Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İşveren işten ayrılış bildirgesini vermeyebilir mi?
Soru: Eşim büyük şirketlerden birinde çalışmakta olup EYT hakkı olmasına rağmen, şirket işten çıkışını vermediği için emekli olamıyor. Ancak bazı departmanlarda EYT emeklisi çalıştırıyor. Eşim işten ayrılış olmadan SGK’ye emeklilik müracaatında bulunsa bile çalışma devam ettiğinden red cevabı alıyor. Bu durumda eşim ne yapabilir? Bülent A.
Cevap: Emeklilik kararı kişiye özel bir karardır. Çalıştığı işyeriyle yaptığı iş sözleşmesinde aksine bir durum olmadığı sürece kişi istediği zaman emeklilik kararı alabilir. Sigortalıların emeklilik müracaatında bulunabilmesi için işten ayrılması ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) aylık talebinde bulunması gerekmektedir. İşveren sigortalının işten ayrılış bildirgesini SGK’ye vermediği sürece, SGK’ce emeklilik talebi maalesef geçersiz sayılmaktadır. Çünkü aylık talebinden önce işten ayrılma koşulu yerine gelmemektedir. Ancak, İş Kanunu gereği sigortalı her zaman iş akdini feshetme hakkına sahiptir. İşveren iş akdini sonlandırmıyor ve işten ayrılışını vermiyor ise eşiniz, emeklilik nedeniyle iş akdini feshetmek için noterden veya iadeli taahhütlü mektupla işverene ihtarname gönderebilir. Bu bildirim tebliğ tarihi itibarıyla geçerli olacaktır.
YURTDIŞINDAKİ SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ TARİHİM DİKKATE ALINIR MI?
Soru: 8/11/1999 tarihinde Almanya’da çalışmaya başladım. Bu tarihten önce de ev kadını olarak sürelerim bulunuyor. Türkiye’de sigortalılık başlangıcım ise 2015. EYT kapsamına girmek istiyorum. Ev kadını olarak geçen sürelerimi borçlansam Almanya’daki sigortalılık başlangıcım, borçlanma yaptığım süre kadar geriye çekilir mi? Aysen K.
Cevap: 6552 sayılı kanun ile 3201 sayılı kanunun 5. maddesinde yapılan değişikliğe göre uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya’da bu ülkelerden biridir. Ancak, bu kural ev kadını olarak borçlanılan süreler için geçerli değildir. Almanya’da sigortalılık başlangıç tarihinizden önce ev kadını olarak geçen süreleri borçlanmanız halinde, borçlanma süreleriniz Almanya’da sigortalılık başlangıç tarihiniz olan 8/11/1999 tarihini geriye çekmez. Gerek ev kadını gerekse çalışma sürelerinizin toplamı yani toplam borçlanma süreniz, Türkiye’de sigortalı olduğunuz 2015 yılından geriye götürülerek bulunan tarih; Almanya’daki sigortalılık başlangıç tarihinizden sonraki bir tarih olursa 8/11/1999 tarihi, önceki bir tarih olursa bu tarih aylığa hak kazanma koşullarınızın tespitinde dikkate alınacaktır.
SORULARINIZ İÇİN nergis.simsek@ cumhuriyet.com.tr adresine e-posta yollayabilirsiniz.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
-
İmamoğlu ve İBB’yle ilgili 560 milyar iddiasına yanıt
-
Mustafa Balbay sert eleştirdi
-
Mezhep çatışması değil insanlık suçu
-
Emekliye bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
-
Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli: Junior Elettrica
-
'Kayyum atamaları, hukuksuzluk ve kontrollü kaos'
-
AKP’de kongre öncesi hazırlığı devam ediyor: Prof. Kalay
-
Emeklilerin Gözü Bayram İkramiyesinde: Beklentiler Karşı
-
Hutbelerde Bunlara Dikkat Edin!
-
Ekonomist Atilla Özkan'dan Şok Eden Enflasyon Yorumu!
En Çok Okunan Haberler
-
SGK uzmanı temmuz zammı tahminini açıkladı!
-
Özgür Özel'den traktör sayısı yanıtı
-
Özgür Özel'den çağrı geldi
-
Tarlada fiyatı 7 liraya düştü: Dönüm maliyeti 35 bin TL
-
İmamoğlu için verilen imza sayısı belli oldu
-
AKP çakıldı, CHP büyük fark attı!
-
DEVA Partisi'nde istifa: Nedenini açıkladı
-
Bahçeli'nin ardından Türköne'den yeni açıklama
-
Tanık mühendisin cansız bedeni bulundu!
-
Devlet Bahçeli'den 'erken seçim' çıkışı