Ortadoğu'daki Büyük Resim

26 Kasım 2012 Pazartesi

Bugün Ortadoğuda yaşanmakta olan iç savaşların, iktidar değişikliklerinin, din ve mezhep savaşlarının, etnik çatışmaların nedeni, aynı zamanda küresel güçlerin çıkar çatışmalarının sonucudur.

\n

- Bir yanda bölge ülkelerinin kendi iç dinamiklerininuzun yıllardan beri yaratmış oldukları antidemokratik zeminbulunuyor.

\n

- Bu çarpık zemin küresel güçler tarafından bir maşa gibi kullanılıyor”.

\n

- Ortadoğunun çarpık zeminindeki antidemokratik iktidarlar, küresel güçlerin aracısı olarak ayakta kalmaya çalışıyorlar.

\n

- Bir bataklığın kendi mikroplarını üreterek zenginleşmesi gibidemokrasi, insanlık ve uygarlık dışı yolda kayboluyorlar.

\n

Çatışan çıkarlar

\n

- ABD, AB ve İsrail bölgenin enerji rezervlerini ve dağılım yollarını elinde tutmak istiyorlar. Bu nedenle kendilerinin sözünü dinleyecek iktidarları getirmek durumundalar. Taleplere yeterli olumlu yanıt alamadıkları çevreleri tasfiye ediyorlar.

\n

- Asyanın yeni devi Çin ve Rusya ise Batının taleplerinehayırdiyenlere arka çıkmaya çalışıyorlar. Çünkü Ortadoğudaki enerji olanakları, çıkarlarını doğrudan doğruya ilgilendiriyor.

\n

Ortadoğudaki kaos, küresel güçlerin aralarındaki savaşın bir aynası gibi Iraka, Suriyeye, Mısıra, Libyaya, Tunusa, Körfez ülkelerine, İrana ve Türkiyeye yansıyor.

\n

Ve Kürdistan meselesi

\n

Kürdistan meselesi Ortadoğunun yeniden yapılandırılmasında, hayati bir öneme sahip.

\n

- Yandaş bir Kürdistan bölgedeki enerji hesaplarındaeldeki joker gibi görülüyor.

\n

- İsrail için ise yaşamsal bir kalkan; sayısal olarak dev Arap dünyasına ve nükleer alanda ilerleyen İrana karşı alternatifi olmayan bir fırsat.

\n

- Kuzey Irakta fiilen bağımsız bir Kürdistan kurulmuş durumda. Bunun Suriye, Türkiye ve ilerde İrana yayılması siyaseti güdülüyor, gelişmeler bu yönde ilerliyor.

\n

1991’den beri ABD ve ABnin Irak, Türkiye, İran ve son olarak Suriyede yürüttüğü politikalar ve fiili gelişmeler birbirini tamamlar niteliktedir.

\n

- Saddam döneminde önce Irakın kuzeyi ayrıştırıldı. Bugün bölgede bağımsız Kürdistan fiilen kuruldu.

\n

- Türkiyenin Güneydoğusu iktisadi, siyasi ve kültürel olarak bir kaosun içine itildi.

\n

- Siyasi zeminde Diyarbakır ve Erbil arasındaki ilişkiler geliştirildi. Öte yandan Ankara ve Erbil arasında sıcak ilişkiler kuruldu.

\n

- Son olarak, Kuzey Suriye ile Irak Kürdistanı arasında entegrasyonu hazırlayacak koşullar sağlanmakta.

\n

Orta vadede her şey Kürdistanın oluşumuna ortam hazırlayacak şekilde geliştiriliyor. Çünkü Kürdistan meselesi”, Ortadoğunun yeniden yapılandırılması politikasının en önemli köşe taşlarından biridir.

\n

Burada büyük devletlerin bölgedeki hesapları ile Kürtlerin daha demokratik bir ortam içinde yaşamaları sorununu birbirinden ayırmak gerekir.

\n

Kürtler Arap ülkeleri ve İranda olduğu gibi Türkiyede de sorunlar yaşamışlardır ve halen de yaşıyorlar. Bu sorunların demokratik yollarla çözümü ile büyük güçlerin özel hesaplarını birlikte düşünemeyiz.

\n

Kendi içimizde demokratik yollarla çözüm aramak zorundayız. Teröre dayalı olarak ortaya konan arayışlar sadece bölgenin arka bahçe olmasına yol açar.

\n

Bu arka bahçede yalnız İranlılar, Araplar ve Türkler değil Kürtler de bulunmuş olacaktır. Ortadoğu halen, bu hayati çelişkiyi yaşamaktadır.

\n

Bu çelişki de bölge ülkelerinde daha fazla çatışma, iç savaş ve antidemokratik derinleşme sonucundan başka bir şey doğurmuyor.

\n

1991’den bugüne kadar Ortadoğuda meydana gelen gelişmeler bu durumun açık kanıtları olarak önümüzde durmaktadır.

\n

Yeni küresel sistem Ortadoğuda bir laboratuvar gibi çalışıyor.

\n

Türkiye Cumhuriyeti taa Cumhuriyetin kuruluşundan beri Ortadoğudaki bir zinciri kırmaya çalışan tek ülke konumundadır. 89 yıldır yalpalaya yalpalaya gitmemize rağmen yine de önemli bir gelişme gösterdik.

\n

Cumhuriyetin bize kattığı çağdaş, demokratik, kültürel, iktisadi ve siyasi değerler bizim, bölgedeki diğer ülkelerden farkımızı ortaya koyan somut kanıtlardır.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları