Bakan'ın Yalanı...

04 Nisan 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

Soru aslında çok netti. Greenpeacein Türkiyede üretilen biber, armut ve üzümün en tehlikeli ürünler olduğunu iddia ettiği raporu nasıl değerlendirdiğinisorduk Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekere.. Geçen hafta gerçekleşen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliğinin (AIPH) 12. bahar toplantısına katılmak üzere Antalyadaydık. Bakan Eker hiç duraksamadan Düpedüz iftira, kasıt var diye yanıtladı soruyu ve ekledi: Türkiye ile AB arasında hızlı alarm sistemi bulunuyor. Tek bir şikâyet bile almadık.

\n

Aradan sadece 5 gün bile geçmeden Avrupa Birliğinin hızlı alarm sistemiyle geçen yıl 100 gıda ürün çeşidini Türkiyeye geri gönderdiği ortaya çıktı. Uzmanlara göre, 2000-2011 arasında ABde denetime takılan ürün sayımızın 40lardan 100lere yükselmiş durumda. Bu çok büyük bir rakam. Eski yıllara göre pestisit kalıntılı sebze ve meyvelerde sıçrama var. Bunun yanında mikotoksin ve afrotoksinli ürünlerde de artış görülüyor. Konu son derece hassas. Öncelikle şunu vurgulayalım ki, ABnin kapıdan çevirdiği bütün bu ürünler Türkiyede sofralarımızda. Bir noktayı daha ekleyelim: Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2004te 118 bin 696 olan kanserli hasta sayısı yedi yılda yüzde yüz artarak 216 bine ulaştı. Kanser vakalarının en çok görüldüğü yer Marmara Bölgesi.. Ve araştırmalara göre bir ülkenin tarım ilacı kullanım miktarı ile kanser oranı paralel bir artış gösteriyor.

\n

Gelelim Bakan Ekerin yanıtına. Daha doğrusu yalanına. Ve herkesin gözlerinin içine bakarak bunu söylemeye cesaret etmesine... Yaşamsal bir konuda toplumsal duyarlılığı hiçe saymasına... Bakıyorum ajanslara, gazetelere; ne geçen haftaki demecine ilişkin küçük bir özür ya da düzeltme ne de AB kapısından geri çevrilen ürünlere ilişkin bir yalanlama var.. Biliyor tabii Sayın Bakan, o söyler geçer. Kimse Neden böyle dedin?diye hesap sormaz... Balık hafızalı toplum unutur gider sözleri...

\n

Antalya’da Botanik Expo’su

\n

Antalya 2016da önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Botanik Exposu, 23 Nisan 2016da 6 ay süreyle AntalyaÇiçek ve Çocuk temasıyla yemyeşil bir kent haline dönüştürecek. Çiçek estetiği, çocuk da geleceği simgeliyor. Türkiyede eğitim politikalarının siyasallaşması ve 28 Şubatın rövanşı haline getirilmesiyle geleceğin simgesi çocuğun ne hale geleceğini bir kenara bırakıp şimdilik Botanik Exposu anlatalım isterseniz. Ama önce küçük bir bilgi: Hatırlarsanız Expolar Türkiyenin gündemine İzmirin 2015 Exposunu kılpayı kaybetmesi ile girmişti. Aradan 2 yıl geçti. Bu arada Antalyalılar sessiz sedasız Botanik Exposuna ev sahipliğini elde ettiler. Başarılarında en büyük pay güç birliği idi. Süs Bitkileri ve Çiçek İhracatçıları Birliği, Antalya Sanayi ve Ticaret Odası, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve dönemin Antalya Valisi tam bir birlik ruhu içinde yola koyulmuştu. Kasım 2011de Pariste bayrağı devraldılar. Geçen hafta Antalyada AIPHnin hazırlık toplantısında doğal olarak ana gündem maddesi EXPO oldu. Aksu bölgesinde 1088 dönümlük bir alanda kurulması planlanan Expo arazisinde 100 ülkenin bahçesi olacak. Bu ülkelerden 30 büyük kuruluş katılacak. Bahçeler yanında Exponun tepesi, ormanı, göleti ve sözünü ettiğim simge kule de yapılacak. Henüz tam kesinleşmemekle birlikte 180 milyon liralık bir bütçe söz konusu olan ve bu paranın çoğu inşaata ve Antalyanın altyapı yatırımlarına gidecek. Yılda 80 milyon dolarlık süs bitkisi ihracını gerçekleştiren üreticiler bu yüzden hayli heyecanlı. Ancak dile getirdikleri çok önemli iki sorunları var. Bunların ilki, çalışmaların ve projenin başlayabilmesi için gerekli yasanın hâlâ çıkmamış olması. Tasarı hâlâ Bakanlar Kurulunda. İkinci sorun ise birlik ruhu ile başlayan bu işte özel sektörün giderek dışlandığı kaygısı. Bakan Ekere bunu sorduk. 30 kişilik çalışma meclisi içinde tüm sivil toplum örgütlerinin olacağını söyledi. Şimdi en tepedeki 5 kişilik icra komitesinde kimlerin olacağı merak konusu. Valilik, belediye, Süs İhracatçıları Birliği yanında diğer örgütler de yer almak istiyor.

\n

Sonuçta tartışmalar bir an önce bitmeli. Expo 2016 için günler sayılı. Sayılı günün de hızla geçeceğini unutmayalım...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Pusulanın ibresi... 17 Mayıs 2024
Benim Cumhuriyet’im... 10 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları