Ocak ayında ceza ve sansür

21 Şubat 2021 Pazar

Sevgili okurlarım, “Şahsım Devletinin” en büyük sakıncası, iktidarın hoşuna gitmeyen eylem ve söylemler için yargı mekanizmasının sopa gibi kullanılmasıdır!

Elbette, bu tutum ve davranışın birinci hedefi özgür medya ile muhalif kişilerdir.

Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni, CHP Milletvekili Utku Çakırözer esas mesleğini hiç unutmadan sürekli olarak medyayı ve medyaya yapılan baskıları yakından izliyor, hapisteki meslektaşlarını ziyaret ediyor ve periyodik olarak her yıl ve her ay bu konuda raporlar yayımlıyor.

Erdoğan/AKP iktidarının Demokrasi karnesi niteliğindeki yeni yılın ocak ayı raporunu da geçenlerde açıkladı.

***

35 günde en az 30 gazeteci güvenlik güçleri ve sivil şahısların saldırılarına maruz kaldı.

KRT TV programcıları Afşin Hatipoğlu ve Osman Güdü, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu sokak ortasında saldırıya uğradı.

Aksaray’da Anadolu’nun Sesi Gazetesi Haber Koordinatörü İzzet Tınmaz, Aydın’da gazeteciler Murat Uçkaç ve Kıymet Sarıyıldız, Uşak’ta Egem TV Kameramanı Feyzi Tokat ile Muhabir Umuhan Şahin, Rize Nabız Gazetesi Fındıklı Muhabiri Ali Osman Ertaş, Ankara’da Mezopotamya Ajansı Muhabiri Mehmet Günhan haber takibi sırasında darp edildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektöre yönelik protestoları takip eden gazeteciler de güvenlik güçlerinin hedefinde yer aldı.

Halk TV’den Erdinç Yılmaz, Murat Erkmen, Artı TV’den Bilal Meyveci, Sendika. org’dan Murat Bay, Cumhuriyet’ten Nagihan Yılkın, Dokuz8’den Fatoş Erdoğan ile gazeteciler Elif Akgül ve Kazım Kızıl’ın da aralarında bulunduğu 20’ye yakın gazeteci, polisin plastik mermilerine hedef oldu, tartaklandı.

Yılın ilk ayında 29 gazeteci hâkim karşısına çıktı, 5 gazeteci gözaltına alındı, 1’i tutuklandı.

JinNews muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer, serbest gazeteci Eylül Deniz Yaşar, Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan ve ETHA muhabiri Pınar Gayıp gözaltına alınırken, aralarından Mehmet Aslan tutuklandı.

Aralarında Müyesser Yıldız, İsmail Dükel, Hazal Ocak ve Alican Uludağ’ın da bulunduğu, hâkim karşısına çıkan 29 gazeteciden 4’ü 4 yıl 10 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Melis Alphan’a 2015 yılındaki bir fotoğrafı nedeniyle terör propagandası gerekçesiyle dava açılırken, Can Ataklı ve Pelin Ünker hakkında da ifadeleri ve haberleri nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Yılmaz Özdil’in 2 yıla kadar hapsi istendi.

Milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen protesto yürüyüşünü takip eden Ruşen Takva ifadeye çağrıldı.

Siyasetçiler gazetecileri hedef göstermeyi sürdürdü.

Karar yazarları Elif Çakır, Yıldıray Oğur ve Taha Akyol açıkça tehdit edildi.

Basın İlan Kurumu’nun ve RTÜK’ün basına yönelik baskı ve sansür uygulamaları devam etti.

BİK toplam 500 gündür zaten ilan vermediği Evrensel gazetesine ocak ayında da ilan cezası kesti.

Gerekçesi ise İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kaçak inşaat haberi nedeniyle Cumhuriyet muhabirlerinin ifadeye çağrılmasını haberleştirmekti.

Yani “haberin haberi” için gazeteye 3 gün ilan kesme cezası verdi.

Ayrıca TELE 1’de yayımlanan reklamı nedeniyle de Evrensel’e Ticaret Bakanlığı’nca 20 bin 953 TL idari para cezası verildi.

RTÜK ve Başkanı Ebubekir Şahin ile ilgili haberler nedeniyle de BİK, BirGün gazetesini hedef aldı, toplam 5 gün ilan kesme cezası verdi.

Sözcü gazetesinin bir manşeti hakkında soruşturma başlatıldı.

2020’de en çok ceza alan Halk TV ve Tele 1’e ocak ayında da idari para cezaları kesildi.

Halk TV hakkındaki son RTÜK incelemesi de CHP Genel Başkanı’nın avukatı Celal Çelik’in açıklamaları nedeniyle başlatıldı.

Engelli Web’e göre, ocak ayında yolsuzluk, rüşvet ve taciz konulu 11 habere erişim engellendi.

Cumhurbaşkanı’nın avukatı hakkındaki rüşvet iddiaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP dönemine ilişkin suç duyurusu haberlerine erişim engeli geldi; bunların engellendiği haberleri de engellendi.

Cezasızlık, saldırıları artırıyor.

Raporu hazırlayan Çakırözer, “Gazetecileri hedef alan bu saldırıların faillerinin cezasız kalması vahimdir.

Cezasızlık, saldırıları daha da artırıyor. Gazetecilerin özgürce ve güvenli şekilde haber takibi yapacakları ortamlar yaratılmalıdır.

RTÜK ve BİK’in gazete ve televizyonlara yönelik ağır yaptırımları konusunda ise BİK’in hiçbir mahkeme kararı olmadan, gazetelere resmi ilan vermeme cezası keyfidir, kabul edilemez.

RTÜK ve Basın İlan Kurumu ilan ambargolarından, cezalardan vazgeçmeli, basın ve ifade özgürlüğüne saygılı olmalıdır” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları