Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Sıkıyönetimi Anımsadım da...

28 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

\n

Bizim kuşağın ömrünün yarısı, sivil nitelikli olağanüstü hal dönemini de katarsak sıkıyönetim altında geçti.

\n

İdarei örfiye ile başlayıp sıkıyönetim ile bitirdik.

\n

Günümüzle ne ilgisi var?” diyen çıkarsa nereden aklıma düştüğünü anlatayım.

\n

***

\n

Türkiyede çevre felaketi yaşanıyor denildiğinde akla ilk gelen yerleşim yerlerinden biri, Kocaeli ili sınırlarındaki Dilovası. Yöredeki sanayi tesislerinin niteliği dolayısıyla havaya, suya ve toprağa bırakılan atıklar yaşayanların sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor.

\n

Profesör Dr. Onur Hamzaoğlu, yıllardır yürüttüğü bilimsel çalışma ve araştırmalarla insanlardaki değişimin boyutlarını saptamaya çalışıyor.

\n

Yükseköğretimin amaçlarından biri de öğretim kurumunun bulunduğu çevrenin olanaklarını iyileştirmek, kötüye gidişi engellemeye ön ayak olmak.

\n

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hamzaoğlu da görevini yerine getirmeye çalışıyor.

\n

Dilovasında rastlanan kanser olaylarının diğer bölgelere kıyasla üç kat fazla olduğunu saptamakla kalmıyor, yazıya da döküyor.

\n

Son dönemde kitaba karşı duyulan alerjiden, Türkiyenin dikensiz gül bahçesi olduğunuanlatmakla görevli olanlar da etkilenip suç duyurusunda bulunuyorlar. Savcılık soruşturma, üniversite rektörlüğü de idari soruşturma açıyor.

\n

Suçu da halk arasında panik ve korku yaratmak.

\n

Olumsuzlukları yaratanlar el üstünde tutulurken olumsuzlukların sonuçlarını saptayarak önlem alınmasını isteyenler şüpheli ya da zanlı ilan ediliyorlar.

\n

***

\n

Gelelim sıkıyönetimi nereden anımsadığıma...

\n

Adı Sıkıyönetim Yasasıolarak Türkçeleştirilmiştir ama çıkarıldığı yılların Osmanlıca ağırlıklı Türkçesinden kurtulamamış maddeleri, uygulanmıyor olsa da yürürlüktedir.

\n

Bunlardan biri ise 12 Eylül döneminde benim de diğer meslektaşlarım gibi sıkıyönetim mahkemesinden komutanın tutuklanma isteğinide ekleyerek uygulanmasını istediği 16ncı maddedir.

\n

Yayın yoluyla Halkı heyecana vermesuçunun cezalandırılmasını da ikinci fıkrasında düzenler.

\n

Ancak suçun oluşmasını da bir koşula bağlar; Maksadı mahsusa müstenidder.

\n

Türkçesi özel amaçlara dayalı olarakdemektir.

\n

Türk Ceza Yasasının özel niyetlere dayalı olarak tümden değiştirilmesi sürecinde getirilen kimi suç tanımlarıyla cezalarının tartışılması ne yazık ki bitmiyor.

\n

Benzer suçlar için oluşturulan maddeler karşısında Sıkıyönetim Yasası daha hukuka uygun ve demokratik desem yanılmış olur muyum?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları