Güray Öz
Güray Öz guray@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

İnternetin Yarattığı Olanaklar

20 Ocak 2014 Pazartesi

Son yıllarda süngüsü iyice düşen postmodernizmin etkisinin medya dünyasında henüz kırılmadığını, tam tersine bu alanı son sığınma alanı olarak seçtiği kanısında olduğumu yazmıştım. Okurlarımızdan gelen yorumlar da bu kanımı güçlendirdi. Tartışmayı genişletmemi istediler. Bu köşede derin bir tartışma yapma olanağı yok ama kısaca bir iki önemli notaya değinebiliriz.
Bilişim dünyasındaki gelişmeler yazılı basındaki pek çok alışkanlığın terk edilmesini zorunlu kılıyor. Bu aynı zamanda internet dünyasının olanaklarıyla yazılı - sözlü basın arasındaki ilişkiyi de olumlu anlamda değiştiriyor. Bu alanlar arasındaki sinerji; etkileşimin yarattığı yeni güç, olanaklar yaratıyor, değiştiriyor, güçlendiriyor. Giderek iki alanın iç içe geçtiği bir yeni medyaya doğru gidiyoruz. Radyoculuğun zamanının geçtiğini düşünenlere de bu yeni durumdan bir örnek vermek isterim. Radyo yayınında görüntü eksikliğini, yayın sırasında Facebook ve Twitter’ı görüntü aktarma aracı olarak kullandığını ve yayın sırasında nasıl verimli bir sinerjinin yaratılabildiğini radyocu bir arkadaşım kendi deneyimiyle aktardı. Doğrusu ses, fotoğraf, hareketli görüntü ve bilginin iç içe geçtiği bu deneyimden çok etkilendim.
Bilişim alanındaki, internet dünyasındaki bu gelişmelerin, yanlışın, yalanın, dedikodunun kısaca yaratılmış algının egemenliğini kuracağını vehmeden postmodernizm için bir fırsat olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Sanal dünyadaki olumsuzluklar üzerinde yeni bir medya gelişemeyecektir. Parçalanmış bilgiyle yaratılan algının egemenliği kısa sürelidir. Algı geçici, gerçek kalıcıdır ve genişleyen her olanak önünde sonunda gerçeğin yanında yer alır.

Tekrarda ne yarar var!
12 Aralık ve 17 Aralık 2013 tarihli elektronik postalarda, Sn. İlker MUMCUOĞLU (Cumhuriyet Kitap Bulmaca Hazırlayıcısı) ve Sayın Turhan GÜNAY’a (Sanırım, Kitap Eki Yayın Sorumlusu) “DAHA ÖNCEDEN YAYIMLANAN BULMACALARIN, TEKRAR YAYIMLANMASI” konusundaki eleştirilerimi ilettim. Sağ olsunlar, en ufak bir yanıt verme gereğini duymadılar. 13 Ocak 2014, aynı sorunla, gazetenin Sedat YAŞAYAN tarafından hazırlanan bulmacasında karşılaştım. Bulmaca, 30 Nisan 2012’de yayımlanan bulmacanın tekrarı. Bana göre bu yapılan, okura saygı duymamak. Bizler, her gün Cumhuriyet alarak, yeni şeyler okumak, duymak ve kendimizi geliştirmek istiyoruz. Eğer, Bulmaca hazırlamada bir sorun, tıkanıklık, yetiştirememe gibi bir sorun varsa, o gün Bulmaca’nın yayımlanmaması, en azından daha az kırıcı olur diye düşünüyorum. Saygılarımla.
Necdet Kahraman

Bir makaleyi paylaşamayacak mıyım?
Merhaba, 63 yaşındayım. Kendimi bildim bileli Cumhuriyet okuruyum. İçtenlikle söylüyorum, gazeteme destek olsun diye, hem her gün satın alıyorum, hem de internet üyesiyim. Son aboneliğim bittikten sonra bazı sağlık sorunlarından dolayı aboneliğimi yenileyememiştim, geçen hafta 6 aylık yenileme yaptım. Bu süre içinde sistemin değiştiğini gördüm ve doğrusu çok yadırgadım. En az 45 yıldır bu gazeteyi okuyorsam şikâyetimi dile getirmek hakkımdır diye düşünüyorum. İki çocuğum da üniversiteyi bitirdikten sonra İsveç ve İsviçre’de çalışmaya başladıklarından dolayı, onları ziyaret ettikçe o ülkelerde yaşayan aydın Türk insanlarıyla da tanışma olanaklarını bulduk. Gerek kendi çocuklarıma, gerek o insanlara, bazen de önemli gördüğüm yazıları (özellikle bilim-teknoloji ekindeki muhteşem makaleleri) mail grubumdaki arkadaşlarıma, hiçbir sorunla karşılaşmadan, kopyalayapıştır- gönder yöntemiyle gönderiyor, gururla “Bugün benim gazetemde yayımlandı, okuyun, yararlanın, arşivinizde bulusun” diyordum. Son uygulamanız tek kelimeyle benim gibi bu uygulamayı yapan insanlara inanılmaz bir darbe vurdu. Cumhuriyet’in daha geniş kitlelere ulaşmasını engelledi. Tüm dürüstlüğümle yazıyorum, 6 ayın bitiminde aboneliğimi yenilemeyeceğim. Size kızgın ve kırgınım. Kapitalist sistemin çarklarına kendinizi bu denli kaptırmanıza gerek yoktu. Biz Cumhuriyet’i hep diğer gazetelerden farklı bir yere koymuştuk zihnimizde. Diğerlerine benzemek zorunda değildiniz. İyi çalışmalar diliyorum. Sağlıkla, sevgiyle kalın.
Nazmi Alacadağlı

Türkçe ve düzeltme hataları
Son günlerde gazetenizde yayımlanan bazı haber ve yorumlarda Türkçe kullanım ve dizgi hataları sıkça görülmeye başlandı. Bu durumun nedenlerinin araştırılarak bazı düzeltici önlemlerin alınmasının yararlı olabileceğini düşünüyorum. 15/01/2014 tarihli gazetenizin internet sayfasından birkaç örnek aşağıdadır. “PARALEL BASKIN” konulu haberdeki “Bozdağ, Asparagas Adalet Bakanı Bekir Bozdağ operasyon nedeniyle Kilis’te İHH arama yapan polisler iddiasıyla ilgili ‘Bu asparagas bir bilgidir’.” cümlesinde iki defa kullanılan “asparagas” kelimesi hatalı kullanılmış. Cümlenin başındaki “Bozdağ” ve “Asparagas” kelimeleri fazladan yazılmış.
“ATALAY; KÜRTLERİN LİDERİ” konulu haberdeki “Ruhban Okulu ve Aleviler Beşir, büyükelçilere 4. reform paketi ile ilgili bilgi aktarırken de Aleviler ve Ruhban Okulu ilgili düzenlemelerin paketten son anda çıkartıldığını belirtti” cümlesinde bir Bakan’ın ön adı olan “Beşir” kelimesi yersiz ve hatalı kullanılmış; ayrıca cümlenin başındaki “Ruhban Okulu ve Aleviler” ibaresi fazladan yazılmış. Buna göre cümlenin doğru ifadesi; “...Bakanı Beşir Atalay, büyükelçilere 4. Reform Paketi ile ilgili bilgi aktarırken de Aleviler ve Ruhban Okulu ile ilgili düzenlemelerin paketten son anda çıkartıldığını belirtti” şeklinde olmalıydı diye düşünüyorum. Saygılarımla.
Engin Alptekin  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları