Kirlendik Hepimiz...

26 Şubat 2014 Çarşamba

Kirlendik hepimiz... Evet hepimize bulaştı kir. Boğazına kadar b... batmış hükümetin pisliği... Önceki gece servis edilen tapeler, Başbakan Erdoğan’ın oğlu ile konuşmaları son nokta mıydı? Sanmıyorum. Öncesi, sonrası pek fark etmiyor zaten. Devlet ve paralel devlet. Biri soymuş, öteki göz yummuş; karşılığında devlet içinde örgütlenmiş, palazlanmış, tabii bu arada dinleme kayıtları ile hazırlığını da yapmış. Aralarında savaş başlayınca çuvalın içinden birer birer çıkarıp servis etmeye başlamış. İlki ne kadar kirliyse diğeri de o kadar kirli. Ve biz tenis maçı seyreder gibi pisliğin oradan oraya savrulmasını seyrediyoruz. 75 milyonluk koca Türkiye, dünyanın en büyük 17. ekonomisi... Hiç olmadığı kadar kırılgan hale getirilmiş bir ekonomi, giderek artan işsizlik ve gizlenen işsizlik rakamları ile... Çökmüş bir dış siyaset, rayından çıkmış bir iç siyaset ile... Adalet, eğitim, medya, kurumlar derken... Domino taşları gibi çöküyor sistem. Çürümüşlük kokuları pisliğe karışıyor... Tepetaklak hızla dibe doğru çöküyoruz birlikte... Cehalet, yobazlık, yalan, göz boyama ile yönetilen bir toplum... Uyutulan, aldatılan... Kanmayanların, ses çıkartanların susturulduğu; susmayanların hapishanelerde çürütüldüğü...
Dibe tamamen vurana kadar devam öyleyse... Madem ok yaydan çıktı. Sonuna kadar... Birbirine savaş açan iki kirli sistemin içinden temiz bir Türkiye doğabilecek mi? Nasıl ve ne zaman? Gezi bir başlangıçtı. Eminim arkası gelecek. AKPCemaat savaşının sonucuna umut bağlamadan; “Kirli bir Türkiye istemiyoruz” diyenlerin sayısı arttıkça...

Ve Barış İçin Müzik...
Aslında bugün Barış İçin Müzik Vakfı’ndan bahsedecektim. Bu kirlenmişliğin çok uzağında; sessiz sedasız bir mucizeye imza atan iki idealist insanın, Mehmet Selim ve Yeliz Baki’nin müzikle oluşturdukları sosyal modelden... Kapitalist sistemin insana empoze ettiği tüm değerleri yaşamının geri planına itmeyi başarmış, kendi ilkelerini oluşturmuş, inandıkları hayali gerçekleştirerek sosyal ve kültürel gelişim için inanması zor yeni bir model yaratmışlardı.
Bugüne
kadar Edirnekapı’da sınırlı imkânlara sahip 4 bine yakın çocuğu müzikle tanıştıran, onlara karşılıksız müzik eğitimi veren ve içlerinde yüzlercesinin dünyasını değiştiren dernek, 10 yıl önce “Barışın sesini müzikle duyurmak” hayalinin peşinden giden Mehmet Selim Baki’nin çabalarıyla hayat buldu. Bir ilköğretim okulunun kömürlüğünde başlayan projeye daha sonra 3 okul daha katıldı. Şimdi ise Barış İçin Müzik Vakfı’nda 700 öğrenci düzenli müzik eğitimi alıyor. Öğrencilere, enstrüman çalmak dışında, ayrıca solfej, armoni bilgisi, müzik tarihi gibi dersleri de içeren çoksesli müzik eğitimi de veriliyor. 2 yıl kadar önce gitmiştim, Edirnekapı’da Kariye Müzesi’ne giden dar bir sokaktaki vakfa. Mucizeyi orada gözlerimle görmüştüm. Geçen ay da bir konserlerini dinledim. Orkestrayı büyük bir başarı ile yöneten küçük kızın gözlerindeki ışığı... Bugüne kadar tüm giderlerin Mehmet Selim Baki’nin kişisel imkânlarıyla karşılandığı vakıf, 2009 yılında “Deutsche Bank Urban Age Award” ödülüne layık görüldü. Ödül, nüfus yoğunluğunun giderek arttığı kentlerdeki problemlere karşı geliştirilen yaratıcı çözümlere, yaşam çevrelerini iyileştiren, bu sayede de bölge sakinlerine fayda sağlayan projelere veriliyor.
Barış İçin Müzik, Ekim 2012 tarihinde ise 29 Avrupa ülkesinin içinde yer aldığı, her çocuğa müziğe erişme olanağı sağlayan bir toplumsal proje olan “Sistema Europe”un üyelerinden biri oldu ve çalışmaları Sistema Europe’un “en iyi uygulamalarından” biri olarak değerlendirildi. Sabancı Vakfı da 2010 yılında Mehmet Selim Baki’yi “Fark Yaratanlar” programına dahil ederek projeye destek vermişti.
Geçen senelerde Viyana ve Salzburg Müzik festivallerinde, bu yıl da İKSV İstanbul Uluslararası Müzik Festivali’nde konserler veren Barış İçin Müzik Orkestra ve Korosu 10 Haziran’da, El Sistema’nın ünlü Teresa Careno Orkestrası ile aynı gece, aynı mekânda, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde konser verecek. Ama ondan da evvel, önümüzdeki hafta (27 Şubat Perşembe, saat 19.30) Notre Dame De Sion Lisesi’nde bir konser verecek ve o akşamın tüm geliri Barış İçin Müzik Vakfı’na bırakılacak.
Tüm ülkeyi saran bu kirliliğin, bu karanlığın içinde küçük bir mum yakmak istiyorsanız buyrun konsere... (Konserin biletleri 25 TL)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları