Deniz Kavukçuoğlu
Deniz Kavukçuoğlu den_kav43@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Akıl Tutulması (19.02.2014)

19 Şubat 2014 Çarşamba

Başta Başbakan olmak üzere iktidar sözcüleri akıl tutulmalarına örnek oluşturan sayısız davranış sergiliyorlar. Bunları kanıksadık. Bu kervana son günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.
Duymayanımız kalmamıştır, havalar bir süre daha böyle giderse İstanbul susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Dün gazetemizde de yer aldığı gibi İSKİ’ye göre İstanbul’da geçen sene ocak ayında yüzde 64 olan barajların doluluk oranı bu yıl yüzde 33’e kadar düşmüş. 10 barajdaki doluluk oranları şöyle: Ömerli Barajı yüzde 50.62, Pabuçdere yüzde 0.38, Sazlıdere yüzde 20.11, Büyükçekmece 31.62, Alibey yüzde 20.71, Terkos yüzde 42.71, Kazandere yüzde 4.09, Elmalı yüzde 7.84, Darlık yüzde 36.21 ve Istrancalar yüzde 53.59. İSKİ yetkilileri, “İçme suyu kaynaklarına yeteri kadar su gelmediğini görüyoruz. Buna rağmen umudumuzu koruyoruz ve mayısın sonuna kadar gelecek yağışlarla barajlarda istenilen doluluk oranını yakalayacağımızı düşünüyoruz” diyor.
Ya yağmur gelmezse?

***

Aklıselim sahibi bir yerel yönetim bu sorunun yanıtını verir, öyle değil mi? Topbaş’ın aklı 2200’lerde... “Barajlarda seviye düşük ama İstanbul’da su problemi yaşanmayacağını söylüyoruz. 186 kilometreden, Melen’den su getirdik. 136 kilometre daha ikinci bir altyapı daha yaptık. Oradan daha fazla su almak için yaptık, bitmek üzere” diyor. “Sayın bakanımız önümüzdeki günlerde Melen’de ciddi bir baraj temeli atacak. O baraj yapıldığında İstanbul’un bir yıllık suyundan fazla suyu İstanbul’a verecek hale geliyor. 2100’ler, 2200’lere kadar İstanbul dert görmeyecek. Öngörüyle çalışmaktayız” diye ekliyor.
İyi güzel de o barajın 2020’de faaliyete geçeceği açıklanmış. Bu akıl tutulması değil de nedir? Öyle ya biz, İstanbul’da yaşamaya mahkûm insanlar önümüzdeki mayısta, haziranda, temmuzda ne yapacağımızı merak ediyoruz.

***

Uzmanlar uyarıyorlar. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtiyor, “Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir” diyor. Prof. Dr. Şen, İstanbul’da bu yaz su sıkıntısı çekilebileceğini belirttikten sonra “Bir an önce bazı tasarruf tedbirleri alınmasını, gerekirse su kesintisi yapılmasını” öneriyor. Durum vahim; İstanbul’a günde 2.5 milyon metreküp su veriliyor, hazırdaki su miktarı ise yalnızca 300 milyon metreküp! Bu da 120 günlük suyumuz var anlamına geliyor.

***

Sayın Topbaş bir an önce yakalandığı akıl tutulmasından kurtulup İstanbulluları aydınlatmalı, neler yapılmasına ilişkin somut önerilerde bulunmalı. İktidar sözcülüğüne soyunup “komplolardan”, “karanlık emellerden”, “kuraklık bekleyen fırsatçılardan” söz etmesi hiç hoş değil! Bu sözler adının önündeki (Dr.) unvanına hiç mi hiç yakışmıyor.
Yerel seçimler öncesi bir su kesintisinin seçmenin tepkisini çekeceği düşüncesi kendi açısından bir panik nedeni olabilir, fakat bu, Sayın Topbaş’a İstanbul’u ve İstanbulluları cezalandırma hakkını vermez.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda (28.09.2018) 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları