Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
4 büyüklerin borç yapılandırması (2)
Bugünkü ikinci yazımda; 4 büyük kulübün borç yapılandırma anlaşmasına göre, anlaşma koşullarında kulüp kredilerine uygulanacak faizler, nakit akışı, teminatlar, krediye mahsup edilecek gelirler, ticari faaliyetlerde uyulması gereken zorunluluklar nelerdi buna bir bakalım. 2023-24 sezonunun başlangıcından itibaren her cari futbol sezonu (1 Haziran-31 Mayıs), bir önceki sezon elde edilmesi öngörülen sabit gelirler (yayın, sponsorluk-reklam, isim hakkı, gişe, ticari oran, diğer vb.) toplamı, asgari yüzde 50’sine tekabül eden bir tutarda ana para, faiz ödemesi yapılacaktır. 2022-23 sezonundan itibaren sezon içinde elde edilmiş değişken gelirlerin (transfer, UEFA vb.) yüzde 50’si konsorsiyum kredisinin yapılandırmanın son yılında vadesi gelen borçların ödenmesinde kullanılacaktır. Kredilere cari TL referans faiz oranı +1.5 faiz uygulanacaktır. TL referans faiz oranındaki değişme, kulüp kredi faizlerine doğrudan yansıtılacaktır. Kulüp gelirleri; öncelikle vergi ödemelerinin yapılmasında kullanılacaktır, ardından konsorsiyum borç servisi ve kulüp operasyonel giderleri sıralaması ile kullanılacaktır.
Yapılandırmaya giren dört kulübün kredilerine uygulanan TL referans faiz 19 Mart 2021’de yüzde 18.5 civarındaydı, bugünlerde yüzde 50’ler düzeyinde. Buna göre kulüplerin kredilerine uygulanan TL Ref+1.5 faiz ile 2021 Mart’ında kredilere tahakkuk eden faiz toplamı yaklaşık 2.8 milyar TL dolayındaydı. Kulüp başına ortalama faiz yükü 700 milyon TL düzeyindeydi. Ne var ki izleyen yıllarda artan faiz oranları sonucu toplam finansman yükü 2021-2024 arası yüzde 129 artarak 6.4 milyar TL’ye; kulüp başına da ortalama 1,6 milyar TL seviyesine yükseldi. Yani, kulüp başına ortalama finansman yükü 2021’e göre yaklaşık 900 milyon TL artış kaydetti.
Bugünkü finansal verilere göre, kulüplerin katlanmış oldukları finansman yükü toplam gelirlerinin ortalama yüzde 35’ini oluşturuyor. Finansal olarak kulüpleri zorlayacak düzeye ulaşmış finansman maliyetleri sürdürülebilir mali yapıyı tehdit eder noktaya geldi. Trabzonspor’un geliriyle kıyaslandığında finansman yükü yüzde 59’a yaklaşmış vaziyetteydi. Trabzonspor yönetimi 2023 ve 2024’te elde ettiği sponsorluk gelirleriyle, kulübe önemli yük getiren finansal maliyeti sıfırladı. Kulübün hâlâ 4.4 milyar TL borcu bulunsa da banka kredileri, toplam gelire göre ihmal edilebilecek bir seviyede bulunuyor. Trabzonspor’un Bankalar Birliği anlaşmasından çıkması kulüp için doğru ve stratejik bir karar. Rekabet güçlerini olumlu etkileyecek, mali sürdürülebilirliği destekleyecek nitelikte. Ne diyelim, darısı diğer kulüplerin başına.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Karga videosu sosyal medyada viral olmuştu!
- Öğretmenlik meslek kanunu taslağı...
- Atatürk'ün kullandığı parfümden üretti!
- Minikler Cumhuriyet'in ilanını gazete dağıtarak duyurdu
- Şok İddialar! Oktan Keleş: TUSAŞ Saldırısının Arkasında
- Bu kadarı pes! Çöp evden 10 kamyon çöp çıktı
- Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi
- FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen öldü
- Eğitimde sorunlar çığ gibi büyüyor! Öğrenciler aç, okull
- ABD seçimleri dünyayı nasıl etkileyecek?
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan'ı yenen isim belli oldu
- Özgür Özel Esenyurt'ta konuşacak
- Vaizden Atatürk ve Cumhuriyete hakaret
- Akşener’den kayınbiraderi hakkında suç duyurusu
- Ersan Şen ve DEVA Partili Ekmen arasında büyük tartışma
- 'Ben şimdi 'I love you' desem...'
- Amca Salim Güran cinayet gecesi dereye gitmiş!
- Belediyelerin gelirlerini nasıl etkileyecek?
- Kılıçdaroğlu'nun 'sine-i millet' çıkışına yanıt
- 'Kimsenin hakkı da haddi de değil'