Yakup Kepenek
Yakup Kepenek yakupkepenek06@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yeni Kuşak

18 Kasım 2013 Pazartesi

Toplum, aylardır, daha fazla özgürlük isteyenlerle bunu istemeyen, giderek, var olan özgürlükleri bile daraltmak isteyen iktidar sahiplerinin çatışmasına tanıklık ediyor. Gezi’den yurdun her tarafına yayılan, özellikle de ODTÜ’ye uzanan özgürlük özleminin öncüleri, öyle görülüyor ki, gelmekte olan bir yeni kuşağın ilk habercileridir.
Yeni kuşağın filizlenmesinde hiç kuşkusuz geçmiş yılların çok görkemli özverili birikimi var.
Bu toplumda, daha fazla özgürlük, eşitlik ve emeğin hakları için geçmişten günümüze uğraş veren binlerce insan yaşamını yitirdi, işkence gördü, hapis yattı, işinden kovuldu, sürgün edildi. O savaşımların doğal sonucudur yeni kuşaklarla ulaşılan bu aşama.
Bu yazıda yeni kuşağın çekirdeğindeki itici güç noktalarından birinin, aynı amaç için çalışan diğer dernek, vakıf ve girişimlerin katkılarına haksızlık etmeden, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin - YKKED son zamanlardaki çalışmalarını kısaca özetlemek istiyorum.

***

Bilindiği gibi Köy Enstitüleri, Cumhuriyetin kurulmasından sonra daha ileri bir aşamaya taşınmak istenen toplumun bir bütün olarak çağdaşlaşması uğraşısını simgeleyen eğitim kurumlarıdır. Köy Enstitüleri meyvelerini yeni kuşaklarla vermeyi sürdürüyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın başkanlığını yaptığı, onun yönetim ve çalışma arkadaşlarının çabalarıyla YKKED’nin öncülük ettiği araştırmalar, düzenlediği etkinlikler ve yaptığı yayınlarla, Köy Enstitüleri düşüncesini, yani Cumhuriyet aydınlanmasının eğitimdeki ışığını tüm topluma yaymaya çalışıyor.
Derneğin yayımladığı kitap sayısı 32’ye; ülke düzeyine yayılmış olan şube sayısı 21’e ulaşıyor. Mersin Şubesi’nin Başkanı Serdar Erkan ve çalışma arkadaşları, 15-17 Kasım tarihlerinde 3. Akdeniz Buluşması adıyla bir Eğitim ve Kültür Çalıştayı’nda “Çağdaş Eğitimin Neresindeyiz, Sorunlar ve Çözüm Önerileri; Köy Enstitüleri Deneyimi ve Yerel Yönetimler; Enstitülerde Sanat Eğitimi ve Sinema Sanatı ve Köy Enstitüleri Neleri Başardı?” konuları geniş bir katılımla ele alındı ve tartışıldı.
Derneğin, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve çalışma arkadaşlarının da katkılarıyla 26 Ekim’de düzenlediği 90. Yılında Cumhuriyet’i Yeniden Anlamak konulu toplantıda da “Tüm Boyutlarıyla Cumhuriyetin İlk On Yılı, Cumhuriyet Demokrasi Hukuk ve Küreselleşme, Cumhuriyet, Kadın, Eğitim ve Kültür” alt başlıkları konuşuldu.
Bu iki örneğin kanıtladığı gibi YKKED, yalnız sorunları değil, çözüm önerilerini de sergiliyor; çağdaş eğitimle birlikte günümüzün iktidarınca önemsizleştirilmek istenen sanatsal yaratıcılık sürekli vurgulanıyor.
Dernek, bu yılın Necati Cumalı Öğretmenlik Onur Ödülü’nü 24 Kasım’da Atanamayan Öğretmenlere veriyor. Binlerce öğretmen açığı bulunmasına karşın atamaları yapılmayan, bu nedenle bunalıma giren, kimileri intihar eden, binlerce öğretmen için bu ödülün anlamı kuşkusuz büyüktür.
Köy Enstitülerinde imece, iş ve emek süreçlerinin önemli bir özelliğidir. Derneğin, üç aylık eğitim, bilim, sanat ve kültür dergisi Yeniden İmece 39. sayıya ulaşmış bulunuyor.
Çok önemli bir girişim daha var. YKKED, Çağdaş Eğitim konulu çok kapsamlı bir araştırmayı başlatıyor. Okul öncesinden başlayarak üniversite sonrası ve yaşam boyu eğitime uzanan tüm aşamaların kuram ve uygulama yönleri ve yerel, ulusal ve küresel boyutlarıyla bir bütünlük içinde ve katılımcı bir yaklaşımla ele alınması amaçlanıyor.

*Ayrıntılar www.ykked.org.tr adresinde bulunabilir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları