Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İşsizlik daha da artacak
İşsizlik oranı, geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 0.6 puanlık artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında 2 milyon 272 bin olan işsiz sayısı, bu yıl aynı dönemde 2 milyon 526 bine çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 8.8 oldu. Bir önceki ay işsizlik oranı yüzde 9.3 seviyesindeydi. Son yıllarda büyümenin ana sektörlerinde inşaat sektöründeki istihdam da ise dramatik bir düşüş gözlendi.
TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması “2013 Mayıs Dönemi Sonuçları”na göre, mayısta mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 71 bin kişilik azalış, işsiz sayısında ise 45 bin kişilik artış görüldü.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık azalışla yüzde 51.2, istihdam oranı 0.2 puanlık azalışla yüzde 46.3, işsizlik oranı ise 0.2 puanlık artışla yüzde 9.6 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerde en fazla artış 72 bin kişiyle hizmet sektöründe gerçekleşti. Buna karşın sanayi istihdamındaki artış 14 binle sınırlı kaldı. AKP hükümetinin son yıllarda büyümesinin büyük bölümünün inşaat sektöründe gelmesine karşın bu alandaki istihdamda keskin bir düşüş sözkonusu. İnşaatta 97 bin (yüzde 5.6) düşüş kaydetti.
15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı Mayısta geçen yılın aynı dönemine oranla 0.7 puanlık artış ile yüzde 16.6 oldu. Kentsel alanda genç işsizlik oranı yüzde 18.8, kırsal alanda yüzde 12.3 düzeyinde belirlendi.
AKP vurgun yiyecek
Gazi Üniversitesi İktidasi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman’a göre AKP ekonomisi öteden beri istihdamsız büyüyor. Milli gelirdeki artış istihdam yaratmıyor. Türkiye’nin hala sıcak parayla döndüğüne işaret eden Konukman, ancak faizlerin arttığı, döviz kurunun 1.90 lirayı aştığı bir dönemde hükümetin Orta Vadeli Planının çöktüğünü vurguladı. Türkiye’den sıcak para çıkışının başladığını aktaran Konukman’ın değerlendirmeleri şöyle:
* Artık Türkiye’de büyüme eskisi gibi olmayacak. Küçülen ekonomide işsizlik de artacak. AKP döneminde ekonominin büyüdüğü dönemlerde de istihdam istenilen oranda artmadı.
* Ekonomik büyümede aşağı inen rakamlar görürken işsizlik ve enflasyonda çift haneleri göreceğiz.
* Önümüzdeki dönem büyüme düşecek, buna bağlı cari açık da düşecek ancak, burada ki açık yine de yüksek kalacak.
* Seçime giderken, küçülen bir ekonomi bu hükümetin alışkın olduğu bir ekonomi değil. İşte AKP esas vurgunu burada yiyecek. Çünkü harcayacak birşey yok eğer harcamaları arttırırsa bunun bütçe üzerinde korkunç etkisi olur. Bu modelde bir çıkış yok.
* Bırakın Orta Vadeli Programı hükümetin son açıkladığı 10. Kalkınma planı da çöktü. Ne olduğunu bilmeyen bunu değerlendiremeyen bir ekonomi yönetimiyle karşı karşıyayız.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’ne göre ise istihdamdaki artışların yavaşlayarak devam edeceğini açıkladı.
******************
KUTU
‘Ne iş olursa yaparım’ diyenler arttı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) Raporuna göre, TÜİK tarafından yüzde 8.8 olarak açıklanan Mayıs döneminde gerçek işsizlik oranı yüzde 15’e, 2.5 milyon olarak açıklanan işsiz sayısı ise; 4.5 milyon kişiye ulaştı. Mayıs dönemi itibarıyla “Ne iş olsa yaparım” diyen kısmi süreli ve yetersiz istihdam edilenlerin sayısı son 1 yılda 401 bin kişi arttı.
DİSK-AR, işsizlik verileri işgücüne katılım oranlarındaki artışın yeteri oranda karşılanamaması sonucunda ciddi bir biçimde yükseldiğini belirterek, söz konusu oranın 2012 döneminde yüzde 8.9 iken Mayıs 2013 döneminde yüzde 9.6 olduğunu vurguladı. Açıklamada resmi işsizlik oranının 254 bin kişi ilaveyle yüzde 8.2 den yüzde 8.8’e çıktığı da ifade edildi. DİSK-AR’ın tesbitleri şöyle:
* Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 1.6 puan artarken, kayıt dışı çalışan kadınların sayısı 59 bin kişi yükseldi.
* Çalışma çağındaki her üç kadından yaklaşık olarak sadece biri ekonomik bir faaliyette çalışmaktadır. Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik Mayıs 2013 dönemi için yüzde 13.1 ile yüksekokul mezunu erkeklerin yüzde 5.9’lık oranının iki katıdan fazladır.
* 5 yılda kadın işsiz sayısı yaklaşık 2’ye katlandı. Yüksekokul mezunu işsizlerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.
* Kadınlar genellikle güvencesiz ve geçici işlerde yer bulabiliyor.
* İşsizlik verilerinin olduğundan daha düşük görünmesinin temel nedeninin çalışma süreleri ve ücretli izin hakkının tam olarak kullanılamamasından kaynaklanıyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!