Rant Başkanlığı

18 Mart 2013 Pazartesi

CHP’li Yenimahalle Belediyesi’nin CHP’den istifa etmiş başkan yardımcısı Şenol Balaban’ın aynı zamanda başkanı olduğu imar komisyonunun Yenimahalle’deki çeşitli parsellerin inşaat emsal ve alanlarını değiştirerek, 11 konutluk yeri 132 konutluk alana, 14 konutluk yeri 148 konutluk alana, 15 konutluk yeri de 115 konutluk alana çevirdiklerini belgeleriyle dile getirmiştik.
Şenol Balaban’ın bu yüksek rantı yaratma ve dağıtma olanağını elinden kaçırmamakta kararlı olduğunu öğrendik.
CHP Ankara İl Başkanı
Zeki Alçın, Yenimahalle İlçe Kongresi sonrası Balaban ile CHP’den istifa eden 17 Yenimahalle Belediye Meclis üyesini partiye geri çağırmıştı.
Balaban, bu 17 belediye meclis üyesinden küçük bir ricada bulunmuş:
“Nisan ayında imar komisyonu toplantısı var. İmar komisyonu başkanlığına beni yeniden seçin, ondan sonra CHP’ye geçin.”
Bu rica bize bir olayı anımsattı: Balaban ve 17 arkadaşı, CHP’den istifa etmek için de Yenimahalle ve Anakent Belediyesi’ndeki özellikle imar komisyonu seçimlerini beklemişlerdi.
Yani, davranışları tümüyle duygusal!..

\n

Rüzgâr

\n

Afyon’da belediye otobüsleri harem-selamlık diye ayrılıyor. Isparta’da “Saidi Nursi”yi il genel meclisi kararı ile “hazret”ten saymış olan valilik, bir genelge ile içkiyi yasaklıyor.
Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral
İlker Başbuğ, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekten tutuklu. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner istifa etmiş. 28 Şubat tutuklamaları dışında 1056 subay ve general tutuklu. Deniz Kuvvetleri’nde amiral kalmamış. Hava Kuvvetleri’nden 100’u aşkın pilot istifa etmiş.
Abdullah Öcalan, “önder” olmuş, cezaevinden yazdığı mektuplarla ülkeye yol gösteriyor.
Söylenenlere kanarsak, Türkiye’de barış rüzgârları esiyor...
Doğru! Karayel de bir rüzgârdır.

\n

AKP İçin

\n

Ordu’nun nüfusu, 1990’da 830 bin, 2000’de 887 bindi. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden sonra 719 bine, 2011’de 714 bine indi. Milletvekili sayısı da 6’dan 5’e düştü.
Özetle, Ordu’nun nüfusu azalıyordu, ta ki bütünşehir yasa tasarısı gündeme gelene kadar.
CHP Ordu Milletvekili
İdris Yıldız’ın deyimiyle, “Son 10 yılda Türkiye’de her şeyi değiştiren, dönüştüren, bir gecede 3 bin dolar olan milli geliri 10 bin dolara yükseltenler” bir tutanakla Ordu nüfusunu 772 bin 341’e çıkardılar.
Niye?
Ordu, büyükşehir olsun da AKP kazansın diye.

\n

Tüy

\n

AKP, Cumhuriyet’in temel ilkeleri olan laikliği de demokratikliği de sosyal devleti de hukuka dayalı olmayı da anayasadan kazımak istiyor.
Bu üç ilke de 10 yıllık AKP iktidarı boyunca, uygulamadan kalktı zaten. Üstüne tüy dikmek kalmıştı, şimdi de onu yapacaklar.
Hep birlikte bağıralım o zaman:
“Sultanımız efendimiz sen çok yaşa!”

\n

Tren de Özelleştirilince

\n

AKP’nin yeni demiryolu yasa tasarısına göre, TCDD “demiryolu altyapı işletmecisi” konumuna indirgenecek. Özel şirketler, demiryolu altyapısı ve tren işletmeciliği yapacak. Dahası, özel şirketler tarafından inşa edilecek demiryolu için gereken kamulaştırma devlet tarafından yapılacak. Bu bedel ilgili şirketten alınacak, ancak bunun karşılığında taşınmaz ve varlıkları 49 yıllığına bedelsiz olarak şirkete devredilecek.
Tasarının şu anda TCDD çalışanlarına da bir müjdesi var: Emekli edilecekler... Tıpkı TCDD gibi...

\n

2B Bataklığı

\n

Özetle “bozulmuş (çoğu bilerek bozulmuş) ormanlar” diye adlandırabileceğimiz “2B arazileri” ile ilgili yasa, 34 gün arayla bir kez daha değiştirildi.
Doğa dostu Doç. Dr.
Yücel Çağlar, ardı ardına çıkarılan bu yasalara “2B batağı” adını koyuyor. Ona göre, batak son yasa değişikliği ile daha da derinleşti:
“Değişiklikle; üzerinde tarımsal yapı ile sürekli yaşanan konut bulunan ‘2B arazilerinin’ satışı, peşinat ödeme süresi ve taksit sayısı artırılarak kolaylaştırıldı. Anayasanın 170. maddesindeki kurallara karşın orman köylüsü sayılanlara hiçbir ayrıcalık getirilmedi. Tarımsal amaçlarla kullanılan ve üzerinde tarımsal yapı ile sürekli yaşanan konut bulunan 2B arazileri için getirilen kolaylıklarda arazinin genişliği ile ilgili herhangi bir sınır konmadı. Böylece, geniş ‘2B arazisi’ olan toprak sahiplerinin arazilerin 400 metrekarelik kısmı için de bu kolaylıklardan yararlanabilmesi olanaklı kılındı. Orman Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle de ‘devlet ormanı’ sayılan yerlerden kamu-özel işbirliğiyle sağlık ve eğitim tesisleri yapma ve işletme olanakları sınırsızca artırıldı. ‘2B arazileri’ ile tarımsal amaçlarla kullanılan öteki Hazine arazilerinin herkesçe kolaylıkla alınıp satılabilecek bir özel mülke dönüştürülebilmesi, satış koşullarını istediği gibi değiştirerek siyasal iktidarın kendi yarattığı ‘2B bataklığından’ da yararlanabilmesi kolaylaştırılmış oldu.”
Orman köylülerini de çileden çıkaran
“bozdurulmuş orman” bataklığından çok pis kokular geliyor.
Nereden gelmiyor ki zaten?
Ülke lağımistana döndü.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları