Aykut Küçükkaya

Hep daha iyisi için...

03 Şubat 2020 Pazartesi

Dünyanın iki saygın referans gazetesinin işbirliğinin ilk sayısı bugün Cumhuriyet okuruyla buluşuyor. Fransa’nın dünyaca ünlü Le Monde diplomatique’i gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte ücretsiz ek olarak veriyoruz. Bugünden itibaren Fransa’da ve dünyanın 30 ülkesinde 20 dilde ayda bir yayımlanan gazetenin Türkçe baskısı “Le Monde diplomatique Türkiye” her ayın ilk pazartesi günü Cumhuriyet’in içinde bayinizde olacak. Bu ilk sayıyla ülke 31’e, dil sayısı 21’e yükselecek. 

Le Monde diplomotique / Paris

***

Ocak ayının son günleri Cumhuriyet’in yazıişleri koridorlarında tatlı bir telaşla geçti. Hareketli saatlerin yaşandığı yer sadece İstanbul’daki merkez binamız değildi. Aynı zamanda Paris’te Le Monde diplomatique’in merkez binasında da ayrı bir heyecan vardı. Çeviri ekibimiz yazıları çevirmiş, şimdi sayfaları yapma zamanıydı. İstanbul’da Dış Haberler Müdürümüz Mine Esen’le gazetede sabahlarken Paris Temsilcimiz Süleyman Tosunoğlu ve Le Monde diplomatique yöneticileri sayfaların son halini merakla bekliyorlardı. Paris’te bulunan yazarımız Mine Kırıkkanat ve çeviri ekibimizin başındaki isim Diane Dilek Cat, son okumaları yapıyordu. Görsel Yönetmenimiz Hakan Akarsu’nun titiz çalışmasının ardından sayfaları perşembeyi cumaya bağlayan gece birer birer matbaaya gönderdik. Paris’te telefonun bir ucunda İstanbul-Paris hattında özel ekimizin yayın koordinasyonunu üstlenen Tosunoğlu’yla birlikte Le Monde diplomatique Dış İlişkiler ve Baskılar Müdürü Anne-Cécile Robert vardı. Tosunoğlu sayfaların çıktılarını Paris’te gazetenin merkez binasında panoya asarken Anne-Cécile’in “Harika olmuş” yorumu İstanbul’a ulaştı...

Cumhuriyet / İstanbul

***

İşbirliğini 15 Ocak günü Cumhuriyet’in manşetinden şöyle duyurmuştuk: “Cumhuriyet ve Le Monde’dan işbirliği.” Bu manşetle ilgili görüşmeler üç ay önce başlamıştı. Le Monde diplomatique Genel Müdürü Serge Halimi’yle Paris’te gazetedeki odasında attığımız imzalarla dünyanın iki saygın referans gazetesi evrensel gazetecilikte buluştu. İlk sayıyı 8 sayfa planladık. Yazı yelpazesini geniş tuttuk. ABD’den Avrupa’ya, Avustralya’dan Afrika’ya... Brezilya’dan Irak’a, Paris’ten Kiev’e... Kasım Süleymani suikastından iklim-çevre dosyalarına... Özellikle manşette yer alan Michael T. Klare’in “ABD’de stratejik bölünme” ve Serge Halimi’nin “Trump’ın yol açtıkları” başlıklı yazılarını dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. Hampshire Üniversitesi’nden Prof. Klare’in yazısında, “Trump, Kasım Süleymani’yi nasıl infaz ettirdi” sorusunun yanıtını bulacaksınız. Halimi’nin yazısı ise harika bir Trump analizini içeriyor. Şubat ve mart ayında hem gözbebeğimiz gazetemizde hem de dijital dünyadaki sesimiz www.cumhuriyet.com.tr’de sürpriz atılımlarımıza hazır olun diyerek keyifli okumalar. Bir haftadır yurtiçinde ve yurtdışında büyük bir özlemle andığımız Cumhuriyet’in simge ismi Uğur Mumcu’nun dediği gibi, “Her gün bir ekmek bir Cumhuriyet...” Ve her ayın ilk pazartesisi Cumhuriyet’le birlikte Le Monde diplomatique Türkiye!..



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları