Arif Kızılyalın

'TFF Niye Düzelmez'in Yanıtı!

06 Mart 2013 Çarşamba

Uzmanlara göre futbol, toplumları biraraya getiren en önemli sosyal olay. Öyle ya önemli bir maç oldu mu, her şey bir kenara bırakılıyor. Başbakan, kritik bir pozisyonu takip ederken, önüne uzatılan tarihi kararı, Sonra imzalarızdiye öteliyor, Bakanlar Kurulu, zorunlumaç arası veriyor. Hatta Latin Amerikadaki iç savaş sırasında geçici ateşkeslerden birinin gerekçesi, ülkelerden birinin dünya kupası maçıydı yanılmıyorsam...

\n

Ve futbol, düşmanlarıda biraraya getirmekte. İran ile Amerika Birleşik Devletleri dahil, iki Kore, Ermenistan - Azerbaycan hep meşin yuvarlak sayesinde el sıkışmış.. Gel gelelim Türkiyede futbol barış değil, savaşaracı oldu çıktı. Kamplara ayrıldık resmen; belki mezhepsel ve etnik çatışmalar aşılacak ama bu gidişle camialar arasındaki renk kavgasıhiç bitmeyecek.

\n

Eskiden sadece derbi maçlarda hortlardı ezeli düşmanlık. Şimdi, G.Saray - F.Bahçe - Trabzon ve dolaylı olarak Beşiktaş her demeçte birbirlerini suçlar hale geldiler. Onları geçtim alt sıralarda Mersinli Kayseriliye, Antepli Elazığlıya, Akhisarlı İstanbul Belediyeliye düşmangözüyle bakıyor.

\n

Peki bu kagvayı, kaotik ortamı kim bitirecek? Elbetteki TFF ve onun başkanı Yıldırım Demirören. Ancak, o, olayları uzaktanizlemeyi, prensip edinmiş. Elini taşın altına sokmuyor. Bakıyorum F.Bahçesi, G.Sarayı, Beşiktaşı, Trabzonu, dönem dönem MHK başta olmak üzere PFDK, Tahkim, Hukuk ve Temsilciler Kurulunu suçluyorlar. Haksızlar mı? Hayır.

\n

Özellikle MHKde başıbozukluk almış başını gitmiş. Geçen hafta Mersin Başkanı Ali Kahramanlı ile konuşuyorum, Arif bey Kayseri maçını izleyindedi. İzledim. Biraz da medyanın şişirdiği Hüseyin Sabancının Mersini nasıl yok ettiğinigördüm. Üstelik o Sabancı, daha 2 gün önce MHK ara seminerine girip, Sertliğe göz yummayın, dirsek atan futbolcuyu kaçırmayıntalimatı almış. Ama Kayserili defans oyuncusu Mersinli Ozanın suratını patlattı dirsekle, Hüseyinin çıtı çıkmadı, yalandan bir sarı kart! F.Bahçenin haklı hakem isyanını ve Zekeriya Alp’e yönelik istifa çağrısını yazmıyorum bile, çünkü derbinin yardımcısı M.Emre Eyisoy, F.Bahçenin buz gibi golünü yedi. Sonucu etkiledi, belki o 1 puan şampiyonu belirleyecek.

\n

Öteki kurullarda da çifte standart ve hukuksuzlukalmış başını yürümüş. PFDK kişi ve kulüplere verilen cezalarda sürekli farklıharita izliyor. Tahkim Kurulu denen futbolun son kararmerci, PFDKnin her kararına bir kulp takma geleneğini sürdürüp alakasız indirimlere ve onamalara gidiyor. Benzeri olaylarda farklı kararlar veriyorlar ki, bu evrensel hukukun, asıl olan emsaldiröğesi ile ters düşüyor. Tek tek yazmayacağım, geride kalan 3 aya dönün bakın ne demek istediğimi anlarsınız. İşin daha garibi Temsilciler Kurulu, bir TFF kurumu değil sanki hafiyelikokulu. Üstelik tüm temsilciler de koca koca adamlar. Kimi akademisyen, kimi genel müdür, kimi ağa, kimi paşa! Ama kulüplere ceza vermek için öyle garip şeyleri rapor ediyorlar ki şaşırır kalırsınız. Geçenlerde bir TFF 1. Lig maçını izliyordum, stat eski, kapısı açılmaz bacası kapanmaz. Temsilci terör estirdi resmen, bastı para cezasını. İnsaf yahu! O adamlar 5 liraya bilet satıyorken, sizin keyfi para cezalarınızı nasıl ödesinler!

\n

Ve Yıldırım Demirören bu kurullara, Toparlanın, futbol elden gidiyordiyemiyor. Kurulların da gitmeye niyeti yok. (Zaten gitmezler, yukarıda saydığım kurulların üyeleri ayda 10ar bin lira huzur hakkıalırken, hiçbir üyeyi istifa ettiremezsiniz) Olan Türk futboluna oluyor.

\n

Araştırdım, şu anki kurulların ve TFF yapılanmasının yarısı Mahmut Özgener döneminden kalma kişilerden oluşuyor. Yani, Türk futbolunda kulüp başkanlarının, TFF başkanına, Söyleyin o Mahmutadiye telefon açıp hakem, gözlemci, temsilci, maç günü değişikliğiistediği günlerin yönetimkadrosu iş başında. O yüzden kimse futbolda iyi bir şeylerin olmasını beklemesin.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Enflasyon düşüyor da! 18 Eylül 2024
Galatasaray nereye? 13 Eylül 2024

Günün Köşe Yazıları