Güler misin, Ağlar mısın? - 2

21 Temmuz 2012 Cumartesi
\n

\n

Ortadoğuda herkesin dikkati her geçen gün biraz daha sallanan Esada evinde düzenlenen intihar saldırısı dolayısıyla, Suriyeye çevrilmişken, İsrailde, henüz 70 günlük olan Binyamin Netanyahu hükümeti devrildi. 8 Mayısta kurulmuş olan hükümet, koalisyonu oluşturan Kadimanın çekilmesiyle sona erdi.

\n

Kadimanın lideri Moşe Mofaz çekilme nedeni olarak, Netanyahunun üzerinde ısrarlı olduğu, Yaşiva (Tevrat) öğrencilerine de askerlik mecburiyeti getiren yasa hazırlıklarını gösterdi.

\n

Ergin Yıldızoğlunun pazartesi günkü köşesinde, henüz koalisyon çökmeden yayımlanmış olan bu konuyla ilgili yazısını okuyunca yüzyıl geriye gittim, kahkaha attım.

\n

Osmanlının 103 yıl önce yaşadığını, çağımızın, güya bölgedeki en ileri devleti İsrail, şu anda yaşamakta.

\n

İşte size, su katılmamış bir çağdışılık örneği.

\n

İsrailin kurulduğu 1948 yılından beri yürürlükte olan kurala göre, Yaşiva öğrencileri askerlikten muaftır. Netanyahunun bu ayrıcalığa son vermek istemesi ise 2012 yılında bir siyasi krize neden olmuştur.

\n

Bunu okurken, 103 yıl önceye, İsrailin üzerinde bulunduğu toprakların henüz son demlerini yaşamakta olan Osmanlıya ait olduğu döneme, 1909 baharı İstanbuluna gittim.

\n

***

\n

103 yıl önce, 13 Nisan 1909da, Osmanlı başkentinde, 31 Mart vakası diye bilinen gerici ayaklanma yaşanıyordu.

\n

Konuyla ilgili olarak, Alev Coşkunun, ayaklanmanın nedenlerini ve ardındaki güçleri irdeleyen yeni çıkan yapıtı Devrimin ilk Karşıtlarına bakalım:

\n

Osmanlı devletinde medrese ilmiye öğrencileri ve İstanbulda yaşayanlar askerlikten muaftı.

\n

Ancak 24 Temmuzdan (İkinci Meşrutiyetin ilanı) sonra durum değişmişti, herkesin askere gitmesi isteniyordu. Nasıl olurdu da ilmiye öğrencileri askere giderdi... İlmiye öğrencileri askere gitmeyi şiddetle reddediyorlardı. (sayfa 128-129)

\n

Böylelikle Talebe-i Ulum Cemiyeti kuruldu.

\n

Tarihçiler 31 Mart vakasının ardındaki dinci cemiyetleri şöyle sıralıyorlar:

\n

- İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti

\n

- El İslam Cemiyeti

\n

- Cemiyeti Naciye-i Osmaniye

\n

- Cemiyet-i İlmiye-i İslamiye

\n

- Talebe-i Ulum Cemiyeti.

\n

Görüldüğü gibi bugün İsrailde hükümet deviren neden, 100 yıl önce, Osmanlıda bir ayaklanma başlatmıştı.

\n

Gerçi o ayaklanma bastırılmıştı ama, Osmanlı, sonunda batmıştı.

\n

Osmanlının batış nedeni gericilik, dinsel bağnazlık ve çağdışılıktı.

\n

***

\n

Osmanlının 103 yıl önce yaşadığı dinsel bağnazlığı harfiyen bugün yaşayan İsrailin sunduğundan daha çarpıcı, daha can alıcı kaç çağdışılık örneğine rastlayabiliriz ki?

\n

İsrail ilk bakışta bugün bölgenin en demokratik, bilgi teknolojisine geçmiş en ileri ülkesi görünümündedir. Bu görüntü bir açıdan gerçek de olabilir.

\n

Ama madalyonun bir de yukarıda anlattığımız çağdışılık yüzü var.

\n

Yalnız bu kadar da değil.

\n

Bugün askerlik çağındaki gençlerin yüzde 10unu oluşturan Yaşiva gençleri içinden gönüllü olarak askere gidenler var ve kadınlarla aynı mekânı paylaşmayı bile kabul etmeyen onlar, kendi dinsel yapılarını ordu yaşamında uygulayarak, ikili bir oluşuma neden oluyorlar.

\n

Bunlara karşı bir şey yapılması da mümkün değil. Çünkü İsrail laik bir ülke değil, herkes kendi dinsel inancını ve onun eseri olduğunu ileri sürdüğü davranışını seküler alanlara taşıyarak bu yapıyı çürütmek, çatlatmak imkânına sahip.

\n

İleri teknolojiye ulaşmış, bu sanayinin ürünlerini bize de satan İsrailin Osmanlının 103 yıl önce yaşadığı sorunu bugün yaşamasındaki çağdışılık karşısında ne yapmalı?

\n

Gülmeli mi, ağlamalı mı?

\n

Siyonist devletin encamından bana ne! Ben gülerimdeyip geçemeyiz.

\n

Unutmayalım ki, budalalık gibi, dinsel bağnazlık da bulaşıcıdır, sınırları aşar.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları