Aykut Küçükkaya

AKP, yeşil sermayeye diyetini ödüyor

04 Kasım 2019 Pazartesi

AKP’nin en sevdiği şirketlerdi... Yurtdışında camilerde önce yan yana saf tuttular... Birlikte namaz kıldılar. Sonra namaz kıldıkları seccade üzerinde karşılıklı oturdular, el sıkıştılar. Daha sonra biri cüzdanını çıkardı ve paralarını verdi; öteki paraları aldı, cebine koydu. Biri soydu, biri soyuldu. Türkiye’de adaletin dişlileri yavaş ilerlerken yeşil sermayenin yöneticileri AKP iktidarıyla birlikte bakan, milletvekili, belediye başkanı, il başkanı ve il genel meclisi üyesi oluyordu...

Kamuoyunda “yeşil sermaye” olarak bilinen İslami holdinglerle ilgili binlerce dava açıldı. Bu davalar mağdur avukatlarının 15 yıllık hukuk mücadelesi sonucu önemli aşamaya geldi. Neredeyse her hafta bir mağdur hakkında Yargıtay’ın onama kararları geliyor.

3 gün önce iktidarın hazırladığı 82 sayılı kanun taslağı Meclis’te komisyondan geçti. Vergi kanunundaki 37. madde içinde “geçici 4. madde” yer alıyordu. İşte o madde:

Madde 37 - 25/3/1987 tarihli ve 3332 sayılı Sermaye Piyasısının Teşviki, Sermayenin Tabana Yaygınlaştırılması ve Ekonomiyi Düzenlemede Alınacak Tedbirler ile 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve 3182 sayılı Bankalar Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 

“Geçici madde 4 - 31/12/2014 tarihine kadar, pay sahibi sayısı nedeniyle payları halka arz olunmuş sayılan ve payları borsada işlem gören anonim ortaklıklar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak nominal ya da pirimli değer üzerinden pay veya pay adı altında satışı yapılmış olan her türlü araç, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunun kaydileştirmeye ilişkin şartlarına tabi olmaksızın 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanunu ile 13/1/2011 tarihili ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında pay addolunur, bu ortaklıklara yapılan ödemeler pay karşılığı yapılmış kabul edilir ve ortaklık ilişkisi kurulmuş sayılır. Bu payların kaydileştirilmemiş olması ortaklık haklarına halel getirmeyeceği gibi ortaklık ilişkisinin kurulmadığı da iddia edilemez.

Birinci fıkra kapsamında kurulmuş olan ortaklık ilişkileri hakkında; geçerli bir ortaklık ilişkisi bulunmadığı veya pirimli pay satışı yapıldığı ileri sürülerek sebepsiz zenginleşme, haksız fiil, sözleşme öncesi görüşmelere aykırılık veya sözleşmeye aykırılık nedenlerine dayalı olarak açılan ve kanun yolu incelemesindekiler dahil görülmekte olan menfi tespit, tazminat veya alacak davalarında, karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilir ve yargılama gideri ile maktu vekâlet ücreti ortaklık üzerine bırakılır.”

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin Kasım 2016’da verdiği kararlar, sonunda halen ayakta kalan yeşil sermaye şirketlerinden paraların iadesi imkânı doğmuştu. 

Şimdi gündemdeki ikinci yargı paketinde yer alan bu düzenlemeyle AKP kendisini büyüten bu şirketlere resmen diyet ödüyor. Bu düzenleme ile bu davaların önü kapatılmak, bundan sonra dava açılması engellenmek isteniyor. 

Komisyondan geçen geçiçi madde yasalaştığı taktirde Kombassan, Yimpaş, İttifak Holding gibi 1990’lı yıllardan bu yana yüz binlerce mağdur yaratan şirketlere büyük bir kıyak geçiliyor. Kamuoyunun Jet Fadıl olarak tanıdığı M. Fadıl AKGÜNDÜZ gibi isimlerde aklanmış oluyor...

Bu düzenleme Meclis’ten geçerse sadece para toplama faaliyeti ile mağdur edilenler değil, borsada hisse senedi alanlar da zarara uğrayacak.

Örneğin Kombassan şirketinin ortaklık yapısı daha da belirsiz hale gelecek ve borsada ortaklık yapısı belli olmayan bir şirket işlem görüyor olacak. 

Asıl soru “toplanan milyarlarca Avro’nun bu süreçte kimin cebine gittiği”dir. Adalet bu sorunun yanıtını vermek yerine yüz binlerce insanı mağdur eden şirketleri kurtarıyor.  





Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları