Mustafa Pamukoğlu
Mustafa Pamukoğlu pamukm@superonline.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

İstihdam Teşviki

27 Aralık 2011 Salı
\n

\n\n\n

Yaptığımız gözlemler sonucu Torba Yasasının 74. maddesi gereği 01.03.2011 tarihinden sonra işe alınanlar ile ilgili istihdam teşvikinden yararlanma konusunda işverenlerin ve çalışanların pek haberdar olmadıklarını düşünüyoruz. İşte size hatırlatma notları:

\n

Yeni işe alınanlar teşvike tabi

\n

01.03.2011 tarihinden itibaren işveren aldığı her sigortalının 01.09.2010 tarihinden 01.03.2011 tarihine kadar SGKye verdikleri sigorta hizmet belgelerinde gösterdikleri işçiler dışında olmaları ve bu süre içindeki ortalama sigorta sayısına ilave yaratmaları kaydıyla işveren sigorta prim hissesinin tamamı İşsizlik Fonundan karşılanacaktır.

\n

48 ay süre ile bu teşvikten yararlanacaklar:

\n

-18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük erkekler.

\n

- Mesleki yeterlik belgesi sahibi 18 yaşından büyük kadınlar.

\n

36 ay süre ile bu teşvikten yararlanacaklar:

\n

- Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitiren 18 yaşından büyük kadınlar.

\n

- Bu kadınlar yukarıdaki belge ve eğitime sahip değillerse bu teşvik 24 ay uygulanacaktır.

\n

24 ay süre ile bu teşvikten yararlanacaklar:

\n

29 yaşından büyük erkekler yukarıda belirtilen belge ve mesleki yeterliğe sahiplerse teşvik 24 ay uygulanacaktır.

\n

6 ay ilave süre tanınacaklar:

\n

Belge ve mesleki yeterliğe sahip olanların Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde istihdam teşviki bağlı olduğu süreye 6 ay ilave edilecektir.

\n

12 ay süre ile teşvik uygulanacaklar:

\n

5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmakta iken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi bitirenler için on iki ay süreyle,

\n

6 ay teşvikten yararlanacaklar:

\n

18 yaşından büyüklerden yukarıda sayılan belge ve teknik yeterlik sahibi olmayanlar Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde altı ay süreyle uygulanır.

\n

Diğer şartlar:

\n

- Bu maddeyle sağlanan destek unsurundan aynı sigortalı için bir kez yararlanılabilir.

\n

- İşveren hissesine ait primlerin fondan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak; 5510 sayılı kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarını yasal süresi içinde ödemesi ve kapsama giren sigortalının işe alındığı işyerinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır.

\n

- Eğer sigorta prim ve faizler tecil ve taksitlendirilmiş veya Torba Yasaya göre yapılandırılmış ise bu teşvikten yararlandırılır.

\n

- Yurtdışında çalışan sigortalılar bundan yararlanmaz.

\n

- Fondan karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

\n

Yararlanmak için ne\t yapılmalı?

\n

Sigorta prim teşvikinden faydalanılabilmesi için, işverenlerin, anılan maddede öngörülen niteliklere sahip sigortalıların 1 Mart 2011 tarihi ve sonrasında işe alındığına ve işyeri yönünden gerekli şartların taşındığına ilişkin dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

\n

Yapılan yazılı müracaatlar üzerine, kapsama giren sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin, ilave istihdam teşviki seçilmek suretiyle gönderilebilmesi amacıyla SGK tarafından aktivasyon yapılarak teşvikten yararlanılacaktır.

\n

Detaylar için 4447 sayılı kanunun geçici 7 ve 9. maddeleri ile 6111 sayılı Torba Yasanın 74. maddesi incelenmelidir.

\n

Kısa çalışma ödeneği

\n

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir.

\n

Detaylar için 6111 sayılı Torba Yasanın 73. maddesi ve ek 2. maddesine bakılabilir.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları