduğu toprakları terk etmegeleneğinin yok olacağına inandığını söylüyor. Koçan, tasarım, moda ve lezzet ekseninde oluşan serginin Bayburt için önemli sonuçları olacağına inanıyor.

\n

Ona göre, Her üç tema da Bayburtun birikimlerini kullanacak. Bu birikimin kentin istihdamına yöneldiğini görmek de serginin amacı. Mesafe ve Temas, Baksı Kültür ve Sanat Vakfının gelenek ve gelecek bağını güçlendirmek ve yöreden göçe son vermeye katkıda bulunmak olan misyonunu gerçekleştirmek açısından önemli bir adım.

\n

***

\n

Serginin sanatsal bölümünü hazırlayan Arapoğlu, Fidan ve Koçanoğlu üçlüsünün belgisi ise Mesafeyi buluşmaya dönüştürebilmek”.

\n

Bir durum saptaması yapıyorlar: Bölge yoğun göç veren, geleneklerin giderek yok olduğu, çağımıza ilişkin kültür, sanat gibi değerlerin ve ekonomik üretim birimlerinin yeterince temsil edilmediği bir yapıya sahip. Bu noktada işsizlik oranlarındaki sayısal veriler de geçerli sayılmamakta, zira o bölge insanı bulunduğu köyde ya da kentte iş aramak yerine büyük kentlere yönelmekte ve bölgedeki göç arayışları, o bölgenin nitelikli üretim gizilgücü ile birlikte terk edilmesine neden olmaktadır. Kadın açısından geleneksel yapı korunmakta, kadının köyde, kentte ya da evdeki konumu değişmemektedir.

\n

Bu düşüncelerden yola çıkarak çizmişler serginin sanatsal çerçevesini. Salt estetik nesneler üzerinden değil, tanış olma, deyim yerindeyse bir komşuluk durumu yaratmak istiyorlar. Deneyim, beceri ve ustalığın çıktısı olan zanaatla, deneyim, yaratıcı yetenek ve hayal gücü içeren sanat arasındaki sınırları eritmeyi düşünüyorlar.

\n

Mesafe ve Sanat Sergisi bir yıl boyunca açık kalacak. Görmeye ve desteklemeye değer bir etkinlik, aynı zamanda da geniş kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesi.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda (28.09.2018) 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları