Ciddiyet!

14 Nisan 2012 Cumartesi
\n\n\n

Arkadaşımız Fırat Kozok, Danıştayın 144. kuruluş yıldönümü için TRT tarafından hazırlanan tanıtım filminde,sesle uyum sağlamasıgerekçesiyle Atatürkün ağzına, bir spikerin dudaklarının görüntüsünün eklendiğini haberleştirdi.

\n

Bu olay, TRTnin meslek ciddiyeti açısından nerede olduğunu gösteriyor.

\n

Danıştay yetkililerinin ciddiyetine gelirsek... İbrahim Şahin göreve başladıktan sonra yüzlerce TRT çalışanı görevden alınmış, yaptıkları işlerle uyumlu olmayan kadrolara atanmış, maaşları dondurulmuştu. Çalışanlar, doğal olarak haklarını idare mahkemelerinde ve Danıştayda aradılar. Bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar bir tek dava kazanılmış değil. Hemen hepsi Danıştay tarafından reddedildi.

\n

Bu süreç içinde, Danıştay Genel Sekreteri Taci Bayhanın elişi öğretmeni olan eşi Hayrünnisa Bayhan, TRTye araştırmacı olarak atandı. Hayrünnisa Bayhan, daha sonra TRT Okul kanalında müdürlüğe kadar da yükseldi. En son Danıştay, TRTye tanıtım filmi hazırlattı ve Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, film için TRT Genel Müdürü ile Yönetmen Murat Aksoya teşekkür etti.

\n

Haber-Sen Başkanı Ufuk Beytekinin dediği gibi:

\n

TRT, Danıştayın reklam ajansı, genel müdürü de halkla ilişkiler müdürü değildir. Bu yapılan, Danıştayda TRT aleyhine açılan davaları etkilemeye yönelik bir girişimdir. TRT ile Danıştay arasındaki ilişkiler tarafsız olmak zorundadır.

\n

Tarafsızlık mı dediniz?

\n

O devir kapandı. “Kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor dönemine geçtik.

\n\n\n

İş güvenliği nasıl sağlanacak?

\n\n\n

Emekli Baş İş Müfettişi Sabahattin Şen, Çalışma Bakanının gururla anlattığı iş sağlığı ve güvenliği yasa tasarısının ne anlama geldiğini özetledi bize:

\n

- Tasarı, çalışanlarkavramını getiriyor. Bakanlık; memur, sözleşmeli personel gibi statülerine bakmaksızın istihdam edilen herkesi denetleyebilecek. Ancak, bakanlığa denetim için bütçe arttırımı vb. yeni olanaklar sağlanmıyor. Bu durumda, işçilerin sağlığını ve güvenliğini denetleyemeyen bakanlık, tüm çalışanların sağlık ve güvenliğini nasıl denetleyecek?

\n

- Tasarıya göre, iş kazalarından doğan idari para cezalarından ve tazminatlardan işverenler değil, işveren vekilleri sorumlu olacak. İşveren vekilleri de zaten işçi statüsünde çalışan kişiler olduğundan, işçiler bundan sonra iş kazaları nedeniyle işverenlerden tazminat da alamayacaklar.

\n

- Tasarı, 10’dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinin iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olduğunu öngörüyor. Bu zorunluluk, halen 50den fazla işçi çalıştırılan işyerleri için söz konusu. Böylece iş güvenliği uzmanlarının iş piyasası daha da genişleyecek. İş Güvenliği Uzmanlığı Yönetmeliğine göre, 5 yıl çalışan teknik iş müfettişleri (A) sınıfı uzmanlık belgesi alabiliyor. Tasarı yasalaşırsa, bakanlıktaki kıdemli teknik iş müfettişleri hemen ayrılacak, kendi şirketlerini kuracak ve taşeron olarak çalışmaya başlayacaktır. Bakanlığın görevi, çalışma hayatını denetlemek mi, yoksa iş güvenliği uzmanı yetiştirmek mi?

\n\n\n

Tarafsız Kongre

\n\n\n

CHPdeki son tüzük değişikliğinden sonra biliyorsunuz demokratik seçimler yapılacaktı, üyelerin ve delegelerin özgür iradelerine karışılmayacaktı filan...

\n

Yarın CHP Ankara il kongresi yapılacak. Kimi adaylar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğluna gittiler, Ankara il kongresinde herhangi bir adayı destekleyip desteklemeyeceğini sordular. Kılıçdaroğlu datarafsızkalacağını söyledi onlara.

\n

Ancak...

\n

Kendisini parti toplantılarında 50 yıllık CHP uzmanı olarak nitelendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, hafta ortasında Ankaradaki ilçe başkanlarını genel merkezde bir araya getirdi ve kongre öncesi eğilimlerini sordu. İlçe başkanları, değişik adayların adlarını dile getirdiler.

\n

Matkap dinledi, dinledi, Mevcut il başkanı Zeki Alçının başkanlığında sakınca görmüyorum, genel merkezin değerlendirmesi de bu yöndededi.

\n

Toplantı bittikten sonra bir ilçe başkanı, diğer bir arkadaşının kulağına eğildi:

\n

Önder Sav daha tutarlıydı hiç olmazsa. Bizim görüşümüzü almadan, doğrudan kimin seçilmesi gerektiğini söylerdi. Şimdikiler bizi saf yerine koyuyorlar galiba.

\n\n\n

YARGILAMA

\n\n\n

Muzaffer İlhan Erdost, 12 Eylülün Büyük Babalarının sunuşunda, bu kitabın taş olmuş, kitleleşmiş suçlar ve suçlulariçin, kanları dökülmüş, canları alınmış binler, on binler adına suç duyurusu olduğunu aktarır ve ekler:

\n

Suçları ve suçluları özgür iradesiyle sorgulayacak, sorgulayabilecek tek adres, kanları dökülen, canları alınan halkın kendisidir.

\n

Deniz Feneri yolsuzluğunu daha iddianame aşamasında aklayan bir sistem, 12 Eylülü mü yargılayacak?

\n\n\n

DEVİR

\n\n\n

Göreve geldiğinden bu yana şeyhülislam tavrıyla giyinen, konuşan, dolaşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hacıbektaş Veli Külliyesinin müze olmaktan çıkarılarak Alevilere devredilmesini istemiş.

\n

Bunun hemen ardından, tekke ve zaviyeler ile Ayasofyanın ibadete açılması önerisi gelecektir. Hiç kuşkunuz olmasın.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları