Yaratılan Yüksek Rantı Görmek

11 Mart 2013 Pazartesi

Seçmenlerin CHP’liler yönetsin diye oy verdiği Yenimahalle Belediyesi’nde CHP’den istifa etmiş Başkan Yardımcısı Şenol Balaban’ın uygulamaları sürüyor.
AKP’li
Melih Gökçek’in 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı değişikliğine onay veren Yenimahalle Belediyesi yöneticileri, 1/1000 ölçekli plan değişikliğini aynı ölçütlerle kendi belediye meclislerinden de geçirdiler, hem de 6 CHP’li üyenin ret oyuna karşılık... CHP’li üyeler, bu karara itiraz ettiler. Şenol Balaban’ın başkanı olduğu İmar Komisyonu itirazı reddetti. Komisyonun bu kararı, AKP, MHP ve CHP’den istifa etmiş üyelerin oylarıyla belediye meclisinden de geçirildi.
O kararlar ile ne değiştirildiğine gelince:
1- Çayyolu Dodurga’da, 44566 ada 2 parselde, inşaat emsali 0.81, konut sayısı 11, toplam inşaat alanı 2 bin 621 metrekare iken; inşaat emsali 2.368’e, konut sayısı 132’ye, toplam inşaat alanı 23 bin 108 metrekareye çıkarıldı.
2- Yine Çayyolu Dodurga’da 44547 ada 2 parselde aynı uygulamalarla konut sayısı 14’ten, 10 katından fazla olan 148’e çıkarıldı.
3- OSTİM 62238 ada 1 parselde ise inşaat emsali 0.20’den 1.60’a, konut sayısı da 15’ten 115’e çıkarıldı.
Melih Gökçek ile kol kola alınmış kararlarla yaratılan rantın yüksekliğine bakar mısınız!
Kim yararlanıyor bu ranttan? Yalnızca inşaat şirketleri mi, müteahhitler mi? Hiç sanmıyoruz...
Bizim aklımıza takılan bir başka soru daha var: Yenimahalle Belediyesi’nde olup bitenlere başta
Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP yönetiminin neden kayıtsız kaldığı?
Oysa Kılıçdaroğlu, daha geçen hafta grup toplantısında buna benzer bir olaydan yakındı:
Esenyurt’ta her türlü yasadışı işlem var. Belediye Başkanı’na kimse dokunmuyor. Bu ülkede pergule yaptı diye, tahtadan küçük bir -kulübe de diyebiliriz değil mi- diye hakkında soruşturma açılıyor ama devasa gökdelenleri yapıyor yasadışı, kimse görmüyor.”
Esenyurt’u eleştiren Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyede CHP’den istifa etmiş olanlar aracılığıyla yapılan karışık işleri de
görmeli...

\n

Erdoğan İnişte

\n

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, devleti kurmuş partisinden beklenen çıkışı sonunda yapabildi. Anayasanın Cumhuriyetin yapısı ve temel ilkelerini belirleyen ilk 4 maddesinin “kırmızı çizgi” olduğunu vurguladı, “Türk milleti” kavramı ile Atatürk’ün kurucu ve önderliğinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Başkanlık sistemini de kesinlikle kabul etmeyeceklerini aktardı.
Bundan sonrasını
Recep Tayyip Erdoğan düşünsün. “Önder” Abdullah Öcalan ile yürüttüğü “rejimi toptan değiştirme”, ulus devleti yıkma pazarlıkları ile baş başa kalsın. BDP’nin “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” istekleri ile sürüklendiği bataklıkta debelensin. Kandil’deki diğer “önder” Murat Karayılan’ın “Hükümet ile biz de doğrudan görüşmek istiyoruz” istemi karşısında ne yapacağını şaşırsın.
Deniz Baykal’ın geçen hafta ifade etmeye çalıştığı gibi Recep Tayyip Erdoğan siyasi yaşamının en büyük yanlışını yapmıştır ve korkmaktadır.
Artık çıkışta değil, iniştedir.
Yeter ki CHP sağlam dursun...

\n

Adaylık

\n

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay CHP’de milletvekillerinin belediye başkanı adaylığına bu kadar istekli olduğu bir dönem yaşanmadığına dikkat çekti:
“Siyasetçi, belediye başkanlığına hevesli olabilir. Ama o zaman da milletvekili olmamalı. Haydi diyelim, istisnai olarak bir milletvekili, belediye başkanı adaylığı hevesine kapıldı. O zaman da milletvekilliğinden istifa etmeyi düşünmeli.”
Okay, çok sayıda milletvekilinin belediye başkanlığını düşünmesinin, seçmende parlamentodan kaçış olarak algılandığını da belirterek diyor ki:
“Milletvekillerinin belediye başkanlığı hevesleri parti tabanında da mutsuzluğa yol açıyor. Sanki CHP’de belediye başkanlığı yapacak başka insan yokmuş gibi yanlış bir izlenime neden oluyor.”

\n

Atatürk’e Hakaret Davası

\n

Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, hazırladıkları iddianamede “Atatürk’ün dahi Ergenekon’un tarikatvari ve dini yapısı içerisinde olduğunu, ancak henüz açıklanma zamanı gelmediğinden açıklanmaması gerektiği” yolunda ifadelere yer veren Ergenekon davası savcıları hakkında “Atatürk’ün manevi anısına hakaret edildiği” gerekçesiyle dava açmıştı.
Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği davanın reddine ilişkin karar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını
“görevsizlik” gerekçesiyle bozdu.
Yargıtay’ın kararına yerel mahkeme uyarsa, Ergenekon davası savcıları
“Atatürk’e hakaret”ten Yargıtay’da yargılanacaklar.

\n

Senaryo

\n

AKP’li bir kaynağa dayanarak iktidar partisinde sonbahara doğru çatlama beklendiğini yazmıştık.
Abdullah Gül’ün çevresinde yeni bir oluşumu öngören o senaryo giderek güçleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı
Kerry’nin, son Türkiye ziyaretinde Gül’ü “deneyimli akil adam” diyerek övmesi de Recep Tayyip Erdoğan’ın geleceği açısından pek hayra alamet değil.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları