Ağaçları Kesip Lale Dikmek...

10 Nisan 2014 Perşembe

Şu sıralar İstanbul’da ne yana baksanız, rengârenk laleler... Ay ne güzel, ne güzel, diyemiyorum! Renk bahçesi, göz busesi, hayatın cilvesi!
Gelin görün ki, kenti tepeden tırnağa rengârenk çiçeklerle örtmeye kalksanız da kentin yağma ve talan düzenine kurban edildiğini gizlemek, örtbas etmek imkânsız.
Lale dikmek, ağaç katliamını örtmez...
3. köprü ve bağlantı yollarının artı üçüncü köprünün “doğal sit” alanı olduğunu; bu “çılgınlığın” yarattığı ve yaratacağı tahribatı; doğa ve tarihi dokunun nasıl yok edildiğini uzmanlar her gün dile getiriyor. Ve geleceği bir damlacık düşünenler ve düşleyenler, sürdürülebilir bir İstanbul özleyenler lalelere bakıp sevinemiyor!
Lale dikmek, ağaç katliamını örtmez... İnsan katliamını da!.. Daha çabuk, daha çabuk yapılıp bitsin istenen köprü yapımında çöken iskele... Üç taşeron işçinin ölmesi... O işçilerin ailelerine sorun siz laleleri...

Çelişkiler - çatışmalar
Ağaçları kesip laleleri dikmek elbette tek çelişki değil bu ülkede... Ne de tek takıyye! (Bir zamanlar ne çok kullanılıyordu bu sözcük, artık gerçekleri gizlemeye, örtmeye, saklamaya gerek kalmadığı için, kullanımdan kalktı galiba!)
AKP’li Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi’nin ilk icraatı, kadınlara kapıyı kapatmak oldu!.. Oha yani! “Kadınlara görev vermenin dinen ve örfen uygun olmadığını” açıklayan bu adam, AKP’nin kadınların sırtına basa basa yükselip bu hale geldiğini bilmiyor herhalde. Bilse de bilmek istemiyor! Karşısında bu aşağılanma yüzünden tepkisini ortaya koyan ve belediye meclis üyeliğinden istifa eden AKP’li yiğit bir kadın!

***

Meclis’te Kılıçdaroğlu’na atılan yumruk kimilerini çok şaşırttı. Beni hayır, şaşırtmadı! Ne bekliyordunuz?
Bir ülkenin başbakanı kendine karşı olan, muhalif olan herkesi “vatan haini” diye suçlarsa; her fırsatta kin ve öfkeyi kışkırtırsa, intikam çığlıkları atarsa, gerilimi her an tırmandırırsa, sahi ne bekliyordunuz?
Beni şaşırtan olsa olsa Meclis güvenliğinin bunca rezil durumda olması; 55 suçtan sabıkalı birinin elini kollunu sallaya sallaya Meclis’e girebilmesi... İntikam peşinde yanıp tutuşanlar bunu nasıl açıklıyor?..

***

Kente lale dikip ağaçları gece yarısı baskınlarıyla sökebilirsiniz... Milleti aldatabilirsiniz... Sadakaya bağımlı hale getirebilirsiniz... Ancak lalelerle dış dünyanın gözünü boyayamazsınız!
İçinizde hâlâ “ileri demokraside” yaşadığını sanan var mı bilmem ama önceki gün Alman Bertelsman Stiftung Vakfı’nın raporu açıklandı. 41 ülkenin uyguladığı ekonomik, sosyal ve çevre politikaları, demokrasi kalitesi incelenmişti. Sürdürülebilir kalkınma incelenmişti ve sonuç şöyle: Türkiye sonuncu oldu! Yani 41.
İlk yedi: İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka, İsviçre, Almanya, Yeni Zelanda... Son yedi: Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kore, Malta, Romanya, Macaristan... Ve Türkiye!
Hay Allah, yine unuttum! “Uluslararası camia” ve yandaş olmayan yüzde 56 bizim Başbakan’a vız geliyordu! 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları