Işıl Özgentürk
Işıl Özgentürk isilozgenturk@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Vatan nasıl sevilir (2)

24 Nisan 2016 Pazar

Sürekli okurlarım anımsar, zaman zaman, bu başlık altında herkese gerçek bir test sunarım, şimdi bir tane daha geldi. Çünkü ben, “Görmesek de gitmesek de o köy bizim köyümüzdür” cümlesine karşı biriyim. Görmeden, bilmeden ne o köy sevilir ne de vatan!
Sorularımıza geçelim:
Güneydoğu’da Gaziantep’e bağlı İslahiye ilçesindeki, 1025 yarı mamul Hitit heykelinin bulunduğu, dünyanın ikinci büyük Hitit Açıkhava Heykel Müzesi’ni gördünüz mü?
Yeryüzündeki ilk mason toplantılarının yapıldığı, güneş yükseldiğinde, tepesinde bulunan yıldız işaretinin tavanda yansıma yaptığı bir tapınağın da bulunduğu Dara harabeleri nerededir?
Mezar taşlarında ölen kişinin nasıl öldüğünün bir çocuk resmi naifliğinde anlatıldığı mezarlık nerededir?
Hiç Kapadokya’nın yer altı tünellerinde gezip manastırlarında şarap içtiniz mi?
Nemrut’ta tanrıların dağında günbatımını izleyip kendinizi hiç tanrı gibi hissettiniz mi?
Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan Hatay Mozaik Müzesi’nde anlı şanlı “Bahtiyar Kambur” mozaik resmine bakıp kıs kıs güldünüz mü? Görenler neden güldüğümüzü bilirler.
Urfa’da ağaç altında oturup, mırra içtiniz mi?
Dünyanın en eski üniversitelerinden Harran Üniversitesi’nde dolaşıp bir mimari şaheseri olan Harran evlerinde soluklandınız mı?
Urfa’da turistik olmayan bir sıla gecesinde, o tuhaf, vahşi türkülerin hikâyelerini merak ettiniz mi?
Efes antik kentinde yürürken kütüphanenin hemen karşısında bir genelev olmasına şaştınız mı?
Anadolu tanrıçası Kibele’nin ilk idolleri hangi yöreden çıkmıştır?
Müzeleri dolaşırken, öyle çok tanrıça heykeli görüp içinizden, “Arkadaş bu Anadolu tamamen kadınlarınmış” diye kendi kendinize bir itirafta bulundunuz mu?
Selçuk çinilerinde insan ve hayvan motiflerinin bolluğuna şaşıp, neden Osmanlı çinilerinde insan ve hayvan motifleri yok diye düşündünüz mü?
Mimar Sinan’ın yaptığı kaç eseri gördünüz, sadece camiler değil, hamamlar, köprüler söz konusu. 42 uygarlığın geçtiği ve hepsinin günümüze yüzlerce mükemmel heykel bıraktığı bir ülkede neden Atatürk heykellerinin böylesine anatomi bilgisinden uzak yapıldığına kafa yordunuz mu?
Herhangi bir antik kentte bir senfoni orkestrası dinlediniz mi? Hâlâ Mardin’e gitmeyip Floransa’ya hayranlığınızı mı belirtiyorsunuz?
Prag kapılarına hayransınız o zaman size Urfa kapılarını da öneririm.
Atatürk’ün emriyle ilk milli kazı nerede başlamıştır? “Tokat Bir Bağ İçinde” türküsü meşhurdur ama o bağlar ne durumda hiç aklınıza geldi mi?
Bir termik santral ya da bir HES gördünüz mü, çevresinde akbabaların cirit attığı?
Ceviz ağaçlarını hoyratça kestiğimizi bu nedenle Şili cevizine muhtaç olduğumuzu biliyor musunuz?
Mersin - Adana yolunda binlerce hektar muz bahçesinin yok edilip kıyıyı kapatan yüksek apartmanlar yapıldığını, bu nedenle dünyanın en kötü ithal muzuna muhtaç olduğumuzu düşündünüz mü?
Bu soru sigara içenler için, yabancı marka sigaraların kâğıtlarında ve yapıştırılma noktalarında çok tehlikeli kimyasallar olduğunu bilip de hâlâ sarma Adıyaman tütününe geçmediniz mi?
Hiçbir tohum şenliğinde bulundunuz mu ya da yediğiniz kirazın çekirdeğini bir top çamura bulayıp herhangi bir yere ektiniz mi? Hiç Diyarbakır’a gidip Sülüklü kahvede menengiç kahvesi içtiniz mi? Kentin eteklerinde nazlı nazlı akan Dicle’yi seyredip, hayal kurdunuz mu? Ben de soru çok, hadi başlayın ve kendi sorularınızı üretin, öyle uzaktan sevmek olmuyor, uzaktan aşk olmadığı gibi. Ne demişler gözden ırak olan gönülden de ırak olur.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Başımız dönüyor... 10 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları