Öner Yağcı

Birikimin kayıpları

04 Mart 2023 Cumartesi

Yaşamımız düşünme ve yaratma özgürlüğüne darbeler, iletişim araçlarına engellemeler, yasaklar, cezalar, tehditler, “not etme”lerle sürüyor.

Rant ekonomisi ve yaşamın dinselleştirilmesi son hızla devam ediyor.

Üniversiteler kapatılarak Cumhuriyetimiz bilimden, akıldan daha da uzaklaştırılırken on binlerce canımızı alan 6 Şubat depreminin “kara haberler”ine aydın birikimimizin kayıpları ekleniyor.

Eğitimden hukuka, sanattan spora

“Onlar Grubu”nun, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nin, Çağdaş Sanatlar Vakfı’nın kurucularından, Anadolu coğrafyasının ressamı Turan Erol (1927), Gazi Eğitim Enstitüsü, Basın Yayın Yüksek Okulu ve Hacettepe Üniversitesi’nde binlerce öğrenci yetiştiren “Hocaların Hocası”ydı. 

Kepirtepe Köy Enstitülü Tahsin Çayır (1929), TÖS’ten TÖB-DER’e eğitim mücadelesinin önderlerindendi.

Futbolumuza “Dört Büyükler” kavramını getiren Ahmet Suat Özyazıcı (1936), Trabzonspor’a dört lig, dört Cumhurbaşkanlığı, iki Başbakanlık, üç Türkiye Kupası şampiyonluğu kazandırarak Anadolu fırtınası estirmişti (Bkz. Öteki Trabzonspor, der. Yavuz Saltık, Alfa Yayınları).

Üçü de 1938 doğumlu olan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı, YARSAV kurucularından, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, Militan Demokrasi, Militan Atatürkçülük, Satılmışların Ekonomisi, Hukuk ile Aldatmak, Kim Bu Hainler? gibi onlarca kitabıyla laiklik, hukuk, demokrasi arayışının öznelerinden olan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş ve CHP’nin önceki genel başkanı Deniz Baykal da sonsuzluğa gitti.

Edebiyattan sahneye, iletişimden siyasete

İzmir Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yapan Güngör Mengi (1940), Demokrat İzmir, Yeni Asır, Vatan gazetelerinin gazetecisiydi.

Milyonlarca fidanı toprakla buluşturan eski Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı, emekli Orgeneral Şener Eruygur (1941), Ergenekon kumpasıyla tutuklanan jandarma genel komutanıydı.

Ziya Şengül (1944) Fenerbahçe’nin efsanevi kaptanıydı.

Yeni Ortam’da başlayan gazeteciliğini Milliyet, Hürriyet gazetelerinde sürdüren, Eleştiri, Yaşasın Edebiyat dergilerini yöneten Hikmet Altınkaynak (1945), kültürümüze Edebiyatımızda 1940 Kuşağı, Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü’nü armağan eden Cumhuriyet gazetesi yazarıydı.

Başak Doğru (1945), radyo ve televizyon spikeri, haber programcısıydı.

Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin (1953), 68 Kuşağı’nın ODTÜ’lü genciydi.

Oyuncu, yönetmen, tiyatro eğitmeni Kazım Akşar (1953), Alman Gelin, Sarı Çizmeli gibi oyunlarda, Kaşık Düşmanı, Asiye Nasıl Kurtulur, Çark, Benim Sinemalarım, Abuzer Kadayıf gibi filmlerde, Mahallenin Muhtarları, Yedi Numara, En Son Babalar Duyar, Akasya Durağı gibi TV dizilerinde rol alan Muhlis Asan (1958) ve birçok TV dizisinde emeği olan film yönetmeni Aydın Bağardı (1959) da şubatta ayrıldı aramızdan.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Zaman, savaş ve insan 7 Aralık 2024
Tüketilmek 30 Kasım 2024
Günümüzün Nazizmi 23 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları