Muazzez İlmiye Çığ 100 yaşında

21 Haziran 2013 Cuma

Karyalılar, Halikarnaslılar, Bodrumlular ve Çapulcularla ‘Bereket Bayramı’

\n

“Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk”, “Hititler ve Hattuşa - İştar’ın Kaleminden”, “Gılgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman”, “Ortadoğu Uygarlık Mirası”, “Sümer Hayvan Masalları”, “Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği”, “Vatandaşlık Tepkilerim”, “Atatürk Düşünüyor”, “Sümerlilerde Tufan - Tufan’da Türkler”...
Şu bir çırpıda sıraladıklarım,
Muazzez İlmiye Çığ’ın sayısız baskı yapmış kimi kitaplarının adları. (Tümü, Kaynak Kitaplar’dan çıktı. İçlerinde Kültür Bakanlığı Yayınları’nın genişletilmiş baskıları da var. 2002’den sonra Kültür Bakanlığı onun kitaplarını yayınlamaz oldu. Acaba neden, bilin bakalım!)
Muazzez İlmiye Çığ: Kendini tarihe, arkeolojiye, Hititlere, Sümerlere adamış yazar... Cumhuriyet ilkelerinin,
Atatürk devrimlerinin her daim amansız savunucusu... Bilimsel konuları geniş kitlelere sevdiren kişi... Yüreği hep gençlerle çarpan; haksızlığa uğrayanın, ezilenin yanında yer alan Cesaret Ana... Hayrettin Karaca’yla yaptığı televizyondaki “Giderayak” programıyla, gönüllere taht kuran insan... “Vatandaşlık Tepkilerim” adlı kitabında, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçuyla yargılanan ve ilk celsede beraat eden Cesur Yürek...
Muazzez İlmiye Çığ dün akşam 100. yaşına bastı. (Doğumu: 20 Haziran 1914. Biliyorum insan doğduğu an bir yaşında olmaz ama yine de başlığı uzatmamak için 100 yaşında dedim!)
O, sadece kitaplarını keyifle okuduğum biri değil, aynı zamanda arkadaşım. İzlediğim etkinlikleri tartıştığım; birlikte eylemlere, protestolara katıldığım; soruları arayışları paylaştığım bir arkadaşım. O hem korkusuzdur hem sağduyuludur. Hiç unutmuyorum mahkeme kapılarındaki
Fazıl Say’a yazdığı mektubun sonundaki sözlerini:
“Size bir büyükanne olarak ricam, densizce konuşanlara hiç kulak asmayın, sözle ve yazı ile en ufak bir yanıt vermeyin ki, çatlasınlar! Onlara en güzel karşılık daha üstün eserler çıkarmaktır. Var olun! Sağ olun!! Bütün duam bu…” demişti.

\n

Bodrum Kalesi’nde bayram

\n

Dün 20 Haziran’dı. Muazzez İlmiye Çığ’ın yaş günü bir ilkle Bodrum Kalesi’nde kutlandı. Birinci Karya Bereket Bayramı’yla kutlandı...
Hayır, dün akşam Bodrum’a gidemedim, kutlamada yoktum ama ön hazırlıklarını yakından izledim, el vermeye çalıştım.
“Karya Bereket Bayramı”nın düşünce anası ve mimarı, yıllarca Bodrum Kalesi’nde görevli olan, yakınlarının “Kale Ayşe” diye bildikleri Ayşe Temiz. Canan Küçükeren, Hamdi Topçu ve Cana Üngün’den oluşan bilimsel danışmanlarla çalıştı Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odaları olayı benimseyip seferber oldu. Ve sonunda Bodrumluların deyişiyle, “Karyalılar, Halikarnaslılar, Bodrumlular ve Çapulcular” bir araya gelip ilk Bereket Bayramı’nı kutladılar.
Ayşe Temiz’in açıklaması şöyle:
“Binlerce senedir kesintisiz olarak kültürlerin oluştuğu bu topraklardaki kültür birikimini ve bereket inancını anlamak, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için, bu bayramı düzenledik.” Her yıl, bu toprakların kültürüne hizmet etmiş bir kültür insanı, o yılın “Bereket Simgesi” seçilecek. Bu yıl yaşamı başlı başına bir bereket olan Muazzez İlmiye Çığ seçilmişti. Karya Bereket Bayramı, bundan böyle her yıl haziran ayının son haftasında bir günlük etkinlikle kutlanacak.
Karyalılar, Halikarnaslılar, Bodrumlular ve Çapulcuların ilk “Bereket Bayramı”nı kutlar, Muazzez İlmiye Çığ’a nice 100 yıllar dilerim!

\n

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Dans hayattır 2 Mayıs 2024
Kaburga sohbetleri 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları