Gazeteci Ayşenur Arslan

16 Haziran 2012 Cumartesi
\n

\n\n\n

Ayşenur Arslanı, 1970’li yıllardan tanırız. TRT muhabiriydi ve sıkıyönetim duruşmalarını birlikte izlerdik.

\n

İlkeli, disiplinli, çalışkanlığının yanında bir gazeteci için en gerekli duygu olan sezgiyi yakalayıp peşinden sürüklediğine tanık olmuştuk.

\n

TRTden ayrıldıktan sonra özel televizyonlarda geri planda, ama asıl haberi koklayan, izleyen, sezen yaratıcı gazeteci olarak çalıştı. Ekranın büyüsüne kapılmadan, kişilik yıpranmasına uğramadan, ne oldum deliliğine kapılmadan; işini, yani gazeteciliğini yaptı.

\n

CNN Türkte hazırladığı ve sunduğu Medya Mahallesien çok izlenen haber programları içinde yer alıyordu. Çünkü, Ayşenur Arslanın sezgisi ve meslek sorumluluğu yansıyordu programa.

\n

Ayşenur Arslanın programı kimilerine göre, iktidara karşı muhalefet yürütüyordu. Oysa gazeteciliğin bizzat kendisi muhalif, sorgulayıcı olmayı öngörüyordu. Yaşanan yaşandığı biçimiyle aktarılmalıydı. Ayşenur Arslan, tam da bunu yapıyordu. Bugün medya diye tanımlanan yapının kaçındığını yani. İşini, gazeteciliği sürdürdüğü içindir ki, erken tatileçıkarıldı.

\n

Diğerleri; dalkavuklar, kepaze olmuş parlak yıldızlar, pervaneler, sepet efendimciler kurgulanmış oyunlarını ekranlarında, köşelerinde sürdürüyorlar. Gibi yapıyorlar.

\n

Oysa gazeteci gibi olunmaz, gazeteci olunur. Erken tatil kararı verenler ve o kararı seyredenler, Ayşenur Arslana baksınlar ve kendilerinden utansınlar!

\n\n\n

Manevi Hicret

\n

\n\n\n

Deniz Baykal, ABDye sığınmış emekli vaizin cemaatinin düzenlediği Türkçe Olimpiyatları için kutlama iletisi göndermiş ve o takımıTürkçemizi ve Türk kültürünü öğretebilmek için yüksek fedakârlığı nedeniyle övmüş.

\n

Dil Derneği, 12 Eylül cuntası Türk Dil Kurumunu kapattıktan sonra Atatürkün bayrağını yere düşürmeden almış ve Türkçe koşusunu soluk ala vere bugüne değin sürdürmüştür. Her yıl düzenli dil kurultayları ve bayramları düzenlemiş, çeşitli etkinliklere önderlik etmiştir.

\n

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özele Dil Derneğine, Deniz Baykaldan hiç kutlama iletisi geldi mi?diye sorduk.Hiç gelmedidedi ve ekledi:

\n

Hatta Deniz Baykal CHP lideri olduğu süreç içinde, kendisi ile dernek adına birçok kez görüşmek istedik. Görüşme istemlerimize yanıt bile verilmedi. Başvurularımız konusunda üsteleyince de, Baykalın o dönemde özel kalem müdürlüğünü yapan Nesrin Baytok, bir CHPli milletvekili aracılığıyla Genel Başkan, Dil Derneği yöneticilerine sıcak bakmıyor, o yüzden görüşmek de istemiyoriletisini aktarmıştı.”

\n

Biz, Dil Derneği üyeleri, cemaat gibişükranduyulacak işler yapmıyormuşuz demek.

\n

Şu manevi hicretdenen naneyi bir türlü beceremedik. O yüzden olmalı...

\n

\n\n\n

Güdümlü Eğitim

\n

\n\n\n

Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanlığının, Diyanet İşleri Başkanlığının güdümüne girdiği kanısında:

\n

Milli Eğitim Bakanlığına nakil olan 5 personelden 1i, Diyanet İşleri Başkanlığından gelmektedir. Siyasal iktidarın eğitimi dinselleştirmeye yönelik uygulamaları bununla da sınırlı değildir. Eğitim müfredatı ve okullardaki her türlü uygulamada bunu görmek mümkündür.

\n

Kuran kurslarına giden ilköğretim öğrencilerinde yaş sınırının kaldırılmasının, üniversitelere girişte katsayı uygulamasına son verilerek imam hatip liselerinden mezun olan öğrencilerin avantajlı duruma getirilmesinin, ilköğretim 4. sınıfta bile Arapçanın seçmeli ders olarak okutulmasının, Kutlu Doğum Haftasıadı altındaki faaliyetlerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarıyla aynı haftaya denk getirilerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının gölgede bırakılması, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile cemaat liderleri adına yarışmalar düzenlenmesi örneklerden bazılarıdır.

\n

Eh, New York Times gazetesi bile Türkiyeninsultanlığadönüştüğünü yazdı.

\n

Sultanımız, öyle buyurmuşlar ki, öyle olmuş. Karşısında boynumuz kıldan incedir.

\n

\n\n\n

Sözünüzü Bekliyoruz

\n

Ortadan ikiye ayrılarak özenle taranmış saçı, parmağındaki şövalye yüzüğü, birbirinden çarpıcı kravat ve yaka mendilleri ile ünlü Danıştay Başkanımız Hüseyin Hüsnü Karakullukçu, başkanlık sistemi konusunda engin görüşlerini açıklamış, Daha demokratik olduğundan bu sistemden yanayızdemişti. Peşkeş özelleştirmelerle ilgili Danıştay kararlarının uygulanmadığını yıllardır yazıp çiziyorduk. AKP, son noktayı koydu. Bakanlar Kurulu, özelleştirmelerle ilgili yargının verdiği hükümlerin uygulanmamasına karar verebiliyor artık. Bundan böyle bir yüksek yargı organının verdiği kararlar, yürütme organınca yok sayılabilecek.

\n

Ortada, anayasal ve demokratik devlet yönetimi anlamında tam bir ucubelik var. Hem de hukuksuzluk anlamındaKurban olduğum Allah verdikçe veriyordurumu var.

\n

Yakışıklı Danıştay Başkanımız, bakalım bu konuda da bir çift söz söyleyebilecek mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları