Yakup Kepenek
Yakup Kepenek yakupkepenek06@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Çalıştay!

06 Mayıs 2013 Pazartesi

Geçen hafta sonu ODTÜ-Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi’nde Türkiye Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu ve iki gün süren bir çalıştay yapıldı.
Çalıştayın kimi özelliklerine değinilmelidir.

\n

***

\n

Çalıştayda çoğunluğu ODTÜ Ankara yerleşkesinden olmak üzere ülkenin değişik üniversitelerinden gelen 50’den fazla bilim insanının hazırladığı 30 bildiri sunuldu ve tartışıldı. Bir başka anlatımla, 15 dolayında bildiri birden çok bilim insanının ortak üretimiydi. Bilindiği gibi bilimsel çalışmaların ortaklaşa yapılması yalnız ortaya çıkan ürünün niteliğini güçlendirmekle kalmıyor, bununla birlikte bilim insanları arasında dayanışmayı da arttırarak bilgi birikiminin altyapısını da olumlu yönde etkiliyor.

\n

***

\n

Çalıştayın bir diğer olumlu yönü de bildirilerde Türkçe kaynaklara başvurulmuş olmasıydı. Yakın yıllara kadar, ekonomiyle ilgili çalışmalarda genellikle, Türkçe kaynaklara, araştırma ve yayınlara başvurulmazdı.
Bilimsel çalışmalar, çok büyük ölçüde yurtdışında alınan eğitime bağlı olarak,
yabancı kaynaklar kullanılarak yapılıyordu. Kesikli bilimsel ürünler ya da bilimsel çalışmalar arasındaki kopukluk, yerli bilimsel çalışmaların birbirinden beslenen ve birikimli gelişen bir nitelik kazanmasını engelleyici bir etkendi. Ek olarak, yerli kaynakları kullanmayan bilim insanları, kaçınılmaz olarak kendi toplumlarının sorunlarına da yabancı kalıyordu.
Çalıştayda sunulan bildiriler çok büyük ölçüde kendilerinden önce yapılmış olan yerli yayınları kaynak olarak kullanıyor, onları daha ileri bir aşamaya taşıyor ve bu önemli eksiği gideriyordu.

\n

***

\n

Bilindiği gibi ODTÜ’de eğitim dili İngilizcedir. Buna karşın, toplantının adının çalıştay konulması gibi bildirilerin tümü doğru ve güzel bir Türkçe ile yazılmıştı. Sunulan bildirilerin en ileri araştırma tekniklerinin kullanılmasıyla hazırlanmış olması, Türkçenin bilim dili olarak gelişebileceğini bir kez daha kanıtlıyordu.

\n

***

\n

Çalıştay bağlamında iki noktanın daha altı çizilmelidir.
Birincisi, ülke
iktisatçılarını tek çatı altında toplayacak bir örgütlenmenin gerekliliğidir. Her ne kadar TEK-Türkiye Ekonomi Kurumu ya da değişik iktisat fakültelerinin dernek ve birlikleri varsa da, çalıştayın da kanıtladığı gibi, bütünü kapsayacak bir meslek kuruluşuna gereksinim vardır. Yapacağı yayınlar ve bilimsel bildirilerin tartışılacağı yıllık toplantılarla, yerel ile küreseli bir araya getirecek bir yapılanma, ekonominin ve diğer toplumsal bilimlerin gelişmesine olağanüstü bir ivme kazandırabilir.
İkinci vurgulanması gereken, geçen günlerde ODTÜ ve diğer üniversitelerin
öğrencileri arasında yaşanan ve çatışmaya varan gerginliklerin, tümüyle yanlış olduğudur. Geçmişin kanıtladığı gibi, öğrenciler arasındaki çatışmalar, toplum, ama asıl öğrenciler için çok ağır yıkımlara yol açıyor. Bu nedenle üniversite gençliğinin toplumun sorunlarına doğal ya da haklı olarak duyarlı olması, bunun ise yalnız ve ancak düşünce ve anlatım özgürlüğünün güvence altına alınmasıyla sağlanabileceğinin bilinciyle hareket etmesi, şiddetten mutlaka kaçınması çok büyük bir önem taşıyor.

\n

***

\n

Bu köşede yayımlanan ODTÜ Kuzey Kıbrıs’ın Kırlangıç Yuvaları başlıklı yazı (15 Haziran 2009) “ODTÜ-Kıbrıs, doğa ile ileri teknolojinin geleceğini kurmak için insan beyni ve eliyle nasıl etkili biçimde el ele verebileceklerinin kanıtıdır” denilmekteydi. ODTÜ-Kıbrıs’ta kırlangıçlar, ısrarla, yuva yapmaya devam ediyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları