Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Eşim en erken nasıl emekli olur?
EŞİM EN ERKEN NASIL EMEKLİ OLUR?
SORU: Eşim 15/05/1999 sigorta girişli. 700 prim günü var. 2002 ve 2006 yıllarında doğum yaptı. En erken ve hesaplı biçimde nasıl emekli olabilir? Cem Ö.
Eşinizin ilk sigortalılık başlangıç tarihi 8/9/1999 öncesi olduğundan, EYT kapsamında bulunuyor. 15/5/1999 giriş tarihine göre SSK kapsamında emeklilik koşulları:
-20 yıldan beri sigortalı olma + en az 5975 gün veya
-58 yaş + en az 15 yıldan beri sigortalı olma + en az 3600 gündür.
Eşinizin 2002 ve 2006 yıllarında yaptığı doğumlar, sigortalılık başlangıcından sonra olduğundan 2 çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Ancak, borçlanma için doğum yaptığı tarihten sonraki 2 yıllık sürede çalışmasının bulunmaması gerekmektedir. Dolayısıyla, 2 çocuk için borçlanma yapılması halinde, borçlanma süresi 1440 gün olacaktır. Eşinizin 700 günü bulunduğundan, doğum borçlanmasıyla prim gün sayısı toplamda 2140 gün olur. Eşinizin mevcut durumda SSK kapsamında çalışamaması ve eksik sürelerini isteğe bağlı sigortalı olmak suretiyle tamamlaması halinde, SSK kapsamında yukarıda belirtilen koşullarda emekli olması mümkün olmayacaktır. Çünkü isteğe bağlı sigortalılık süreleri Bağ-Kur kapsamında sayıldığından, bu kapsamda emeklilik koşulları; 20 tam yıl (7200 gün) veya 56 yaş +5400 gündür.
Eşinizin doğum tarihini belirtmemiş olmanız nedeniyle, sadece gün açısından değerlendirme yaptığımda; SSK kapsamında 3600 günle emekli olması en uygun koşul olarak görünmektedir. 3600-2140=1460 eksik günün tamamlanmasında, son 1260 günün SSK kapsamında olması gerekmektedir. Dolayısıyla eşinizin eksik 1460 günü SSK kapsamında çalışarak tamamlaması veya 1260 gün SSK kapsamında çalışıp, kalan 200 günü isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlaması mümkündür.
6 AYLIK BEKLEME SÜREM NE ZAMAN BAŞLAR?
SORU: Kamu görevlisi olarak çalışmaktayım. 657 sayılı Kanunun 108/B, 108/D ve 108/E maddelerine göre aldığım ücretsiz izinlerin borçlandırılması için SGK’ya başvuruda bulundum ve ücretlerini ödedim. Ancak, SGK tarafından yazılan yazıda ücret ödendikten sonra 6 ay beklenmesi gerektiği belirtilmiş. Sizin yazınızda belirttiğiniz 2020/22 sayılı Kurum Genelgesinde borçlandırma dilekçesi verildikten sonra 6 ay beklenilmeli denilmektedir. Acaba hangisi geçerli? Aysun Ç.
5434 sayılı Kanunun ek 31. maddesinde devlet memurlarının hizmet borçlanmaları belirtilmiş olup, borçlanma yoluyla emekli olacaklar için bekleme sürelerinin Kanunun 102. maddesinde belirtildiği şekilde olacağı hüküm altına alınmış, uygulamanın usul ve esasları ise SGK’nın 29/6/2020 tarihli ve 2020/22 sayılı Genelgesi ile talimatlandırılmıştır. Buna göre, iştirakçiliği 2008/Ekim öncesi başlayan devlet memurları hakkında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulandığından, bunlardan istekle emekli olacaklardan, eksik prim gün sayılarını 5434 sayılı Kanun kapsamında borçlanma yoluyla tamamlamak isteyen ve borçlanma talebinde bulunanların, borçlanma talep tarihinden itibaren 6 ay bekleme süresi dolmadan aylık bağlama işlemleri yapılmamaktadır. Bu kural 5434 sayılı Kanun kapsamında yapılan borçlanmalar için geçerli olmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108. Maddesi kapsamında aylıksız izin sürelerinin borçlanılması halinde ise, SGK tarafından, istekle emekli olacaklara 6 aylık bekleme süresinin başlangıcı, borçlanma bedelini ödedikleri tarihten itibaren yapılmaktadır.
Sorunuzda, borçlanma sürelerinizin 657 sayılı Kanun kapsamında olduğu anlaşıldığından, 6 aylık bekleme süreniz borçlanma bedelini ödediğiniz tarihten itibaren başlatılmaktadır. Ancak bu kural, maalesef Kurumun hiçbir Genelgesinde açıklanmamakta, Kurum içi işlemleri, talimatlandırılan iç genelgelerle yürütülmektedir. Bu durumda, ücretsiz izin sürelerinize ilişkin borçlanma bedelini ödedikten 6 ay sonra emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- 9 sayfalık not bırakmışlar
- İki ünlü markanın balları sahte çıktı!
- 'Üs bölgesi' kamera görüntüleri ortaya çıktı
- Atatürk 'sticker'ına basan kişiyi uçarak dövdü
- İzmir’de 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle öldü
- 'Sessiz katil' konusunda önemli uyarılar
- Yazarımız Meydan'dan, Acemoğlu'na 'Atatürk' yanıtı
- Mansur Yavaş'tan ilk açıklama!
- 'Alnı secdeye düşenlerin iktidarında...'
- Bahçeli'nin videosu neye işaret ediyor?